'Mensen willen niet testen'

Verzet ondernemers tegen testsamenleving: 'Dit wordt een grote mislukking'

14 april 2021 17:28 Aangepast: 15 april 2021 15:45
Niet iedereen wil zich laten testen om een uurtje naar een indoor speelparadijs te kunnen gaan. Beeld © ANP

Eerst langs de coronateststraat en dan pas naar de bioscoop of een restaurant. Het gebeurt nu nog via een pilot op tientallen plekken, maar mogelijk wordt testen in ruil voor toegang op veel grotere schaal ingezet om de samenleving weer wat lucht te geven. Maar veel ondernemers zien het niet zitten: "Dit is niet de oplossing."

925 miljoen euro belastinggeld stoppen in pilots, terwijl we binnen enkele maanden voor een groot deel gevaccineerd zijn. Het voelt misschien nutteloos, maar volgens het ministerie van Volksgezondheid is dat niet zo.

Het duurt namelijk nog maanden voordat er genoeg mensen gevaccineerd zijn. En dat zijn lange maanden, zeker voor ondernemers die niet open kunnen. Het systeem waarbij je alleen naar een voorstelling of tentoonstelling kan met een testbewijs biedt dan kansen, zegt een woordvoerder van het ministerie: om locaties te openen die op dat moment, dankzij te veel besmettingen, anders niet open hadden gekund.

Onzekerheden

Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge wees in de persconferentie dinsdag bovendien op de onzekerheden die er deze zomer nog zijn. Het loslaten van maatregelen kan zomaar gedwarsboomd worden door 'exotische varianten van het virus die we in de zomer in onze koffer mee terug nemen', onverwachte bijwerkingen of vertraagde leveringen. Of in de zomer echt alle stoplichten op groen staan is dus maar de vraag.

Om met name binnenlocaties of grote evenementen bij veel besmettingen toch de mogelijkheid te geven om open te gaan zit er een wet in de pijpleiding. Die wet zou het mogelijk maken een testbewijs te verplichten voor toegang tot bijvoorbeeld sportwedstrijden, restaurants en musea.

Zelfs mensen die gevaccineerd zijn moeten zich dan laten testen om toegang te krijgen, omdat niet zeker is of gevaccineerden het virus nog kunnen overdragen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Toverland wil toch niet meedoen aan testevent: 'Geen winst mee te maken'

Kritiek

Zowel de pilotevents als de wet kan niet bij iedereen op applaus rekenen. De Nederlandse bioscopen hebben bijvoorbeeld geweigerd om mee te doen aan de pilot.

Een bioscoopbezoek wordt vaak spontaan gepland, zo stelt Gulian Nolthenius, directeur van branchevereniging NVBF. Even naar de teststraat gaan vormt dan een te hoge drempel. En mocht de bezoeker straks zelf opdraaien voor de kosten, dan stijgt de ticketprijs met 30 tot 50 procent. "Een disproportionele stijging", aldus de directeur in een verklaring.

'Onnodig'

Ondanks die kritiek kunnen volgens het nieuwe openingsplan van het kabinet bioscopen in eerste instantie alleen open met testbewijs. "Onnodig en niet passend", vindt Nolthenius. De testlocaties zijn waarschijnlijk te ver weg en er zullen veel bezoekers wegblijven, verwacht hij.

Toch zegt branchevereniging niet bij voorbaat 'nee' tegen verplicht testen in ruil voor toegang. Of een bioscoop mee wil doen is aan die onderneming zelf, zegt de voorman. Maar die deelname gaat dan wel gepaard met een voorwaarde: de tests moeten gratis worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van pretpark tot zwembad: locaties overvallen door proefevenementen

Noodscenario

Ook de club van zwembaden, indoor speelparadijzen en groepsaccomodaties is niet enthousiast. Sommige ondernemers uit de recreatiebranche doen wel mee met de pilot, maar puur als voorbereiding op een 'noodscenario' zoals een langer durende derde golf of zelfs een vierde, vertelt Geert Dijks van Hiswa-Recron. In dat geval zou het opschalen van testen in ruil voor toegang een optie zijn. 

Maar liever ziet hij dat het bij de pilots blijft. "Ik zie het niet als een traject dat sowieso moet gaan gebeuren. Ik zie geen testsamenleving voor me."

Niet de oplossing

Als voorbeeld noemt Dijks Monkey Town: een indoor speelparadijs waar gezinnen vaak 1 a 2 uur heengaan. Daarvoor gaan mensen niet nog even langs de teststraat.

Kortom: voor veel ondernemers is zo'n testsamenleving niet te doen, stelt Dijks: "Testen voor toegang is niet de oplossing. Je moet maximaal vaccineren en daarna moet het klaar zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Water staat veel musea aan de lippen vanwege coronacrisis

Boze brief

Niet alleen recreatie-ondernemers zien grote bezwaren. Ook culturele instellingen zijn bang voor wat komen gaat. Vijf directeuren van kleine en middelgrote musea uit onder andere Groningen en Amersfoort doen in een brief een oproep om tegen de nieuwe wet te stemmen.

"Dat we niet erg blij zijn is een understatement", zegt Bert Murk, directeur van Museum IJsselstein en een van de ondertekenaars. "Dit wordt een grote mislukking."

Weinig bezoekers

Zeker voor de 400 kleine en middelgrote Nederlandse musea is het niet te doen, stelt de museumdirecteur. In coronatijd komen er, buiten de lockdown, nog maar tientallen bezoekers per dag in een klein museum. Komt daar nog meer regelgeving bij dan worden zelfs die aantallen niet meer gehaald. Murk: "Ik overweeg sterk om dan maar niet open te gaan."

De branchevereniging van de musea ziet het testplan ook niet zitten: "Voor de Museumvereniging staat vast dat dit echt om een pilot moet gaan en bij een pilot moet blijven", stelt de vereniging in een email naar de aangesloten leden.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van