Ga naar de inhoud
'Alle zeilen bijzetten'

Festivals gaan weer door, maar met groot personeelstekort

Jonge vrouw werkt achter de bar tijdens de zomerfeesten. Beeld © ANP

Goed nieuws voor de evenementensector: festivals, congressen en andere evenementen mogen vanaf 30 juni weer doorgaan zonder publieksbeperking. Daardoor is de run op personeel begonnen. "Normaal heb ik zes maanden om mensen te werven, nu zes weken."

Afgelopen vrijdag maakte premier Rutte bekend dat evenementen vanaf 30 juni weer georganiseerd mogen worden, zonder beperking in aantallen bezoekers en het houden van afstand. Goed nieuws voor de evenementensector, die lange tijd zo goed als stil lag.

Normaal gesproken worden er vergunningen uitgegeven voor zo'n 9000 evenementen per jaar. Dit jaar is het overgrote deel daarvan al geannuleerd, waaronder grote namen als Zwarte Cross en Tomorrowland. "Van de grote evenementen is de helft geannuleerd, wat betekent dat er nog zo'n 1600 op het programma staan", vertelt Riemer Rijpkema, directeur van EventPlatform, tegen RTL Z.

Bijna
Lees ook:
Bijna alles kan weer: de aangekondigde versoepelingen op een rij

Tekorten

De grote vraag is of de organisatoren het nog redden om evenementen op te zetten, nu ze weer door mogen gaan, zegt Rijpkema. Dat zit 'm in het verkrijgen van een vergunning, omdat er in korte tijd veel georganiseerd wordt straks, en het vinden van materialen en mensen.

"Het wordt een uitdaging om mensen te vinden. Dat heeft ermee te maken dat de helft van de mensen uit de branche is gestapt, gedwongen of zelfstandig, in het laatste jaar", legt hij uit. "En een aantal vraagt zich natuurlijk af of de branche niet te kwetsbaar is, omdat die als eerste is dichtgegaan en als laatste weer open gaat. En wat dat betekent voor de continuïteit van hun eigen baan."

Terrassen
Lees ook:
Terrassen gaan open maar er is geen personeel te vinden

Lange tijd onzeker

"Normaal gesproken hebben wij een aanloop van zes maanden voor het festivalseizoen, nu doen wij onze hele wervingscampagne in zes weken", vertelt Freke Reimer, eigenaar van evenementenuitzendbureau Solid. Haar bureau bemiddelt in personeel voor grote evenementen als Lowlands en Mysteryland, en zoekt nu 'een paar duizend' mensen.

In de drukste weekenden lopen er 1500 mensen per dag rond op evenementen vanuit Solid. "Zoveel mensen vinden wordt nu heel erg moeilijk, verwachten we. Het was lange tijd zo onzeker of de grote evenementen überhaupt door konden gaan, dan ben je als ondernemer aan het afwegen of je budget moet vrijmaken om mensen te werven. Nu zetten we alle zeilen bij."

Deze
Lees ook:
Deze 54 beroepen kun je momenteel beter links laten liggen

Werken? Liever zelf feesten

En dat is een flinke uitdaging, te meer omdat een deel van de oude flexpool iets anders is gaan doen of geen zin heeft om te werken. "We werken veel met studenten die dit werk als bijbaantje doen, daarvan horen we nu veel: super leuk dat ik kan werken, maar ik wil nu zelf feesten."

Solid zoekt de oplossing voor de tekorten in samen campagne voeren met de evenementen waar ze voor werkt, kijkdagen organiseren en gastcolleges geven bij opleidingen. De onzekerheid over eventuele annuleringen later dit jaar blijft. Een lastige situatie. "De evenementen waar we voor werken zijn volledig uitverkocht, en geven ook aan: het is alles of niets."

Garantieregeling

Sinds afgelopen week kunnen organisatoren van evenementen, die door coronabeperkingen niet door kunnen gaan tussen juli en december 2021, wel aanspraak maken op de Garantieregeling Evenementen. Daarmee kunnen zij 80 procent van de gemaakte kosten vergoed krijgen als gift; de overige kosten als lening.

Dit is een artikel van