Te laat geïnformeerd

Van pretpark tot zwembad: locaties overvallen door proefevenementen

08 april 2021 15:56 Aangepast: 08 april 2021 16:31
Avonturenpark Hellendoorn gaat zaterdag open, maar hoorde dat pas afgelopen dinsdag. Beeld © ANP

Pretpark Hellendoorn, vakantiepark het Vennebos en subtropisch zwemparadijs de Zandstuve. Binnenkort gaan hun deuren open voor mensen die negatief getest zijn, zo werd deze week aangekondigd. Maar die locaties zelf wisten vaak nog van niks of werden pas op het laatste moment geïnformeerd. "Voor ons is dit niet meer haalbaar."

Wouter van der Meer van subtropisch zwemparadijs de Zandstuve in het Overijsselse Hardenberg moet er nog steeds om lachen. De zwembadeigenaar wist niet wat hij meemaakte toen zijn mailbox woensdag werd overspoeld met mensen die graag wilden komen zwemmen. Hoe kwamen al die mensen toch op het idee dat dat kon? Ze waren toch dicht?

"Dus wij gingen googelen en kwamen op de website van de Rijksoverheid ineens de naam van ons zwembad tegen. Er stond dat het zwembad op 15 april open zou gaan voor een pilot!"

Welkom met negatieve test

Afgelopen dinsdag publiceerde het kabinet een lijst met met locaties, zoals zwembaden en pretparken, waar mensen welkom zijn als ze een negatieve coronatest kunnen overleggen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Keukenhof en Artis open, wel met een toegangstest

Van der Meer had zich een tijdje geleden wel aangemeld voor die pilot maar had sindsdien niks meer gehoord. Binnen anderhalve week een subtropisch zwembad vol laten lopen en alle voorbereidingen treffen gaat gewoon niet. Dus de pilot bij zwemparadijs de Zandstuve gaat niet door.

"Ondertussen wordt er zo gepronkt met die mooie pilots, maar zijn die helemaal niet haalbaar. Voor ons niet in elk geval", zegt Van der Meer.

Zwemmen bij zwemparadijs de Zandstuve zit er nog even niet in. De pilot is voor het zwembad niet haalbaar. Zwemmen bij zwemparadijs de Zandstuve zit er nog even niet in. De pilot is voor het zwembad niet haalbaar.

Laat bericht

Bij pretpark Hellendoorn kwam het bericht van de overheid ook laat. "De pers werd dinsdagavond tegelijk met ons op de hoogte gesteld", vertelt marketingdirecteur René Peul. Net als zwembadeigenaar Van der Meer wist hij dinsdagochtend nog niet of de pilot nou doorging of niet.

Hellendoorn stond desalniettemin in de startblokken. In de voorbereidingen had Peul zelfs aangegeven dat zij wel de eerste wilden zijn die opengingen. Dat maakte de late communicatie van de overheid wel nijpend: dinsdagavond hoorde Peul dat Hellendoorn mee zou doen. Vier dagen daarna zou het pretpark al zijn deuren moeten openen.

Uitleg aan bezoekers

Vooral de marketingafdeling heeft het nu loeiend druk. Het pretpark moet ervoor zorgen dat bezoekers goed weten hoe de pilot in zijn werk gaat. Bezoekers moeten bijvoorbeeld allemaal voor zaterdag naar een van de aangewezen testlocaties gaan om zich te laten testen.

"We hadden het liever eerder geweten. Al is het maar op dinsdagochtend in plaats van dinsdagavond", zegt Peul. Toch is de marketingdirecteur blij dat hij zijn pretparkdeuren weer kan openen en dat ze mee mogen doen met de pilot.

Pretpark Hellendoorn doet mee aan de pilot en gaat zaterdag open. Pretpark Hellendoorn doet mee aan de pilot en gaat zaterdag open.

Overvallen

Zwemparadijs de Zandstuve en pretpark Hellendoorn waren niet de enigen die zo laat hoorden dat ze mee zouden doen met de testdagen. Camping De Paal in Bergeijk, de Molen van Hapert en Landal Het Vennenbos werden totaal overvallen door de lijst, schrijft de Telegraaf.

Het vakantiepark in het Brabantse Hapert wilde zelfs helemaal niet meedoen, omdat het zwembad momenteel gerenoveerd wordt. En de molen kan ook niet deelnemen, omdat je binnen geen anderhalve meter afstand kunt houden.

Verkeerde lijst gepubliceerd

Wat is hier misgegaan? Volgens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is er zowel bij de branche als bij het ministerie iets fout gegaan. Zo is een conceptlijst met locaties voor de pilot per ongeluk gepubliceerd als definitieve lijst.

De brancheorganisaties hadden op hun beurt eerder kunnen communiceren met, bijvoorbeeld, de zwembaden dat het definitief door zou gaan, zo stelt een woordvoerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Keukenhof en Artis open, wel met een toegangstest

Data nieuw

De brancheorganisatie van de recreatiesector HISWA ziet dat anders. Ook zij waren naar eigen zeggen totaal overvallen door de bekendmaking van de overheid. "Wij zagen minister Hugo de Jonge erover praten op tv en dachten: hè, is dat nu al naar buiten gebracht?", zegt Geert Dijks van HISWA.

En tot Dijks grote schrik bleek het ook nog te gaan om de oude lijst met locaties, die puur was bedoeld voor de besluitvorming. Als klap op de vuurpijl waren de data ook nog nieuw voor de zwembaden en speelparadijzen die hij vertegenwoordigt.

Te laat opgestart

Dijks begrijpt dat de datum van 15 april voor zwembaden als de Zandstuve een totale en onaangename verrassing is vanwege de korte voorbereidingstijd. "Een theater kan misschien even stofzuigen en mensen optrommelen. Maar bij een subtropisch zwembad is dat een ander verhaal", zegt Dijks.

Al met al is de tijd voor het organiseren van de pilot te kort geweest, vindt hij. Vier weken geleden hoorde de brancheorganisatie dat er 'misschien testdagen zouden kunnen komen'. Daarna was het twee weken stil. En vervolgens werd er een eindsprint gemaakt.

Te laat voor sommige locaties en er ging ook nog eens van alles mis. "De ministeries zijn gewoon te laat opgestart", concludeert Dijks.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van