Uitstel van nieuwe attracties

Kermissen eindelijk weer open: 'Bijna door mijn spaargeld heen'

22 juni 2021 07:08 Aangepast: 22 juni 2021 07:12
Exploitant Niek Moonen is dolblij dat de kermis weer open mag gaan. Beeld © John de Rouw.

Here we go again!! Vijf, vier, drie, twee, één, pieuwwwww. Dit soort geluiden kunnen we binnenkort weer horen, want de kermissen mogen vanaf 26 juni weer open. De Tilburgse kermisexploitant Niek Moonen is dolblij. "Ons spaargeld is bijna op."

Het zijn zware tijden voor alle ondernemers, maar festivalorganisatoren en kermisexploitanten werden misschien wel het hardst getroffen door de coronacrisis. De geldkraan ging helemaal dicht: geen kermis betekende geen enkele inkomsten meer uit kaartverkoop voor het reuzenrad of de botsauto's.

Kermisexploitant Niek Moonen zag iedere maand het saldo op zijn spaarrekening afnemen. De 41-jarige ondernemer komt uit een echt kermisgezin, hij werd zelfs in een kermiswagen geboren. Al zijn hele leven verdient hij zijn brood met de verkoop van kaartjes voor snelle attracties.

Lening voor attracties

Om de paar jaar koopt Moonen iets nieuws. Ook al koopt hij de attracties tweedehands; het zijn forse investeringen. De Reactor waar hij tot 2020 mee op kermissen stond had hij vorig jaar net verkocht en ingeruild voor de Toxic, die hij helemaal had vernieuwd en opgeknapt. Om de Toxic te kunnen kopen had hij geld geleend bij de bank.

"In 2020 heb ik nog alle aflossingen bij de bank kunnen doen. Dit jaar heb ik alles stopgezet, de verplichtingen een jaar doorgeschoven. Die mogelijkheid had ik, dat gaf wat rust", vertelt hij. "Ik heb ook wat salonwagens van andere exploitanten opgeknapt, voor wat extra geld."

Twee kermisbezoekers in de Toxic. Twee kermisbezoekers in de Toxic.

Bijverdienen op de kerstmarkt

De Toxic staat al ruim negen maanden in de schuur, net als een churroskraam die hij gebruikt in de wintermaanden.

"Daarmee verdienen we normaliter vanaf half november geld op kerstmarkten in Duitsland, als de kermissen stilliggen. Maar die kerstmarkten zijn ook allemaal geannuleerd. Vanaf medio september zaten we thuis."

Noodgedwongen verkopen

Niet alle kermisexploitanten hadden de luxe dat de bank ze hielp, zegt Atze Lubach, voorzitter van de Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders (Bovak). "Sommigen hebben hun attractie noodgedwongen moeten verkopen. Die hadden een lening bij een bank, een andere zakelijke investeerder of een particuliere geldschieter. Of ze werden onder druk gezet door hun hypotheekverstrekker."

Het zijn exploitanten die iets nieuws moeten kopen of huren, nu de kermissen weer open gaan. Een groot deel van de 900 exploitanten die bij de Bovak is aangesloten wist echter het hoofd boven water te houden door steunmaatregelen als TVL, Tozo en door eigen creativiteit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Sneller meer vergunningen voor festivals en kermissen'

Bijverdienen met ander werk

"Veel exploitanten hebben al een groot rijbewijs om met hun attractie te mogen rijden. In de winter hielpen ze altijd al een paar maanden in het noorden als chauffeur bij de bietencampagne. Een deel van die chauffeurs is nu internationale ritten gaan doen als vrachtwagenchauffeur", weet Lubach.

Ook werd de standplaats op een kermis of kerstmarkt soms verruild voor een standplaats in de stad of op de wekelijkse markt. "Denk aan oliebollenverkoop, maar ook aan kramen die suikerspinnen, chocoladefruit of churros verkopen. En er zijn ook ondernemers die dit jaar met de ijscowagen de weg op zijn gegaan om te venten."

De inkomsten van dit soort werk vallen echter in het niet bij de inkomsten op een kermis, zegt Lubach. In september liet het kabinet weten 10,5 miljoen euro extra uit te trekken om kermisondernemers en ondernemers in de evenementenbranche te helpen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet steunt kermisexploitanten met ruim 10 miljoen euro

Geen buffer

Er is echter bijna geen cent aan de kermisondernemers overgemaakt, zegt de Bovak. "Er is per kwartaal gekeken en in oktober 2020 - toen de laatste kermissen waren - hadden sommige ondernemers nog omzet. Bovendien is er vergeleken met de inkomsten van een jaar eerder, maar in de winter kwam er altijd al weinig geld binnen."

Niek Moonen is blij dat hij wat ouder is en dus geld opzij heeft kunnen zetten in eerdere jaren. Hij prijst zichzelf gelukkig. Jonge kermisexploitanten hebben geen financiële buffer, ziet hij. Die moesten het puur van de tegemoetkoming vaste lasten (TVL) hebben. Veel hebben een ander baantje genomen om brood op de plank te krijgen.

"Wel helpen we elkaar als het kan. Het is een sector die niet zomaar weggeslagen wordt. Maar het was wel spannend. Niemand wist wanneer we weer open mochten gaan. Het was opletten, geen verkeerde keuzes maken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Festivals gaan weer door, maar met groot personeelstekort

Uitstel van nieuwe attracties

Moonen zou in 2022 zou een nieuwe attractie kopen. "Dat hebben we uitgesteld."

Hij is niet de enige exploitant die investeringen heeft uitgesteld, verwacht Lubach. "Ik denk dat we heel veel opgeknapte attracties gaan zien als eind juni de eerste kermissen opengaan. Nu toch alles stillag hebben veel ondernemers hun attractie extra gepoetst, gestraald en geverfd. Maar nieuwe attracties zijn niet veel besteld."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook na corona de hand op de knip: berg spaargeld blijft

Goed gevulde portemonnee

26 juni mogen de kermissen weer open. De eer gaat als eerste naar de Megakermis bij stadion GelreDome in Arnhem. Daarna volgen onder meer Best, Moergestel en Oisterwijk. 

Moonen verwacht een goed seizoen te draaien. Door de lockdown is de spaarpot bij veel kermisbezoekers goed gevuld. "Vorig jaar merkte je dat ook op de kermis in Tilburg. Daar kwamen veel jongeren die normaal naar festivals gaan, dat publiek waren we al een tijdje kwijt. Die willen dingen die snel en over de kop gaan, zoals de Toxic. We hebben toen prima verdiend. Ik verwacht dat diezelfde doelgroep nu ook komt."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van