Van onze partner Topicus

Online seminar over zakelijke financiering na corona gemist? Bekijk de compilatie

02 juni 2021 14:36 Aangepast: 17 juni 2021 13:32

Het einde van corona lijkt in zicht. Maar wat betekent dit voor alle ondernemers die na anderhalf jaar overheidssteun hun broek straks zelf weer op moeten houden? Over dit onderwerp organiseren RTL Z en Topicus een online seminar met tips en adviezen van experts.

Na ruim een jaar van maatregelen, lockdowns en thuiswerken lijkt het erop dat we het coronatijdperk langzaamaan achter ons kunnen laten. Deze week werd bekend dat de overheid de steunmaatregelen voor ondernemers met drie maanden verlengd, maar wat gebeurt er daarna? Komt er dan alsnog een boeggolf aan faillissementen? En wat zijn de mogelijkheden en adviezen voor deze ondernemers die straks hun eigen broek weer op moeten houden?

Bekijk de compilatie van het online seminar

Over dit onderwerp hebben RTL Z en Topicus op 8 juni jl. een live online seminar georganiseerd: ‘Hoe financier ik mijn bedrijf in de periode na corona?’ Ondernemers konden hun vragen over dit onderwerp live via de chat stellen aan de verschillende experts die in de studio aanwezig waren.

Bekijk hier de samenvatting

Alternatieve financiering

Zeker de branches die het door corona zwaar te verduren hebben gehad zoals de horeca en reisbranche, hoeven van financiers met traditionele risicomodellen nu niet veel te verwachten. Die kijken meestal uitsluitend naar de laatste jaarcijfers -omzetten en die waren in deze branches logischerwijs om te huilen. Toch zijn er volgens Burink voldoende alternatieven. “Factoring kan bijvoorbeeld een oplossing zijn, dit zijn financiers die openstaande facturen van je over kunnen nemen. Maar er zijn ook genoeg andere financiers die meer vooruitkijken in plaats van alleen maar achteruit, het zogenaamde prognose financieren. Dan wordt er bijvoorbeeld gekeken naar welke alternatieve businessmodellen je bedacht hebt toen je je horecazaak moest sluiten. We wachten vol spanning af of traditionele financiers deze handschoen ook oppakken en of hier vanuit wet-en regelgeving ook andere zienswijzen over zullen ontstaan.”

Weloverwogen keuze

Bij het aangaan van nieuwe financieringen is het volgens Burink erg belangrijk om een weloverwegen keuze te maken: “Weeg de verschillende alternatieven goed tegen elkaar af en kijk ook naar de lange termijn. En voel je jezelf hier niet helemaal zeker bij, neem dan vooral een debt advisor in de arm. Dit kost natuurlijk geld, maar onderaan de streep ben je toch echt vaak voordeliger uit wanneer je goed advies inwint.”

Benieuwd naar wat Topicus voor jouw onderneming kan betekenen? Ga naar de website voor meer informatie.

Lastig te voorspellen

Jamie Burink, head of business lending bij Topicus was één van de aanwezige experts. Hij noemt de drie maanden extra overheidssteun heel erg goed nieuws, maar vindt het lastig te voorspellen wat de consequenties zullen zijn wanneer de steunregelingen straks eindigen. “De vorm en het tempo van het MKB-hersteldplan gaan bepalend zijn voor MKB’ers en hun terugkeer naar een normale situatie. Al met al geeft de periode van nu tot het moment dat de contouren van dit herstelplan helder worden veel onduidelijkheid bij ondernemers. Het is te hopen dat de politieke onrust rondom de formatie ondergeschikt wordt gemaakt aan het belang van het herstelplan.”

Jamie Burink van Topicus Jamie Burink van Topicus

Creëer inzicht

In alle gevallen adviseert Burink ondernemers om nu al goed inzichtelijk te maken hoe zij er financieel voor staan. “Wat is de impact van de steunregelingen die ik ontvangen heb of de tijdelijke aflossingsvrije periode waar ik gebruik van heb gemaakt? Hoe lang heb ik straks nodig om daar weer bovenop te komen? Kijk naar je cashflow, je liquiditeit. En ja, het is nu al het moment om daarmee te beginnen.”

Meerdere scenario’s

Burink noemt een aantal tools die ondernemers hierbij kunnen helpen: “Denk aan een scenarioanalyse en prognoses. Wat het ingewikkeld maakt is dat er een heleboel factoren van invloed zijn op hoe het straks gaat lopen: wanneer mag iedereen weer open? Met of zonder beperkingen? En gaat de overheid kwijtschelden of niet? Er zijn meerdere scenario’s denkbaar, dus is het slim om die allemaal in kaart te brengen.”

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van