Ga naar de inhoud
Inhaalslag vanaf maandag

Mandemakers krabbelt op na hack: keukens 'gewoon geleverd', meubels vertraagd

Exterieur van keukenwinkel Keuken Kampioen. Beeld © ANP

Klanten van Mandemakers Groep moeten rekening houden met vertraging bij de levering van door hen bestelde meubels. Het meubel- en keukenconcern hoopt alle systemen begin volgende week weer op orde te hebben, na de hack eerder deze week.

Keukens en badkamers worden vandaag en morgen 'gewoon' geleverd en gemonteerd, zegt het bedrijf. Maar voor meubels geldt dat dus niet. Maandag moeten alle systemen het weer doen en kan het bedrijf beginnen aan een 'inhaalslag'.  

"Iedereen zet zijn schouders eronder", zegt ceo Robert Coppens tegen RTL Nieuws. Daardoor valt de schade voor klanten van onder meer Keuken Kampioen, Brugmans, Woonexpress, Piet Klerx en Mandemakers Keukens mee, aldus het bedrijf.

Aanval met ransomware

Mandemakers Groep werd dinsdag slachtoffer van een aanval met ransomware. Een groot deel van de operationele systemen werd geblokkeerd. Hackers eisten losgeld via e-mail.

Hackers
Lees ook:
Hackers eisen losgeld van Mandemakers Groep: bedrijf platgelegd met ransomware

De systemen worden op dit moment teruggehaald met behulp van backups van oudere versies. Volgens Coppens wordt er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat klanten hun spullen krijgen. "Van planner tot ICT'er, iedereen werkt op slapen na continu."

Noodnummer

Bezorgde klanten kunnen Mandemakers inmiddels weer bereiken via een noodnummer. Maar die wordt volgens Coppens niet veel gebruikt. "Tot gisteren aan toe is alles geleverd", aldus de ceo.

De hack levert volgens hem voorlopig ook geen grote problemen met leveranciers. Wat al onderweg was kan in de magazijnen worden gestald en de rest is even uitgesteld. De administratie hiervan wordt komende week ingehaald.

Wat kun je doen als consument

Klanten die bezorgd zijn over hun bestelling, kunnen op dit moment weinig meer dan geduld hebben, laat de Consumentenbond desgevraagd weten. Het belangrijkste dat het bedrijf nu moet doen, is de klanten goed informeren. 

Je bestelling annuleren of compensatie eisen is voorlopig niet aan de orde, zegt woordvoerder Gerard Spierenburg. "Vertraging kan best vervelend zijn, maar een paar dagen zijn geen reden voor actie of grote zorg."

Losgeld

Over de hackers of het betalen van losgeld wil Coppens verder weinig kwijt. Er is aangifte gedaan bij de politie. Ook werd de hulp ingeschakeld van cybersecurity bedrijf Fox-IT om de systemen weer op orde te krijgen.

Duidelijk is wel dat Mandemakers niet het enige bedrijf is dat last heeft van hackers. Bakker Logistiek, een belangrijke partner van Albert Heijn, werd recent ook geplaagd door cybercriminelen, met lege kaasschappen tot gevolg.  

Geen
Lees ook:
Geen kaas: hoe een hack zorgt voor lege schappen in de AH

Veel meer aanvallen

Het aantal ransomware-aanvallen steeg vorig jaar wereldwijd met 715 procent en de maakindustrie is steeds vaker doelwit, vertelde Dave Maasland van cybersecuritybedrijf ESET Nederland eerder.

Want wanneer zo'n maakbedrijf uit de lucht is, staat de lopende band stil. En dan loopt de schade hard op, weet Maasland.  Dat maakt de bereidheid om snel te betalen aan hackers groter.

Verzekeren
Lees ook:
Verzekeren tegen hackers steeds moeilijker voor bedrijven