Bekend van Dikke Lul 3 Bier!

Moederbedrijf Bavaria koopt Uiltje, Haarlemse brouwer van speciaalbier

28 april 2021 18:32 Aangepast: 29 april 2021 15:03
Uiltje brouwt verschillende soorten speciaalbier.

Uiltje Brewing Company uit Haarlem, de brouwer van speciaalbieren als Bird of Prey, Dikke Lul 3 Bier! en F*ck de caravan staat in de Fik, komt in handen van Swinkels Family Brewers. Dat is het bedrijf achter Bavaria.

Hoeveel Swinkels Family Brewers betaalt voor Uiltje is niet bekend gemaakt. Oprichter Robbert Uyleman wil daar ook niets over kwijt. Hij zegt dat Swinkels Family Brewers veel technische kennis heeft die Uiltje goed kan gebruiken. 

Door de overname kan Uiltje zich ook weer richten op het creatieve en investeren in de brouwerij. Uiltje werd de laatste tijd geremd doordat er niet genoeg geld was om bepaalde investeringen te doen en dat kan straks wel weer, aldus Uyleman. Hij was tot de overname meerderheidsaandeelhouder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Heineken koopt Texelse Bierbrouwerij, bekend van Skuumkoppe

Brouwerij uitbreiden

Uyleman begon de brouwerij in 2012 en inmiddels wordt er 10.000 hectoliter bier gebrouwen. In het huidige, relatief kleine, pand in Haarlem kan de capaciteit met de helft worden vergroot tot uiteindelijk zo'n 15.000 hectoliter, zegt hij.

Hij wil niet vooruitlopen op de vraag of verdere uitbreiding ook in Haarlem zal plaatsvinden.

Samenwerking

Er werd al wel eens samengewerkt met andere brouwerijen en mogelijk zal Uiltje ook kunnen worden gebrouwen bij Brouwerij de Molen in Bodegraven, denkt Uyleman.

Dat is een andere brouwer van speciaalbieren die eerder al werd overgenomen door Swinkels Family Brewers. Voorlopig zal het meeste bier uit Haarlem komen, aldus Uyleman.

Helemaal links staat Robbert Uyleman, uiterst rechts Peer Swinkels van Swinkels Family Brewers. Helemaal links staat Robbert Uyleman, uiterst rechts Peer Swinkels van Swinkels Family Brewers.

Blijft autonoom

Uyleman blijft betrokken bij Uiltje en met Swinkels Family Brewers zijn afspraken gemaakt dat de brouwerij volledig autonoom blijft.

"Swinkels Family Brewers heeft bij eerdere overnames van De Molen en Palm meegemaakt hoe belangrijk het is om brouwerijen hun eigen identiteit te laten houden", vertelt hij. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bier-overstroming bij brouwerij Het Uiltje: 'Alsof je een mentos in cola gooit'

"Het is meer dan een merk, het is de manier waarop we het doen", legt hij het belang van de zelfstandigheid uit. "Het was één van de speerpunten in de onderhandelingen, dat er geen mensen boven ons komen."

Als Uiltje straks in handen is van Swinkels Family Brewers zal zijn brouwerij kunnen profiteren, zegt Uyleman. "Wij zijn een invulling op hun portfolio aan bieren, voor het frisse IPA-achtige segment vullen wij het gat perfect op." 

Opmars speciaalbieren

De laatste jaren zijn er vaker kleinere brouwerijen van speciaalbieren overgenomen door grote brouwers. Deze hopen een graantje mee te pikken van de gestegen populariteit van dit soort bier. 

Heineken nam vorig jaar de Texelse Bierbrouwerij (bekend van onder meer Skuumkoppe) over en het kocht twee jaar geleden een belang in het Amsterdamse Oedipus. Brouwerij 't IJ uit Amsterdam kwam eerder al in handen van het Belgische Duvel Moortgat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Heineken: alcoholvrij bier straks ruim 10 procent van de biermarkt

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van