Ga naar de inhoud
Collega's weer zien

Snel of pas in 2022 terug naar kantoor? 'Thuiswerken geeft rust'

Het kantoor van techbedrijf Bynder voordat de coronacrisis uitbrak. Beeld © Bynder

Kletsen bij de koffieautomaat, even overleggen met een collega en lunchen in de kantine. Veel mensen kijken er reikhalzend naar uit: weer werken op kantoor. Maar wanneer is het juiste moment? Twee bedrijven over hun terugkeer naar kantoor.

Het aantal besmettingen daalt flink en dus mag er steeds meer: per 5 juni kunnen we weer binnen in een restaurant eten en met 4 mensen thuis afspreken. Maar terug naar kantoor? Dat zit er nog niet in.

"Dat verandert nog niet", aldus demissionair premier Rutte tijdens de persconferentie afgelopen vrijdag. Ook die regel versoepelen zou tot te veel bewegingen leiden en daarmee tot te veel risico's.

Al is er wel een hele kleine versoepeling voor kantoren: terug naar de werkvloer voor een interne training mag wel weer.

Binnenkort weer naar het werk?

Nu stap 4 en 5 eind juni in de planning staan, komt stap 6 waar de volledige terugkeer naar kantoor bij hoort wel dichterbij. Hoe bereiden bedrijven zich daarop voor?

Bij techbedrijf Bynder mag bij groen licht van de overheid personeel zelf bepalen of en hoe vaak ze naar kantoor komen. Bij informatiebedrijf Relx (voorheen Reed Elsevier) wachten ze tot 2022 met de grote terugkeer.

Dit
Lees ook:
Dit zijn de versoepelingen die 5 juni ingaan

Bynder: 'Als je straks nog steeds 100% thuis wil werken, mag dat'

Bij techbedrijf Bynder waren ze voor de coronacrisis al niet zo kantoorvast. Wie af en toe thuis wilde werken mocht dat doen. En eens in het jaar ging het hele bedrijf op 'remote week': alle werknemers hielden een week lang kantoor op een locatie naar keuze: bij familie of in een ver buitenland.

De pandemie heeft die cultuur nog een extra zetje gegeven. Zodra op kantoor werken weer mag van het kabinet, gaat er nieuw thuiswerkbeleid gelden: je mag zelf weten hoe vaak je naar kantoor komt. Dat kan vijf dagen in de week zijn, maar ook nul.

Voorkeur doorgeven

De 140 voornamelijk jonge werknemers van Bynder in Amsterdam mochten de afgelopen dagen doorgeven hoeveel kantoorwerkdagen ze zouden willen. HR-baas Marianne Spaans gaat op basis van die voorkeuren het kantoor anders laten indelen.

"Het kantoor wordt meer een clubhouse, een ontmoetingsplek. Bureaus worden letterlijk kleiner, zodat we grotere ontmoetingsruimtes kunnen creëren. De plekken waar je met z'n allen chillt worden veel belangrijker."

Klein appartement

Over drie weken begint de grote verbouwing. Tot die tijd werkt bijna iedereen nog thuis. Wel biedt het bedrijf elke dag zo'n 5 medewerkers de mogelijkheid om naar kantoor te komen.

"Sommige collega’s wonen op 35 vierkante meter in Amsterdam. Die worden echt gek als ze alleen maar thuiswerken."

Relx: 'Wij blijven tot het einde van het jaar thuiswerken'

Bij informatiebedrijf Relx pakken ze het anders aan. De multinational heeft besloten om nog even te wachten met de grote terugkeer. "De meesten van ons blijven tot het einde van het jaar thuiswerken. Er verandert dus niks”, vertelt hr-manager Omaira Amirkhan.

De reden? Rust en regelmaat. "Het is en was een heftig jaar. En om nu al een nieuwe werkmethode in te voeren, dat vinden we te snel."

2022 wordt een transitiejaar: een jaar waarin het bedrijf overstapt van helemaal vanuit huis werken naar 'de nieuwe standaard'. Wat die nieuwe standaard precies gaat inhouden, moet dus nog worden uitgewerkt.

Overal werken

Al is er wel een nieuwe maatregel die binnenkort wordt ingevoerd: Relx-medewerkers mogen 20 werkdagen per jaar op een zelfgekozen locatie werken. Wie op vakantie is in Thailand, kan daar nog een extra weekje blijven hangen en zijn laptop openklappen. En wie liever in de Spaanse zon online vergadert mag dat gaan doen.

Een mooi vooruitzicht, maar vooralsnog werken ze bij Relx vooral thuis. Best nog een tijd wachten dus tot je weer kan kletsen met je collega's bij de koffieautomaat. Maar volgens Amirkhan vinden de meeste medewerkers thuiswerken juist fijn, zo blijkt uit de enquêtes.

Thuis is er rust

"Thuiswerken geeft rust. Het gaat ons goed af." Al zeggen de meeste collega's het liefst een combinatie te zien: deels thuiswerken en deels op kantoor.

En wat nou als je het echt mist: het kantoorleven? Dan is er net als bij Bynder toch de mogelijkheid om naar kantoor te komen. Van de 1400 medewerkers in Nederland kunnen er dagelijks 75 mensen een werkplek reserveren.

Dat wordt binnenkort uitgebreid naar 100. Maar daar blijft het tot 2022 waarschijnlijk bij.