Ga naar de inhoud
Datacenters en techbedrijven

Aardappelvelden moeten plaatsmaken voor grotere Eemshaven

Een kunstenaar legt het landschap vast in het noordoosten van Groningen Beeld © ANP

De Eemshaven in het noordoosten van de Groningen wordt anderhalf keer zo groot. Met de uitbreiding op omliggende landbouwgrond komt er onder meer ruimte voor datacenters en de hightech auto-industrie. De provincie hoopt zo nieuwe werkgelegenheid te creëren. Bewoners van omliggende dorpen strijden al jaren tegen verindustrialisering van het gebied.

Het nieuwe havengebied dat ten zuiden komt te liggen van de huidige haven is 600 hectare groot. De Eemshaven wordt daarmee anderhalf keer zo groot. Het beoogde terrein is nu vooral in gebruik voor de teelt van aardappelen.

Provincie en gemeente willen met de uitbreiding extra werkgelegenheid creëren. Bedrijven staan in de rij volgens de bestuurders, maar hebben voor hun plannen grote stukken grond nodig. Die grote lappen zijn op het huidige haventerrein niet beschikbaar.

Waterstof, datacenters

Het gaat met name om bedrijven in high tech-sectoren die zich onder andere bezighouden met waterstof, batterijen, datacenters, windenergie en de auto-industrie. Groningen zegt de groene energie- en waterstofregio van Nederland te willen worden en wil bedrijven die daarin actief zijn graag aantrekken.

Omdat de Eemshaven ook een knooppunt is van (groene) energie die vanaf de Noordzee komt en in de regio zelf wordt opgewekt, willen energie-slurpende datacenters er ook graag zitten.

Voorzitter Sieger Dijkstra van VNO-NCW Noord Nederland is blij met de uitbreiding. "Dit is zeer belangrijk om ruimte te maken voor de energietransitie en vergroening van de industrie." De provincie zegt dat er geen chemiebedrijven komen, maar juist schone industrie.

Nieuw
Lees ook
Nieuw plan voor LNG-terminal in Eemshaven

Lange strijd

Bewoners van dorpen die nu tegen het nieuwe industriegebied komen te liggen reageren in lokale media teleurgesteld. Ze strijden al decennia voor behoud van de rust in de polder. In 2004 waren er ook al plannen met de Oostpolder.

Toen moest er een groot kassencomplex komen voor de tuinbouw. Na protesten van omwonenden is dat plan toen afgeblazen.

Aardappels en rust

Het dorp Oudeschip wordt al decennia bedreigd door bestuurders die wat anders dan aardappels en verder stilte willen met de polder. In de jaren tachtig zijn daarom veel oorspronkelijke bewoners al eens vertrokken en werd er al gesproken om het dorp af te breken.

In de jaren negentig bleek het allemaal mee te vallen omdat de Eemshaven in diepe crisis verkeerde en keerden bewoners terug.

Uitkoop

Er komt nu mogelijk een uitkoopregeling voor bewoners die echt niet naast het industriegebied willen wonen. De provincie wil ook de landbouwgrond opkopen en heeft daarvoor al wel bedongen dat ze daar het eerste recht op heeft. Dit om te voorkomen dat grondspeculanten nu snel hun slag slaan.

Veel banen?

Volgens de provincie zorgen onder meer de datacenters die in de Oostpolder zouden moeten komen voor veel extra banen. Dat lijkt vooralsnog trouwens mee te vallen. Het datacenter van Middenmeer in Noord-Holland biedt werkt aan 125 mensen. In het Google-datacenter dat al in de Eemshaven ligt werken 300 mensen.

Met de bouw van de centra worden wel duizenden (tijdelijke) banen geschapen. En doordat steeds meer werk op afstand wordt gedaan is de behoefte aan datacenters groeiende.