Mondkapjesplicht opgeheven

Kunnen de gloednieuwe mondkapjesfabrieken nu alweer sluiten?

03 juli 2021 08:14 Aangepast: 03 juli 2021 14:15
Auping is één van de producenten die medische maskers maakt. Beeld © Auping

Vorig jaar waren er verschillende Nederlandse bedrijven die plots mondkapjes gingen produceren. Maar inmiddels hoeven we op veel minder plekken een mondkapje op. Wat betekent dat voor de productie van mondkapjes in ons land?

Sinds vorig weekend hoef je op heel veel plekken geen mondkapjes meer te dragen, behalve op plekken waar je geen afstand kunt houden, zoals in het openbaar vervoer, middelbare scholen en op vliegvelden.

Maar vorig jaar is een aantal Nederlandse bedrijven juist begonnen met het maken van mondkapjes in ons land. Betekenen de versoepelingen dat zij hun machines op slot kunnen gooien?

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spatschermen prima te recyclen, maar gebeurt dat ook?

'Geen impact'

De mondkapjes die bedrijven in ons land maken zijn vrijwel niet voor consumenten om in de supermarkt te dragen. Het gaat juist om professionele mondkapjes, vooral voor in de zorg.

"Het feit dat er versoepelingen zijn is heel prettig, maar voor onze mondkapjesproductie heeft het geen impact", zegt Ine Stultjens, hoofd corporate communicatie van Auping, dan ook.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Afscheid van het mondkapje? Voor deze mensen zijn de maskers een blijvertje

Voor de overheid

De producent van onder meer bedden uit Deventer begon vorig jaar met het maken van gecertificeerde medische mondneusmaskers voor de zorg, in opdracht van de overheid. "Dat blijven we doen zolang de overheid dat wenst."

De eerste opdracht van 4 miljoen mondmaskers voor de zorg werd in januari afgerond, de daarna bestelde 10 miljoen stuks waren in juni allemaal geleverd en nu wordt gewerkt aan de derde opdracht, van 11 miljoen stuks.

Die laatste mondkapjes zijn bestemd voor de reservevoorraad die door de overheid wordt aangelegd om in te zetten bij nieuwe besmettingsgolven. Ook die order denkt Stultjens nog dit jaar te hebben afgerond.

DSM en VDL Groep maken samen medische mondneusmaskers en filters voor maskers. DSM en VDL Groep maken samen medische mondneusmaskers en filters voor maskers.

'Wil niet per se doorgaan'

Wat er daarna gebeurt, laat Stultjens in het midden. "Ik denk niet dat we dan zullen zoeken naar andere opdrachtgevers, we blijven in elk geval helpen zolang het nodig is en de overheid het wenst. We weten niet of we er structureel mee doorgaan."

Auping heeft vorig jaar speciale machines ontwikkeld en mensen opgeleid. Met de overheid is nu afgesproken dat er een beperkte winstmarge wordt gemaakt op de productie, waarbij Auping wel zelf de zogeheten derde aansprakelijkheid draagt en dus meer risico loopt. Hoe hoog die winstmarge is wil Stultjens niet zeggen.

'Het is zeer onwaarschijnlijk dat er geen opleving meer komt'

'Versoepeling raakt ons niet'

Ook VDL Groep en DSM maken mondmaskers. Daarnaast produceren ze filters voor mondmaskers. Daarvoor hebben ze samen een bedrijf opgericht.

De mondmaskers die VDL en DSM maken, zijn, net als die van Auping, voor de zorg en niet voor particulieren. Dat er nu minder mondkapjes worden gedragen raakt hen evenmin, zegt woordvoerder André van der Elsen van DSM dan ook.

"Vorig jaar was er een groot tekort aan medische beschermingsmiddelen, van buiten Europa, en wij hebben eraan bijgedragen dat ze ook in Nederland en Europa beschikbaar werden". 

'Vraag zal blijven'

"Wij draaien nog volop", aldus Van der Elsen. Hij denkt dat er nu wel meer vraag is naar medische maskers dan vóór corona, maar hij verwacht dat er wel vraag zal blijven.

"Het is zeer onwaarschijnlijk dat er geen opleving meer komt".

VDL en DSM maken nu zo'n 250.000 medische maskers per week, aldus Miel Timmers, woordvoerder van VDL Groep. Voor hoe lang er een contract is wil Timmers niet zeggen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Was jij je mondkapje nooit (en is dat erg)?

Filters ook voor derden

VDL en DSM leveren medische maskers aan twee organisaties, die verder weer aan de zorg leveren. Eén van die twee organisaties is het LCH (Landelijk Consortium Hulpmiddelen), dat valt onder het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. 

De filters, een essentieel onderdeel van medische maskers, worden door VDL en DSM niet alleen gebruikt voor de maskers die zij zelf maken, maar ze worden ook geleverd aan andere producenten. Verder kunnen ze ook worden gebruikt voor toepassingen buiten de zorg, zoals in fabrieken waar veel stof is, zegt Timmers. Dat is nu nog niet het geval.

'Vóór corona werden ook maskers gebruikt'

Ook het Haarlemse HMK Medical (HMK staat voor Hollandse Mondkapjes) maakt medische maskers en dan vooral voor de zorg. Er wordt ook op beperkte schaal aan consumenten verkocht, 'maar dat zie je nu wel in elkaar zakken', aldus directeur Sander Borchart.

HMK levert niet aan de overheid. Dat was aanvankelijk wel het doel, maar dat is niet gelukt. Borchart denkt niet dat als corona grotendeels voorbij mocht zijn er nauwelijks meer vraag vanuit de zorg zal zijn. "Vóór corona werden medische maskers ook gebruikt." 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van