Van onze partner Mercedes-Benz

Van klusbus tot eVan

09 juni 2021 22:53 Aangepast: 14 september 2021 09:58

Voor zakelijke gebruikers van bedrijfswagens is betrouwbaarheid een van de belangrijkste eigenschappen. Nu het netwerk van publieke oplaadpunten sterk uitbreidt, komt de eVan als alternatief voor de diesel aangedreven klusbus steeds dichterbij.

Rutger Middendorp van Bright neemt de eVito van Mercedes mee naar Waddeneiland Terschelling waar hij op bezoek gaat bij ondernemer Jort Bonne. Bonne is uitbater van een duurzaam vakantiepark op het sterk op natuurbehoud geënte eiland. De energievoorziening van de vakantiewoningen vindt plaats met zonnecellen op de daken. Bonne streeft een park na dat uiteindelijk volledig zelfvoorzienend is. 

Samen met Middendorp bespreekt Bonne de voor- en nadelen van een elektrische bedrijfswagen als de eVito. De aanschafprijs mag in het begin dan wel hoger zijn dan de broertjes die op diesel rijden, er zijn ook tal van incentives die deze hobbel uit de weg nemen.  

Zo stimuleert de overheid elektrisch rijden in een auto als de eVito met een subsidie tot 5000 euro. Ook hoeven gebruikers geen wegenbelasting te betalen. En tot slot zijn er de lagere running costs: elektrisch de batterij volladen is per kilometer veel goedkoper dan brandstof tanken. Dat voordeel wordt nog groter als de gebruiker zelf elektriciteit opwekt met zonnepanelen.  

Jort Bonne Jort Bonne

Op Terschelling wordt ook duidelijk hoe de toekomst van elektrisch rijden eruit komt te zien. Door de combinatie van korte afstanden en een overvloed aan beschikbare, publieke laadpalen, wordt afgerekend met de hardnekkige angst van potentiële elektrische rijders dat ze stil komen staan. Voor met name zakelijke rijders is dat een belangrijke afweging: alles moet altijd doordraaien en tijd is geld. 

Middendorp en Bonne maken uiteraard een ritje in de eVito over het eiland. Het is voor de duurzame ondernemer de eerste keer dat hij in een elektrische bedrijfswagen zit. Wat hem vooral opvalt zijn de stilte en de soepele acceleratie. Wie weet maken de busjes straks als opslag wel onderdeel uit van het elektrische grid dat het vakantiepark van energie voorziet. Dan kunnen de eVito’s niet alleen energie nemen, maar ook geven.  

De eVito beschikt over een 204 pk voorwiel aangedreven motor. De 41kWh batterij heeft bij een volle lading een bereik van 137 kilometer. Ga voor meer informatie over eVito naar de website.

Van onze partner Mercedes-Benz

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van