Het einde van de coronacrisis lijkt in zicht, maar veel ondernemers staan nog loodzware tijden te wachten. Ondanks de verschillende steunpakketten hebben een kwart miljoen ondernemers totaal 16 miljard euro belastingschuld opgebouwd. "De schuldberg is zo hoog dat we eronder bezwijken."
Het is heerlijk terrasweer, maar Frank Loois van eetcafé de Gulle Graef in Hilversum mag voorlopig nog niemand verwelkomen. Toch maakt de horecaondernemer zich klaar om straks weer open te kunnen, vertelt hij, ook al is nog niet duidelijk wanneer. "We proberen dat natuurlijk met een overkapping te doen, zodat mensen ook droog kunnen blijven zitten."
Niet alleen staat Loois te springen om zijn gasten weer te kunnen verwennen, ook wil hij weer genoeg geld verdienen om zijn schulden te kunnen terugbetalen. "We zijn de afgelopen maanden dicht geweest", zegt hij. "Daardoor stapelen de schulden zich op."
Anderhalve ton schuld
Alleen al zijn belastingschuld bedraagt een ton en die komt bovenop de 50.000 euro die hij de bank en de verhuurder nog verschuldigd is. "Vooral de Belastingdienst wordt een pijnlijk punt", zegt hij. "Als we straks open mogen, moeten we kijken hoe we daar bovenop gaan komen."

Het verhaal van Loois staat niet op zichzelf. Van alle 2 miljoen ondernemers die Nederland rijk is, hebben er het afgelopen jaar ruim 250.000 een schuld bij de Belastingdienst opgebouwd. Samen goed voor 16 miljard euro, blijkt uit cijfers van het ministerie van Financiën. En dat bedrag loopt de komende maanden verder op.
Om ondernemers, bedrijven en zzp'ers zo goed mogelijk door de crisis te loodsen, heeft het kabinet allerlei maatregelen opgetuigd. Naast de steunpakketten voor loon (NOW), vaste lasten (TVL en Togs), noodzakelijke kosten (Tonk) en inkomensondersteuning (Tozo), biedt ook de Belastingdienst verschillende regelingen.
Belastinguitstel
Zo kunnen ondernemers met betalingsproblemen tot 1 juli uitstel aanvragen voor de afdracht van onder meer inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, loonheffingen en btw. Ondernemers moeten vanaf 1 oktober beginnen met terugbetalen van hun belastingschulden. Ze hebben daarvoor 36 maanden de tijd.
Dat geldt ook voor cafébaas Loois. Maar volgens hem is het onmogelijk om zijn ton belastingschuld in drie jaar terug te kunnen betalen. "Op basis van de cijfers die we de afgelopen jaren hebben gedraaid, betekent het dat die schuldberg zo hoog is geworden dat we eronder bezwijken."

Drie jaar is te kort, vinden ook VNO-NCW en MKB-Nederland. De werkgeversorganisaties zijn dan ook bang dat veel bedrijven alsnog failliet gaan, terwijl het uitstel dat juist moet voorkomen. Ze pleiten dan ook voor een soepelere terugbetalingsregeling.
Schuldsanering
"Vergelijk het ook eventjes met studenten", zegt Ingrid Thijssen, voorzitter van VNO-NCW. "Die kunnen ook heel lang doen over het terugbetalen van hun schulden. Wij trekken de vergelijking daarmee. Het hoeft dan geen 35 jaar te zijn zoals bij studenten. Maar tien jaar is wel een goed idee."
Het demissionaire kabinet staat niet onwelwillend tegen deze oproep. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft het kabinet dat het de komende tijd onderzoekt of verdere versoepelingen noodzakelijk zijn, zoals de verlenging van de betalingstermijn en een latere startdatum voor de aflossing van de belastingschuld.
Zelfs schuldsanering voor zwaar getroffen ondernemers wordt overwogen, waarop demissionair premier Mark Rutte in een verkiezingsadvertentie al eerder hintte. Maar alleen in het uiterste geval, want anders is het niet eerlijk tegenover bedrijven die wel al met pijn en moeite hun schuld hebben terugbetaald.