Van onze partner Essent

Zo bespaar je in vijf stappen een kwart miljoen per jaar

21 juni 2021 10:33 Aangepast: 29 juli 2021 14:01
Beeld © GettyImages

Ondernemer Cor van de Ven van de Brabantse Vencomatic Group bouwde naar eigen zeggen het meest energiezuinige kantoor van Europa. Deze vijf slimme adviezen geeft hij aan ondernemers die dat ook willen.

Natuurlijk is het niet iedere ondernemer gegeven om een gloednieuw kantoor te laten bouwen. Maar toch zijn uit de ervaringen van Cor van de Ven best een paar lessen te trekken die je overal kunt toepassen.

1. Denk out-of-the-box

"In 2010 werd ons vorige kantoor te klein. We moesten snel naar iets groters verhuizen. Daarvoor hadden we twee jaar de tijd. Het doel was een heel duurzaam gebouw te bouwen. Dus er was tijdsdruk. En ik ben mezelf gaan verdiepen in passief bouwen. Het vertrekpunt hiervan is om zoveel mogelijk energie in een gebouw toe te laten en vast te houden. Dat vraagt om een totaal andere manier van bouwen die bij veel Nederlandse bouwers onbekend is. Via contacten in Scandinavië leerde ik daar meer over."

Tip: Laat een EnergieFitScan uitvoeren via Essent en ontdek wat er mogelijk is voor jouw specifieke bedrijf en bedrijfsvoering. Je krijgt een persoonlijk advies met kosten en terugverdientijden en hulp bij de uitvoering.  

2. Zoek naar partners, niet naar ego's

"Je moet partners vinden, niet alleen architecten maar ook ontwikkelaars, die met je mee willen denken. Dat is niet altijd even gemakkelijk, want Nederlandse architecten willen vooral iets moois maken en bouwbedrijven kunnen soms wat conservatief zijn. Ik heb daarom juist samenwerking gezocht met partners die niet hun ego maar ons doel vooropstelden."

Tip: Werk samen met toegeruste leveranciers die niet alleen zaken als zonnepanelen en warmtepompen kunnen installeren, maar ook kennis en deskundigheid inbrengen, bijvoorbeeld als het gaat om de terugverdientijd van een duurzame investering. Essent is bijvoorbeeld zo'n partner die echt luistert en bekijkt wat voor jouw situatie het beste is.

3. Blijf de baas!

"Ook al heb je goede partners: houd zelf de directie. Om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen, heb ik projectleiders op een cursus gestuurd. Als je werkelijk wilt verduurzamen, moet je voorkomen dat anderen hun belangen toch weer groter maken waardoor jouw ambitie verwatert."

Tip: Laat duurzame besparingsambities niet beperken door kant- en klare oplossingen. Iedere situatie is anders en vraagt om een unieke benadering.

4. Doe geen concessies

"Het is van groot belang dat je je eigen koers blijft varen. Een risico is dat als je passief gaat bouwen, je tegen deeloplossingen aanloopt die het geheel ondergraven. Want men is nu eenmaal ‘gewend’ om iets op een bepaalde manier te doen. En dat gaat dan ten koste van de samenhang van het concept. Daar moet je niet aan toegeven. Haal desnoods kennis uit het buitenland, maar laat je niet in slaap sussen door ingesleten oplossingen."

Tip: Voer de verduurzamingsambitie radicaal door: wie eenmaal een eerste stap heeft gezet zal merken dat dat enthousiast maakt en het zetten van volgende stappen steeds sneller en gemakkelijker gaat. En ja: dan wordt het dus ook een keer tijd om het wagenpark te elektrificeren.

5. Leg vast en leer van je fouten

"Ik heb de hele bouwperiode iemand laten rondlopen die het hele proces heeft vastgelegd. Dat heeft tot een dik boekwerk geleid waaruit bijvoorbeeld bleek dat wij het percentage faalkosten tot slechts 2,5 procent hadden teruggebracht. Die kennis kunnen we in de toekomst weer gebruiken."

Tip: Verduurzaming door het opwekken en besparen van energie als ondernemer is een balanceeract met als ingrediënten de te verwachten investeringen, opbrengsten en terugverdientijden. Ga voor raad en daad eens op bezoek bij pionierende branchegenoten, niets leuker dan van elkaar leren en elkaar steeds een stapje verder te brengen.

Energieverbruik van 33 kWh per vierkante meter

De Venco Campus staat er inmiddels bijna tien jaar, maar grossiert nog steeds in energiebesparende knalcijfers. Op het pand van drie hectare liggen zesduizend zonnepanelen die worden aangestuurd door slimme omvormers die per paneel controleren of de opbrengst voldoet aan de verwachtingen. Het hele pand is bijna luchtdicht geseald. Venco gebruikt een in huis ontwikkelde warmtewisselinstallatie die bij het verversen van de lucht maar liefst negentig procent van de warmte terugwint. Onder het pand liggen warmtepompen voor een constante binnentemperatuur. En als er ergens meer mensen in een kamer zitten, dan slaat de luchtverversing automatisch aan.

Het resultaat? Van de Ven: "We hebben een energiegebruik van slechts 33 kWh per vierkante meter. Ik daag heel Europa uit om ons te verslaan." Want dat ze ruim €240.000,- per jaar aan energiekosten besparen (vergeleken met hun vorige, veel kleinere hoofdkantoor) is natuurlijk fijn. Maar uiteindelijk draait het om de duurzaamheid, vindt Van de Ven. En op dat vlak zijn er zoveel mogelijkheden, of je het nu groot of klein aanpakt. Begin vandaag nog en je zult zien dat ook jouw bedrijf mooie stappen kan maken!

Geïnspireerd geraakt? Download dan nu de whitepaper van Essent die je helpt bij het maken van een plan van aanpak.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van