Bang voor lage opkomst

Toverland wil toch niet meedoen aan testevent: 'Geen winst mee te maken'

13 april 2021 16:49 Aangepast: 13 april 2021 16:50
Beeld © Toverland

Het Limburgse Toverland ziet het toch niet zitten. Het attractiepark ziet af van deelname aan de pilot van de overheid, waarbij bezoekers kunnen worden toegelaten met een negatieve coronatest. Het park vreest voor een lage opkomst, maar wil ook een statement maken: "Wij kunnen open zonder testbewijs."

Jean Gelissen was eerst hartstikke blij toen hij zag dat zijn attractiepark, Toverland in Sevenum, mee mocht doen met de pilot van de overheid. Maar hoe meer hij hoorde over het testevent en de ervaringen van andere parken, hoe meer twijfels hij kreeg.

Zo liep het bij attractiepark Hellendoorn niet zo storm als gehoopt: slechts driekwart van de beschikbare kaartjes werden verkocht. Volgens de marketingdirecteur van het park hadden veel potentiële bezoekers geen zin om zich te laten testen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van pretpark tot zwembad: locaties overvallen door proefevenementen

Weinig gasten

En het testen was in het geval van Toverland nog onaantrekkelijker: de locaties waar bezoekers zich zouden moeten laten testen lagen nou niet bepaald in de buurt van het park, vertelt Gelissen. De parkdirecteur zag de bui al hangen en hakte de knoop door: Toverland zou niet meedoen met de pilot. "Wij zijn niet gebaat bij opening met weinig gasten."

Toverland kan in coronatijd, buiten de lockdown, namelijk al weinig gasten ontvangen. Vanwege de maatregelen die het park sowieso al moet nemen, laat het park maar de helft van de gasten toe die er normaal op het terrein passen. Als er van die 50 procent weer wat afgaat, blijft er gewoonweg te weinig over. "Het is niet mogelijk om daar winst mee te maken", aldus de algemeen directeur.

Statement

Maar er is nog een reden dat Toverland niet meedoet aan de pilot. De baas van Toverland wil ook een statement maken: zijn park kan gewoon veilig open zonder dat bezoekers zich laten testen. Dat heeft het park vorig jaar al bewezen, toen het ook open was met allerlei coronamaatregelen.

"Bovendien: wij zijn onderdeel van de oplossing. Buiten is het druk: in de parken, op de stranden en in de bossen. Bij ons is er controle en leidt personeel alles in goede banen." Gelissen is het dan ook roerend eens met de vier burgemeesters van de grote steden die eerder een vergelijkbaar pleidooi hielden.

Attractiepark Toverland in Sevenum Attractiepark Toverland in Sevenum

Veilig

Leidt dat dan niet tot meer verplaatsingen en contactmomenten, zoals het kabinet vreest? Doet er niet toe als de locatie waar mensen heengaan veilig is, vindt de parkdirecteur. Bezoekers komen met een huishouden, met eigen auto en op het park zijn er duidelijke regels, zegt hij.

Het kan natuurlijk zo zijn dat deze pilots van de overheid een voorbode zijn van wat komen gaat: dat attractieparken straks wel open mogen, maar alleen met een test- of vaccinatiebewijs. Houdt het park dan ook de deuren dicht?

Zwaar jaar

Gelissen: "Als het ons wordt opgelegd, zullen we waarschijnlijk wel volgen. Maar met de lage testbereidheid gaan we wel een heel uitdagend seizoen tegemoet."

De afgelopen tijd was voor Toverland al, op zijn zachtst gezegd, 'uitdagend'. In 2020 was het park 85 dagen gesloten. En de dagen dat het attractiepark wel geopend was, kon dat dus maar op halve sterkte. Het resultaat: een verlies van 2,9 miljoen euro, en dat met coronasteun. In 2019 maakte het park nog 138.000 euro winst.

Algemeen directeur Jean Gelissen wil zijn park kunnen openen zonder verplicht testbewijs. Algemeen directeur Jean Gelissen wil zijn park kunnen openen zonder verplicht testbewijs.

Winkelen op afspraak

Dit jaar heeft Toverland nog geen enkele keer haar deuren kunnen openen. Behalve dan voor winkelen op afspraak, bij de souvenirwinkel. Ook een foodtruck en de binnenkort startende camping zorgen voor een klein extraatje, maar het komt niet in de buurt van de normale inkomsten.

Kortom: Gelissen kan niet wachten tot Toverland weer opengaat. En wel zonder een verplicht test- of vaccinatiebewijs. "Kijk, wij snappen het echt. Corona is een serieuze bedreiging, en zolang die dreiging er is gaan we alle maatregelen vasthouden. We zoeken niet het randje op. Maar geef ons niet nóg meer beperkingen door te vragen om een testbewijs."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van