Plannen genoeg

Jos (30) nam het hotel over waar hij 15 jaar geleden als afwasser begon

26 juni 2021 08:18 Aangepast: 30 juni 2021 11:00
Jos bij de ingang van hotel De Boegschroef. Beeld © Eigen foto

Het eerste baantje van Jos Bosma was afwasser, in de keuken van hotel-restaurant De Boegschroef in Delfzijl. Nu, 15 jaar later, is hij eigenaar van hetzelfde hotel. "Voor je 30e een hotel kopen is wel een dingetje."

Het was nooit zijn droom om een hotel over te nemen, zegt Bosma tegen RTL Z. "Mijn droom was om niet voor iemand te hoeven werken die bepaalt wat ik doe. Dan moet je ondernemer worden. Ik kreeg de mogelijkheid om daar vroeg mee te beginnen en kan me niet voorstellen dat ik nu iets anders zou doen."

Stoere praat

Als tiener begon hij bij De Boegschroef met afwassen. Een vriend van hem werkte er al en had op een mooie dag geen zin om te gaan. "Toen heb ik het nummer gevraagd, ze opgebeld en gezegd: Wietze wil niet afwassen vanavond, maar ik wel. Om half 3 mocht ik beginnen."

Hij werkte twee jaar in the heart of the house, zoals hij het zelf noemt. "Dat was dankbaar werk. Veel gezelligheid in de keuken en op die leeftijd vind je de schuine praat van de koks nog stoer." Daarna werkte hij nog een paar jaar in de bediening, ook tijdens zijn studies.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kerk of klooster: ook in heilige huisjes kun je goed overnachten

Studies ja, want zijn studiepad was kronkelend. Bosma begon met de middelbare hotelschool, maar haakte af na de eerste wijnreis. "Allemaal prachtig, maar niks voor mij." Na een blauwe maandag event management startte hij uiteindelijk bij Small Business en Retail Management, aan de Hanzehogeschool.

Ook nog een telecombedrijf

"Daar heb ik een jaar of 6, 7, 8 over gedaan. In de laatste twee jaar begon ik eindelijk mijn eigen bedrijfje, in de bouw. Bosma Bouw&Installatie heette het, niet heel origineel hahaha. Ik had mazzel met een grote opdracht, ik mocht 100 keukens plaatsen in een serviceflat."

Die serviceflat bleek ook het alarmsysteem voor de bewoners te moeten vervangen. "Ze kregen daar offertes voor van een paar ton. Dat moet goedkoper kunnen, dacht ik. Dus richtte ik naast mijn bouwbedrijf ook een telecombedrijfje op."

"Ik heb de luxe om te kunnen zeggen dat we, wat de zakelijke gast betreft, niet veel aan acquisitie hoeven te doen."

Via die weg kwam hij in contact met de - inmiddels nieuwe - eigenaar van De Boegschroef. In februari 2020 volgde de vraag of Bosma het niet zou zitten om het hotel over te nemen. De jonge ondernemer leek het wel wat, ook nadat de coronacrisis uitbrak. "Maar mijn belangrijkste adviseur, mijn vader, die vond het niet zo'n goed idee."

Begin dit jaar ging de kogel door de kerk. "Ik zag licht aan het einde van de tunnel wat betreft corona. Er waren mogelijkheden om het hotel uit te breiden, ik zag de druk op de logiesmarkt in de Eemshaven toenemen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hotels maandenlang uitgestorven door coronacrisis

Zo kwam het dat Bosma op 31 mei met met trillende handjes bij de notaris om het koopcontract te tekenen.

Vreemd vermogen

'Heb ik echt de goede persoon voor me?', vroeg de notaris half grappend aan hem. "Ik ben bang van wel, antwoordde ik toen", zegt Bosma. "Hij vond het moeilijk te geloven dat ik op mijn 29e al een hotel kocht."

De notaris was niet de enige, ook de banken lachten Bosma nog net niet uit toen hij informeerde naar financiering voor het Delfzijlse hotel. "Voor je 30e een hotel kopen is wel een dingetje. De banken helpen je niet. Gelukkig heb ik de overname, met hulp van mijn ouders, toch met vreemd vermogen kunnen financieren."

Het terras van De Boegschroef. Het terras van De Boegschroef.

Plannen voor zijn hotel heeft hij genoeg. Voor de zomer moeten alle kamers airco hebben. Als de gemeente akkoord geeft, maakt een van de zalen plaats voor 5 extra kamers. Dat zijn er nu nog 24. Verderop in de haven is bovendien pas een café geopend, dat hij naar alle waarschijnlijkheid ook gaat overnemen.

Genoeg zakelijke gasten

Over aanloop heeft hij niet te klagen. "De Eemshaven is aangemerkt als regio voor de energietransitie. Bedrijven als Google en Microsoft sturen hier geregeld mensen heen. Daardoor heb ik de luxe om te kunnen zeggen dat we, wat de zakelijke gast betreft, niet veel aan acquisitie hoeven te doen. Van maandag tot en met donderdag zitten we meestal vol."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ondernemer bouwt tweede kraanhotel: 'Je moet er wel een beetje gek voor zijn'

De toeristische markt is steeds belangrijker aan het worden. Voorheen adverteerde het hotel daarvoor in papieren uitgaven, zoals de Vara-gids.

Coronadip

Bosma wil dat anders doen. "Als je daarin adverteert met een url, moet de boeker al het internet op. Dan doe ik dat liever direct online. Met social media gebeurde nagenoeg niks, dat ga ik zeker aanpassen."

Alles op zijn tijd: in een paar weken kun je niet alles. En niet de zomer, maar de winter wordt het grote meetmoment voor Bosma. "Hoe kom je die door? Krijgen we de coronadip die sommigen voorspellen, dat we de vierde lockdown in moeten? Als dat uitblijft, zie ik de toekomst zonnig in."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van