Vol terras, geen obers

Horecabazen lokken personeel met korte werkweek en borrels na werktijd

14 mei 2021 16:10 Aangepast: 17 mei 2021 17:55
Sinds een paar weken zijn de terrassen weer open. Beeld © ANP

Er woedt een hevige strijd om horecapersoneel nu de terrassen weer open zijn. Met kortere werkweken, teamuitjes en uitruilprogramma's hopen horecabazen hun roosters gevuld te krijgen. Een opgave wordt het wel. "Als je nu pas begint te zoeken naar personeel ben je eigenlijk ruimschoots te laat."

De horeca kampt al jaren met een personeelstekort. Maar door de coronacrisis duikelt dit naar een nieuw dieptepunt, blijkt uit cijfers van Koninklijke Horeca Nederland en Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH). 

Schreeuwend tekort

"Vóór de crisis werkten er 460.000 mensen in de branche. Dat waren er al te weinig. Nu is dat aantal fors afgenomen tot 350.000", aldus Ricardo Eshuis van SVH.

Tel daarbij op dat er tijdens de coronacrisis ook nog eens 3900 nieuwe horecazaken zijn bijgekomen en het personeelsgat lijkt onmogelijk nog te dichten. 

Het aantal vacatures ligt nu al ruim boven de piek van 6000 van vorig jaar zomer, toen de horeca op volle toeren draaide, zo blijkt uit een analyse van Randstad Groep Nederland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronacrisis of niet: er kwamen meer horecazaken bij in 2020

GGD's betalen beter

Veel van de studenten die voorheen wel te porren waren voor een baan in de horeca, zoeken hun heil nu elders. Een grote groep gaat aan de slag bij de GGD's en commerciële teststraten. Die betalen beter dan de meeste horecazaken.

"En ze strijken neer in de zorg, of gaan aan de slag bij bezorgdiensten of supermarkten. Dat zijn allemaal sectoren waar je meteen aan de bak kunt", aldus Eshuis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tekort aan obers en afwassers? Dit restaurant heeft juist een wachtlijst

Niet uit het oog

Maar wat moet je dan als horecaondernemer doen om deze zomer voldoende koks, afwassers en bedienend personeel tot je beschikking te hebben? Hetty Boutens van eetcafé De Hessenkar in het Utrechtse Achterveld, besloot daar tijdens de eerste lockdown al actie op te ondernemen.

Juist toen het personeel zonder werk thuiszat probeerde ze werknemers binding te laten houden met het café. "Door bij ze langs te gaan met een persoonlijk kerstpakket, teamactiviteiten te organiseren en een levendige whats-appgroep was het niet 'uit het oog uit het hart'. Dat betaalt zich nu uit", vertelt Boutens. Met als resultaat dat zij haar personeelbestand op peil heeft weten te houden en dus voldoende mensen heeft nu haar terrassen weer vol zitten. 

Miniatuurvoorbeeld
Februari 2021:

Wijnbar Bouzy zoekt personeel: 'Je wilt klaar zijn voor de versoepeling'

Ook de twee ondernemers achter de Haagse wijnbar Bouzy doen een duit in het zakje. Met gunstigere arbeidsvoorwaarden proberen zij het horecavak aantrekkelijker te maken.

"Een vierdaagse werkweek of een personeelborrel na sluitingstijd kan men al over de streep trekken", aldus mede-oprichter Martijn Verbruggen. "Jongeren willen het werk makkelijker kunnen combineren met studie of hun sociale leven, het is aan ons om daar beter op in te spelen."

Van ober naar kok

Ook de uitruil van horecapersoneel kan oplossing bieden. Ricardo Eshuis van SHV ziet diverse horecazaken met alleen een binnenruimte – die nu gesloten moet blijven – hun koks of bediening uitlenen aan andere restaurants of cafés met een buitenterras.

"Het personeel blijft dan wel op de loonlijst staan van het horecazaak die nu geen werk voor ze heeft, waar ze dan wel weer kunnen worden ingezet zodra de horeca geheel open mag", legt hij uit. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Terrassen gaan open maar er is geen personeel te vinden

Ook bieden sommige horecaondernemers hun werknemers online spoedcursussen aan, om hun personeel flexibeler in te kunnen zetten. Zo leert de kok de administratie te doen, terwijl de afwasser wordt bijgespijkerd over de juiste samenstelling van Hollandaisesaus. 

Speciale uitzendbureaus

Ook gespecialiseerde uitzendbureaus voor horecapersoneel kunnen uitkomst bieden. "Denk aan L1nda, Mise en Place, James Horeca en de Brisker Group. Dit soort bedrijven worden steeds professioneler en trainen mensen, zodat zij straks meteen aan de slag kunnen", aldus Eshuis. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van