Franse champagnemakers zijn woest op Rusland. Een nieuwe wet verbiedt buitenlandse producenten om het Russische woord voor champagne op het etiket te drukken. Binnenkort is dat recht voorbehouden aan makers van mousserende wijn in Rusland. "Ze gaan gewoon die gore bubbeltjeswijn champagne noemen, dat is ongehoord."
De wet, die afgelopen vrijdag werd ondertekend door de Russische president Vladimir Poetin, veroorzaakt flink wat opschudding in Frankrijk.
Het Comité Champagne, opgericht om de gemeenschappelijke belangen van wijnbouwers en champagnehuizen te vertegenwoordigen, noemt de de nieuwe regels 'schandalig'.

'Erfgoed vertrappeld'
Volgens het Comité staat de wet de Fransen weliswaar toe om de term 'champagne' in Latijns schrift te blijven gebruiken op de etiketten, maar verbiedt het gebruik van de Russische vertaling ' shampanskoye'. Alleen Russische wijnen met bubbels mogen die term nog gebruiken.
Verder moeten de Fransen in het Russisch de term 'mousserende wijn' op het etiket zetten, stelt het Comité.
"Het is schandalig om de mensen van de Champagnestreek het recht te ontnemen om de naam 'champagne' (in het Cyrillisch) te gebruiken; het is ons gemeenschappelijk erfgoed", schrijven Maxime Toubart en Jean-Marie Barillère, co-voorzitters van het Comité in een persbericht dat gisteren werd gepubliceerd.
Verwarrend voor consumenten
Het is verwarrend voor de Russische consument, vindt het Comité. Russen spreken champagne niet uit op zijn Frans, maar zijn gewend aan de Russische vertaling en kunnen nu aan het etiket de kwaliteit niet meer afleiden, is de vrees.
Het Comité noemt de wet onacceptabel en roept producenten op de leveringen aan Rusland stop te zetten.
Toch gaan niet alle producenten daarin mee. De champagnehuizen van Moët Hennessy binden in en zullen zich gaan houden aan de Russische wet, stelt het bedrijf tegen Bloomberg.
De term 'mousserende wijn' komt op het label. De aanpassing zal zorgen voor een 'zeer tijdelijke opschorting van de leveringen'. Waarom Moët Hennessy geen gehoor geeft aan de oproep van het Comité is onduidelijk. Het bedrijf reageerde niet direct op vragen van RTL Z.
Helemaal over de rooie
Vorig jaar werden wereldwijd 245 miljoen flessen champagne verkocht. Rusland is geen grote markt voor de champagnemakers. Per jaar worden er zo'n 1,5 miljoen flessen champagne naar Rusland geëxporteerd, stelt het Comité.
Toch raakt Poetin, die graag Europese landen als doelwit heeft van dit soort pesterijen, de Fransen met deze actie direct in het hart. "Frankrijk staat op zijn kop, het is ongehoord", zegt Ilja Gort, wijnboer in Frankrijk, tegen RTL Z. "Het is een schande, echt vreselijk, ze zijn helemaal over de rooie."
Champagne maken kost veel tijd en de naam van de drank is in meer dan 120 landen beschermd. In Rusland is dat ondanks 20 jaar gesprekken voeren niet gelukt.

Agressief beschermde naam
Champagneboeren besteden veel geld en tijd aan het beschermen van de naam en de reputatie. "Nergens in de hele wereld mag je een drank champagne noemen als het geen champagne is, als het niet in Champagne gemaakt wordt", zegt Gort.
De champagneboeren nemen de bescherming zo serieus dat iedereen die ook maar iets champagne noemt dat er niets mee te maken heeft een advocaat op zijn dak krijgt.
"En die gasten, die Russen, die flikken dat gewoon. Die gaan gewoon die gore bubbeltjeswijn champagne noemen, dat is ongehoord", zegt Gort.
Veel kan er nu alleen niet gedaan worden tegen de actie denkt Gort. Het gaat de Fransen ook niet zozeer om de exportwaarde en de etiketten zullen wel opnieuw worden gedrukt, denkt hij. "Maar de trots die is enorm geknakt en gekrent, ze gaan er zeker iets aan doen."