Ga naar de inhoud
'Drempel valt weg'

Winkelen kan weer als vanouds: 'Verademing voor klant en eigenaar'

Peter van den Nouwland, eigenaar van Game Time in Haarlem. Beeld © Paul le Clercq

Sinds een paar dagen hoef je voor niet-essentiële winkels geen afspraak meer te maken, je kunt gewoon binnenlopen. Winkeliers zijn enthousiast. "Toen je nog een afspraak moest maken, waren er soms maar een paar klanten per dag, nu zijn er veel meer, ook omdat ze toevallig langs lopen."

"Er zijn nu zeker twee keer zoveel mensen in de winkel als vorige week", zegt Peter van den Nouwland, eigenaar van speelgoedwinkel Game Time in Haarlem.

Dat komt volgens hem mede omdat je vorige week nog veel minder consumenten had die door de winkelstraat liepen en ter plekke besloten om even binnen te kijken. Je moest toen immers echt op zoek zijn naar iets en daarvoor een afspraak hebben gemaakt bij een winkel.

We
Lees ook:
We hebben ons suf geshopt en gebinged: winst Amazon verdrievoudigd

Game Time is volgens Van den Nouwland 300 vierkante meter groot, zodat er met de norm van de overheid van 1 klant per 25 vierkante meter 12 mensen tegelijk naar binnen kunnen. "Maar tot vorige week haalde ik dat nooit, daar droomde ik van."

Klanten advies geven

"Het is een wereld van verschil", beaamt Henk Schulte, één van de twee eigenaren van Boekhandel Het Leesteken in Purmerend. Hij heeft heel wat boeken online verkocht. Klanten kwamen die dan later aan de deur afhalen of Schulte bezorgde ze zelf. "Maar mensen willen ook naar binnen, voor advies."

Ook voor hem is het prettig dat hij dat nu makkelijker kan geven. "Als klanten een boek bestellen, dan blijft het bij dat ene boek dat ze kopen. Maar als ze in de winkel komen rondsnuffelen, dan kun je, omdat je klanten kent, ze wijzen op andere boeken, die misschien ook wat voor hen zijn", aldus Schulte.

Drukkers
Lees ook:
Drukkers druk met maken menukaarten nu terrassen open mogen

'Nu 100 klanten, tegen 8 vorige week'

Dat klanten graag komen blijkt volgens hem wel uit het feit dat in de laatste dagen de winkel om half tien nog niet open was, of er stonden al mensen voor de deur. "Op dagen dat je alleen naar binnen mocht op afspraak, waren er op een dag misschien, zes, zeven of acht klanten in de winkel, nu meer dan honderd."

Woensdag, de eerste dag dat klanten gewoon zo naar binnen mochten, was er zelfs al de eerste signeersessie. Die was van de in Iran geboren schrijfster Sholeh Rezazadeh, met haar debuutroman 'De hemel is nog altijd paars'. "Een heel mooi boek", vindt Schulte.

'Je moet het hebben van passanten'

"De drempel om op afspraak te komen ligt te hoog", vindt Janine Wielemakers, die samen met haar zus eigenaar is van kledingwinkel Mundo Concept in Middelburg. "Je moet het juist hebben van mensen die in de stad lopen en zin hebben om binnen te komen."

Er mogen negen klanten tegelijk in de winkel. "Maar toen dat alleen nog mocht op afspraak, was ik blij als ik om tien uur iemand binnen had", zegt ze. "Op sommige dagen had ik maar twee afspraken per dag en soms kwamen mensen dan ook nog eens niet opdagen."

Rondneuzen

Een verschil met toen je alleen nog op afspraak een winkel in mocht is wel dat klanten altijd wat kochten, 'het was 100 procent bingo', aldus Van den Nouwland.

Nu mensen ook zo kunnen rondneuzen, komt het voor dat ze alleen even rondkijken en soms later terugkomen, zegt hij. Maar dat heeft hij liever dan dat klanten alleen op afspraak kunnen binnenkomen.

Bijenkorf:
Lees ook:
Bijenkorf: ook na woensdag alleen winkelen op afspraak
RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief