Van onze partner Rabobank

Ondernemers met een missie: ‘We móéten dit gewoon doen’

01 april 2021 14:34 Aangepast: 09 april 2021 09:30
Sabine Stuiver en Arthur Valkieser tijdens de CES 2020

Ondernemers Sabine Stuiver en Arthur Valkieser veroveren heel de wereld met hun waterrecyclingsysteem Hydraloop. Hun doel is dat in 2030 elke nieuwbouwhuis voorzien is van een waterrecyclingsysteem.

“We werken al jaren achterelkaar meer dan 80 uur per week, alsof we continu een marathon aan het lopen zijn, maar we móéten dit gewoon doen. Ons product kan bijdragen aan de oplossing voor een wereldwijd probleem.”

Grijs water

Ondernemers met een missie. Zo kun je Sabine Stuiver en haar man Arthur Valkieser wel noemen. Hun waterrecyclingsysteem Hydraloop vangt het afvalwater van douche, bad en wasmachine op (grijs water), reinigt het en hergebruikt het vervolgens voor het doortrekken van de wc, voor de wasmachine of voor de tuin. “Want,” zegt Stuiver “Het is toch van de gekke dat we onze wc doorspoelen met schoon drinkwater?”

Impact

In Nederland verbruiken we in huis gemiddeld 120 liter water per persoon per dag. Dat is al heel veel, en dan komen er ook nog eens steeds meer Nederlanders bij én hebben we te maken met klimaatverandering. Zoet water wordt kortom steeds schaarser. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Het besparen en recyclen van water is daarom van groot belang. Stuiver: “Wij willen dat in 2030 elk nieuwbouwhuis is voorzien van een recyclingsysteem voor grijs water. En dat hoeft echt geen Hydraloop te zijn, als er maar verstandiger met water omgegaan wordt.”

Een Hydraloop is ongeveer zo groot als een koelkast. Een Hydraloop is ongeveer zo groot als een koelkast.

Dit moet gebeuren

Valkieser houdt zich al sinds 2000 bezig met het opvangen en recyclen van water. In eerste instantie adviseert hij een vriend die een recyclingsysteem aan het ontwikkelen is. Samen met wat investeerders komt het bedrijfje van de grond, maar de economische crisis maakt hier helaas een einde aan. Als de investeerders zich in 2015 terugtrekken lijkt hun waterrecyclingavontuur te stoppen, maar Valkieser kan het niet over zijn hart verkrijgen. Hij voelt het aan alles: dit moet gewoon gebeuren en hij besluit er alleen voor te gaan.

Jaren in de garage

Valkieser borduurt eerst verder op het product dat er al ligt, maar als blijkt dat dat aan geen enkele Europese standaard voldoet, begint hij helemaal opnieuw. Zijn doel? Een compact en betaalbaar waterrecyclingsysteem, zonder filters en membranen, dat er ook nog eens mooi uitziet. Stuiver: “Ik ben Arthur vervolgens jaren kwijt geweest, want hij was alleen maar in de garage bezig met het vinden van de juiste technieken.”

Wereldwijde interesse

Een combinatie van zes bestaande waterzuiveringstechnieken blijkt de oplossing, en in november 2017 gaan Valkieser en Stuiver de markt op met hun Hydraloop. Tijdens een grote internationale beurs merkt het stel dat ze een goed product in handen hebben. Stuiver: “De mensen stonden voor ons in de rij! Van over de hele wereld was interesse in Hydraloop, maar wij produceerden op dat moment nog alles zelf in onze garage.”

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse vinding Hydraloop in de prijzen op techbeurs CES

Bewustzijn

Dat moet anders. Ze vinden een ‘shared smart factory’ in Emmen waardoor ze sneller kunnen produceren en opschalen. Vervolgens reist het stel tientallen beurzen over heel de wereld af om hun product te presenteren, maar vooral om bewustzijn te creëren over de waarde en schaarste van water.

Best of CES

In januari 2020 staat Hydraloop op de CES 2020 in Los Angeles, dé techbeurs voor consumentenproducten met merken als BMW, Samsung en Sony. Valkieser en Stuiver winnen de ene na de andere award. Stuiver: “We wonnen de CES ‘Best of the Best’ award, en werden hiermee het allerbeste product van de twintigduizend producten op de gehele beurs.”

Domper

Deze succesvolle deelname aan de CES is het kantelpunt voor Hydraloop. Stuiver: “Op dat moment gingen we van push naar pull, iedereen kende ons en wilde met ons samenwerken.” Hét moment om op zoek te gaan naar financierders. En ook die staan in eerste instantie in de rij. Stuiver: “Totdat corona uitbrak en zij zich terugtrokken omdat ze zich bezig moesten houden met de andere bedrijven waarin zij al geinvesteeerd hadden. Dat was echt een flinke teleurstelling, we waren net zo goed op weg!” Ondanks deze tegenvaller willen Stuiver en Valkieser per se doorpakken, opschalen zullen ze. Dus besluiten ze zelf, samen met de overige aandeelhouders in het bedrijf, nog eens flink te investeren.

Enorme groei

Gelukkig maar, want niet veel later doen Rabobank en machinefabriek Niverplast een grote investering in het bedrijf. Hydraloop groeit in een jaar tijd van zes naar 23 medewerkers en verwacht dit jaar een omzettoename van 500 procent.

Netwerk en kennis

Zowel Niverplast als Rabobank zijn zoveel meer dan geldschieters alleen, vertelt Stuiver: “Van Niverplast leren we bijvoorbeeld veel door hun supply chain-kennis en Rabobank heeft ons enorm geholpen met hun wereldwijde netwerk.” Hydraloop heeft inmiddels 65 partners op vier verschillende continenten en opende recent een kantoor in Amerika. Rabobank hielp hen hierbij door ze aan de juiste partijen te koppelen, en ook met hun netwerk met kennis in Amerika.

Proactief

Volgens Stuiver laat Rabobank niet alleen met woorden, maar ook en vooral met daden zien dat ze duurzaamheid hoog in het vaandel hebben en daadwerkelijk een coöperatieve bank zijn. “Wat ik bijvoorbeeld echt bijzonder vind is dat ze pro-actief meedenken. Zo hebben ze ons in contact gebracht met een prachtig project in Zuid-Afrika waar een totaal nieuwe wijk voor de nieuwe middenklasse volledig duurzaam gebouwd gaat worden.”  

Rabobank is een coöperatieve bank die gelooft in de kracht van samen. Dat houdt in dat ze naast hun financiële middelen ook graag hun kennis en netwerk inzetten om ondernemers te helpen. Ga naar hun website om te zien wat Rabobank voor jouw onderneming kan betekenen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van