87 procent weer in problemen

'Start-ups hebben meer krediet nodig nu coronacrisis langer duurt'

01 juni 2021 17:44 Aangepast: 01 juni 2021 17:46
Beeld © Thinkstock

Meer dan 900 start-ups kregen het afgelopen jaar een Corona-Overbruggingslening (COL). Nu de coronacrisis voortduurt, blijkt dat dit voor het grootste deel van de bedrijven niet toereikend is om overeind te blijven.

Van deze start-ups denkt 87 procent weer in de problemen te komen, blijkt uit onderzoek van Techleap.nl, een organisatie die zich sterk maakt voor start-ups. Techleap is nauw betrokken bij de COL, samen met onder andere het ministerie van Economische Zaken.

Beperkt geld beschikbaar

De 900 bedrijven waar het om gaat, kregen 9 maanden lang financiële ondersteuning. Die periode is al lang voorbij, maar de coronacrisis nog niet, zegt managing director Maurice van Tilburg van Techleap. "Een heel stel bedrijven geeft nu aan dat ze maar heel beperkt geld hebben om de komende maanden door te komen." 

Vanuit de COL was zo'n 350 miljoen euro aan leningen beschikbaar voor start-ups die door de coronacrisis in nood kwamen. "Dat geld is nog niet op", zegt Van Tilburg. "Maar het gaat naar start-ups die nieuwe aanvragen doen." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noodloket voor start-ups opent volgende week, leningen tot 2 miljoen euro mogelijk

Bij Techleap zien ze dat juist de bedrijven die al ondersteuning hebben gehad, nu achter het net vissen. "Ze hebben krediet aangevraagd voor 9 maanden coronacrisis, maar die duurt al veel langer", aldus Van Tilburg.

Geen ruimte voor ontwikkeling

Natuurlijk zijn er genoeg start-ups die wél aan krediet kunnen komen momenteel, stelt hij. "Bijvoorbeeld start-ups die software schrijven. In andere specifieke sectoren is het nog steeds problematisch om op de gewone manier nieuwe producten te ontwikkelen."

Met name start-ups die zich bezig houden met hardware, of die onderzoek doen naar technologieën die ons in de toekomst verder kunnen helpen, hebben het nu moeilijk. "Of neem health tech. Mensen denken dat het daarin fantastisch gaat door corona." 

Maar de focus op corona zorgt er tegelijkertijd dat op andere medische gebieden geen nieuwe therapieën ontwikkeld en getest kunnen worden, simpelweg omdat daar nu geen aandacht en geld naartoe gaat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kleine ondernemers kunnen tot 50.000 euro coronakrediet aanvragen

Technologisch achterstand

De oplossing is volgens Techleap tweeledig. Enerzijds zou het budget van de COL verhoogd moeten worden, met zo'n 44 tot 53,5 miljoen euro. Daarnaast moet het mogelijk worden voor start-ups die al een COL toegekend hebben gekregen, om een aanvraag doen om die te verhogen.

"Het lijkt niet logisch om de bedrijven die een lening hebben ontvangen nu op de valreep nog failliet te laten gaan", zegt Van Tilburg. "Daarmee gaat het uitgeleende geld verloren en lopen we technologisch achterstand op bij het economisch herstel waar deze sector cruciaal voor is." 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van