Ga naar de inhoud
Doorstart

Klanten kopen failliet verklaard reisbureau: 'Zien het als mooie uitdaging'

Sebastiaan en Robbert op 't Hof. Beeld © Privéfoto.

Wat doe je als je een reis hebt geboekt en je favoriete reisbureau gaat failliet? Dan koop je dat bureau gewoon. Althans, dat is wat de broers Sebastiaan en Robbert op´t Hof in juni deden. "We hebben geen enkele ervaring in de reisbranche, maar we zien dit als een hele leuke en mooie uitdaging."

Hij had er samen met zijn tweelingbroer al een paar keer een vakantie geboekt. Eigen Wijze Duikreizen (EWDR) is één van de in duiken gespecialiseerde reisbureaus in Nederland.

"We zouden dit jaar met een goede vriend naar de Galapagoseilanden gaan op een liveaboard. Dan zit je een week op een boot en duik je onder meer naar haaien. Maar na een aantal maanden werd duidelijk dat dat niet doorging omdat het reisbureau failliet ging", vertelt Sebastiaan op 't Hof.

Uitzonderlijke stap

Het reisbureau was aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Alle gedupeerde reizigers kregen na het faillissement, dat in mei 2021 werd uitgesproken, via SGR hun geld terug.

"Voor de meeste klanten zou het daarmee afgedaan zijn. Ze zouden met het geld ergens anders boeken. Maar EWDR bestaat al dertig jaar en had een heel goede naam in de branche. Wij vonden het zonde om een goede naam verloren te zien gaan", aldus Op 't Hof die eerder zijn geld verdiende met online marketing.

"Het is misschien een uitzonderlijke stap. Maar we vinden het leuk om van onze passie ons werk te maken en tegelijkertijd een mooi bedrijf te redden."

Van
Lees ook:
Van reisbureau naar winkel in mondkapjes: 'Ik moet mijn kop boven water houden'

Kennisgebrek

Er werd contact gezocht met de curator om te vragen wat nodig was voor een doorstart. Het benodigde geld was voorhanden, maar er was wel een ander probleem: de twee broers wisten niets van de reisbranche. Dus zochten ze in overleg met de curator contact met de oude eigenaar, Arjan Gunnink. Die blijft nu aan als bestuurder en geeft straks samen met Sebastiaan op 't Hof leiding aan het bedrijf.

"Arjan moet mij de kneepjes van het vak leren. Hij heeft over de hele wereld gedoken en weet hoe het werkt.", zegt Op 't Hof. Wel wil hij de zaken deels anders aan gaan pakken. EWDR maakte namelijk ook voor de coronacrisis al verlies.

Omzet

De omzet lag volgens het faillissementsverslag in 2018 op bijna 1,9 miljoen euro, maar er werd een verlies genoteerd van bijna 12.000 euro. In 2019 lag de omzet op 1,6 miljoen euro en was het verlies gestegen naar bijna 38.000 euro.

Volgens Gunnink had dit deels te maken met ziekte waardoor hij minder tijd kon besteden aan zijn bedrijf. Verder hebben kleine reisbureaus veel concurrentie van grote ketens die goedkoper in kunnen kopen zoals Tui en het omgevallen D-Reizen. De coronacrisis was voor het duikreisbureau de genadeklap.

Bijna
Lees ook:
Bijna 90 procent omzetverlies voor reisbureaus tijdens lockdown

Niet concurreren op Curaçao

Op 't Hof: "Zij kunnen reizen naar standaard bestemmingen zoals Curaçao goedkoper aanbieden. Het heeft geen zin om te concurreren met iemand die procenten onder je kostprijs gaat zitten. Tui heeft eigen vliegtuigen, wij betalen bij een reis gewoon wat een vliegmaatschappij wil hebben."

Concurreren moet op een ander vlak, meent hij. "Wij willen daarom een unieker reisportfolio gaan aanbieden. Geen standaard reis meer naar een resort op Curaçao maar duiken met krokodillen en anaconda's in Zuid-Amerika bijvoorbeeld."

Ook wil hij meer gaan automatiseren. Nu kun je bij het duikreisbureau nog niet online boeken. Offertes worden helemaal op maat gemaakt. Daar gaat uren tijd in zetten, terwijl slechts een klein percentage van de offertes wordt omgezet in een boeking. "Een deel van de handelingen in dat proces kun je automatiseren. Nu wordt bijvoorbeeld steeds handmatig informatie over een resort ingetypt, dat kan anders."

Toekomst

De twee broers zijn ervan overtuigd dat ze het reisbureau na corona weer winstgevend kunnen maken. "Het is dan wel in een impuls gekocht, maar we hebben wel een ondernemersgeest. We hebben de boeken goed bekeken. We hebben niet de illusie dat we hier heel veel geld mee gaan verdienen, maar het moet wel winstgevend kunnen zijn."

Ook Arjan Gunnink is blij met de doorstart. "Toen EWDR failliet ging, kwamen er uit binnen- en buitenland tientallen reacties van geschrokken reizigers. Dat zegt wel iets over de onze populariteit. Tegelijkertijd, ik heb toch iets verkeerd gedaan, anders had ik geen faillissement aan moeten vragen."

Marketing

Het lag deels aan zijn ziekte. "Sinds 2017 heb ik lopen kwakkelen en zijn enkele noodzakelijke veranderingen niet snel genoeg doorgevoerd. De omzet was top, maar ook de kosten waren hoog. Ik denk dat ik veel aan de online kennis en marketingkennis van de broers heb."

Er meldden zich volgens Gunnink ongeveer tien geïnteresseerden bij de curator. "Maar daar waren er ook een paar bij waarvan ik meteen zei, die moet je niet doen. Met de broers klikte het meteen. Ik ben blij dat we EWDR door kunnen zetten, al is het voor mij aftasten hoe nu verder. Het was na al die jaren toch een triest einde geweest."

Doorstart
Lees ook:
Doorstart D-Reizen redt minstens 400 banen