Klap op klap

Nieuwe strop voor kledingzaken in de maak door koud weer

08 mei 2021 09:26
Ellen Brantjes bij wat ze overheeft van de wintercollectie. Beeld © Ellen Brantjes

Kledingwinkels mogen weer klanten ontvangen zonder afspraak. Maar winkeliers moeten nog van hun wintercollectie af en inmiddels doemt het volgende probleem al op: wordt de zomercollectie wel goed verkocht?

"Ik kijk nu tegen de wintervoorraad aan", zegt Ellen Brantjes, die drie damesmodezaken heeft onder de naam Brantjes Fashion in Heemskerk, Heiloo en Alkmaar.

Ze bedoelt dat letterlijk, want ze staat op de zolder van een van haar winkels. Hier kunnen klanten snuffelen of er nog iets van hun gading bij is. Kledingwinkels zitten massaal met oude voorraad opgescheept, omdat ze maandenlang de deuren gesloten moesten houden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Winkelen kan weer als vanouds: 'Verademing voor klant en eigenaar'

Blijft met deel zitten

Brantjes heeft al gauw voor 30.000 euro aan inkoopwaarde aan kleding hangen. "Ik zal wel met een deel blijven zitten, alles hangt op maat, voor 10 euro per kledingstuk. Het is triest maar waar", zegt Brantjes.

Alles dat ze nu nog voor de wintercollectie krijgt is meegenomen. Als klanten iets kopen, dan hoeft zij het niet meer op te slaan. "Klanten zijn blij en misschien komen ze dan beneden in de nieuwe collectie shoppen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Terrassen open en winkelen zonder afspraak: we pinnen veel meer

De helft over

Ook Joost Middelman zit nog met een flinke voorraad van de wintercollectie. Hij heeft vier winkels, in Oudewater en Montfoort, onder de naam Since04, plus een outletwinkel.

Begin januari had hij nog voor ruim 200.000 euro aan winterkleding in voorraad. Inmiddels heeft hij ongeveer de helft kunnen verkopen, maar dat betekent wel dat hij nog voor meer dan een ton over heeft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trucjes in een winkelcentrum van 630 miljoen: zo geef je er meer uit

Naar de outletwinkel

Daarvan hangt nu voor zo'n 30.000 euro in zijn outletwinkel, met op het prijskaartje een korting van 60 tot 70 procent. De resterende 70.000 euro aan kleding slaat Middelman op. Hij hoopt komende winter nog wat te kunnen verkopen, tegen een nóg hogere korting van 70 tot 80 procent. 

Of hij dat volgend jaar nog kan verkopen is overigens de vraag. "Het klinkt raar, maar kleding is bederfelijk. Je weet niet of wat vandaag in de mode is, dat volgend jaar ook nog is."

Middelman verkocht een deel van de wintercollectie via zogeheten kledingboxen. Middelman verkocht een deel van de wintercollectie via zogeheten kledingboxen.

'Ook zomerkleding over'

Terwijl de winkeliers moeite doen om van de wintercollectie af te komen, hangt de zomerkleding al in de winkels.

"Dat is het volgende probleem", zegt Middelman. De tijd om zomerkleding te verkopen is door de lockdown veel te kort, vindt hij. "Ik weet nu al dat ik veel van de zomercollectie ga overhouden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noodkreet speelgoedwinkelier: 'Koop bij winkel op de hoek'

'Hopelijk komt sale niet zo vroeg'

Het is al mei en het zou lekker weer moeten zijn. "Als het nu drie maanden mooi weer wordt én de markt raakt niet overstuur doordat een grote speler in de problemen komt en snel aan de uitverkoop begint, dan is het misschien niet helemaal een verloren zomerseizoen", hoopt Middelman.

Maar sommige winkels hangen al in mei de bordjes met 'sale' op, weet hij. Hij hoopt dat er ook een versoepeling komt voor feestjes en bruiloften. Als je weer met meer mensen bij elkaar mag komen, dan kopen consumenten immers sneller kleding.

Minder nieuwe wintercollectie gekocht

Kledingwinkels gebruiken vaak de winst van een seizoen om de volgende collectie te kunnen betalen. Middelman heeft nog wel wat vet op de botten en hij heeft de collectie voor het komende seizoen wel kunnen betalen.

Toch heeft hij 30 tot 35 procent minder ingekocht dan normaal. Dat is deels om financiële redenen, zegt hij. Wat ook meespeelt is dat hij niet het risico wil nemen dat er weer een lockdown komt.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van