Terug bij af

Ondernemers boos over aanscherping regels: 'Niet weer'

09 juli 2021 16:57 Aangepast: 09 juli 2021 17:31
Archieffoto Beeld © ANP

Met de aanscherping van de maatregelen die vanavond bekend worden gemaakt, krijgen de horeca- en evenementenbranche weer een forse tegenvaller te verwerken. "Er zijn ondernemers die de laatste strohalm beetgepakt hebben."

Vanavond wordt tijdens een persconferentie met demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge aangekondigd dat de horeca weer om 0.00 moet sluiten en dat er scherpere regels komen voor evenementen.

"Dit is de zoveelste klap in een rij die we gehad hebben", zegt Johan de Vos, horecaondernemer en voorzitter van Koninklijke Horeca Breda. "Als wij onze horeca dicht moeten gooien om mensen op vakantie te laten gaan, dan gaat er echt even iets mis."

Toch geen werk voor nieuwe mensen

De Vos is vooral verbouwereerd over het tempo waarin de versoepelingen weer worden teruggedraaid. "We hadden niet gedacht dat er zo snel weer aan de noodrem zou worden getrokken", zegt hij. 

"Het hele rijtje begint weer van voren af aan, terwijl er net twee weken geleden maximaal gestimuleerd is om weer aan de gang te gaan. Dan moet je weer tegen mensen zeggen: sorry, we hebben je wel aangenomen, maar weten niet of we wel werk voor je hebben."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Maatregelen verscherpt: horeca moet weer om 00.00 uur sluiten

Feestjes op anderhalve meter

Ook bij discotheek Seasons 2.0 in Schoonhoven is de teleurstelling groot, vertelt medewerker Romy Boerboom. "Dit is niet leuk om te horen. We hadden alles al staan voor het weekend. We hebben verschillende feestjes gepland en zijn helemaal uitverkocht."

En dat terwijl ze alles netjes volgens de regels deden. "We hebben bij ons ook geen besmettingen gehad", aldus Boerboom, die vertelt nu al platgebeld te worden door bezoekers. "Ze willen weten of ze hun geld terug kunnen krijgen."

Seasons 2.0 overweegt nu om alternatieve feestjes organiseren op anderhalve meter met een maximumaantal bezoekers. "Natuurlijk gaan we wel kijken wat we nog kunnen doen", zegt Boerboom, "maar daar moeten we even goed over na gaan denken."

'Bizar'

Gino Spijkerman, eigenaar van podiumbouwer Interstage, noemt de situatie 'bizar' voor zijn branche. "Alles staat in de startblokken om weer iets te kunnen doen na anderhalf jaar, en dan kan het toch weer niet."

De agenda van zijn bedrijf zit vanaf augustus en september 'ram- en ramvol'. Er is personeel vastgelegd en er zijn mensen aangenomen. "Als dat er nu uit gaat is het allemachtig zuur."

Laatste strohalm

Op dit moment wordt er zelfs nog opgebouwd voor een evenement op drie plekken in Nederland, waaronder bij Paal17 op Texel. "Die man hoort vanavond of hij mag afbreken of dat hij morgen een feestje heeft. Daar is geen compensatie voor, daar loop je helemaal op leeg als ondernemer."

Hij is somber over de perspectieven voor zijn collega-ondernemers. "Het is bijzonder onzeker binnen onze branche. Er moet echt wel iets gebeuren wil die branche nog voor een groot deel overeind blijven", zegt hij. "Mijn bedrijf verkeert in de gelukkige positie dat wij niet financieel kwetsbaar waren en de club mensen nog bij elkaar hebben. Maar er zijn er ook die de laatste strohalm inmiddels beetgepakt hebben."

De persconferentie over nieuwe maatregelen zal vanavond live te volgen zijn op deze site, RTL Z en RTL 4, vanaf 19.00.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van