Het zijn lastige tijden voor ondernemers. Velen hebben de behoefte om te weten waar ze staan, zegt kredietverstrekker Qredits. Samen met andere mkb-organisaties, waaronder MKB Nederland, ontwikkelde de organisatie een hulpmiddel waarmee bedrijven kunnen zien of ze op de goede weg zitten of de tent beter kunnen opdoeken.
Via een nieuwe website en tool, die mede mogelijk wordt gemaakt door organisaties zoals Volksbank, ONL en Inretail, hoopt Qredits de ondernemers op scherp te zetten, vertelt Ester Renssen, communicatiemanager van Qredits. De stichting verleent kredieten aan het mkb en ondersteunt hen met advies.
Een beetje hulp
Een beetje ondernemer heeft wel inzicht in zijn status en cijfers, toch kunnen vooral de kleinere daar wel wat hulp bij gebruiken. "We pretenderen niet de waarheid in handen te hebben", zegt Renssen over de test. Ze hoopt ondernemers echter wel te helpen heroriënteren als dat nodig blijkt.
Want niet iedereen heeft zijn zaken op orde. Het aantal faillissementen loopt op, maar is mede dankzij de coronasteun van de overheid nog laag. Twee procent van de bedrijven met steun sloot in het afgelopen jaar de deuren, zegt het CBS. Bij bedrijven zonder steun was dat meer. Zonder steun kan het aantal verder toenemen.

Wat kan beter?
De tool is feitelijk een chatsysteem, zegt Qredits. Ondernemers beantwoorden daar enkele vragen en leveren cijfers aan, over bijvoorbeeld de omzet en solvabiliteit. Met behulp van verschillende databronnen van onder meer Google, het CPB en adviesbureaus Dun & Bradstreet en McKinsey komt er uiteindelijk een advies uitrollen: stoppen of doorgaan.
Waar sta je en wat kan er beter? Je krijgt bijvoorbeeld inzicht in wat de waarde is van je bedrijf en waar je staat in vergelijking tot concurrenten. In de testfase waren er enkele ondernemers die het advies kregen om de tent op te doeken. Maar de meeste kunnen met wat bijsturing gewoon door, aldus Qredits.
Luxesnoep
Zo ook Wesley Simons, mede-eigenaar van snoepwinkel 't Soetrijck in Groesbeek. Hij gebruikte de tool alvast. "Omdat we altijd openstaan voor verbetering", vertelt hij aan RTL Z. De zaak bestaat nu twee jaar en draait goed, zegt de ondernemer. Er is net een tweede zaak open. "We hebben een enorm goed jaar gedraaid."
De zaak mocht openblijven tijdens lockdowns. Daarbij wilden mensen zichzelf graag verwennen, zegt Simons. "Eigenlijk zijn we een chocolatier en snoepwinkel ineen, en vooral gericht op luxe bonbons en snoep."
Ondergeschoven kindje
Toch was er ruimte voor verbetering. Uit de test kwam naar voren dat het beter kon met de online zichtbaarheid. "Onze website is een ondergeschoven kindje, we zijn te druk om er echt werk van te maken", zegt Simons. Oude foto's en informatie, het is geen weerspiegeling van wat er allemaal in de zaak gebeurt.
"We verkopen chocolade die door sterrenchefs gemaakt is, verzorgen superdeluxe tafels vol zoetigheden op bruiloften. Maar we hebben ook schepsnoep."
'Under construction'
De website is inmiddels 'under construction', Simons huurde er een bedrijf voor in. Ook won hij advies in op het gebied van sociale media. Met de juiste teksten en bijvoorbeeld het gebruik van hashtags op Instagram krijgt hij inmiddels meer jongeren in zijn zaak, vertelt de ondernemer. "We zijn niet alleen maar duur, maar mensen moeten dat wel weten. Er is voor elk wat wils."
Simons is tevreden over de tool van Qredits. Die werd in de afgelopen maanden getest met enkele honderden ondernemers, zegt Renssen. Het moet een startpunt zijn voor verbetering. "Je laat je als het ware checken door de huisarts. Daarna kun je nog door naar een specialist."
Gratis
Als blijkt dat je er minder goed voor staat, kun je meer advies inwinnen. Zo kunnen retailers bijvoorbeeld hulp krijgen bij branchevereniging Inretail. "We zijn ook nog in gesprek met Koninklijke Horeca Nederland", aldus Renssen.
Volgens Renssen is de tool en veel van het advies gratis, maar het kan wel zo zijn dat de stappen die een ondernemer neemt na de test kosten met zich meebrengen.
"Een advies om te stoppen kan betekenen dat je de zaak uiteindelijk laat overnemen. Hulp daarbij kost geld." Ook kan het advies zijn om juist te investeren in bepaalde onderdelen. Maar de keuze blijft aan de ondernemer.