Van ijscoman tot vastgoedondernemer

Meer ondernemers in de Tweede Kamer: 'Die kennis van de praktijk is essentieel'

31 maart 2021 18:41 Aangepast: 31 maart 2021 19:10
Beeld © ANP

Vandaag zijn er veertig Tweede Kamerleden met ervaring als ondernemer geïnstalleerd. Dat zijn er vijf meer dan vier jaar geleden. Ondernemersorganisaties zijn er blij mee.

FvD-Kamerlid Wybren van Haga heeft vastgoedbedrijf Sjopperdepop. Gloednieuw Kamerlid Nilüfer Gündoğan van Volt heeft een eigen adviesbureau. En D66'er Romke de Jong heeft een ijsfabriek.

Zo zijn er meer leden van de zojuist geïnstalleerde Tweede Kamer met een onderneming of met ondernemerservaring. Dit keer gaat het om veertig Kamerleden. Dat zijn er meer dan vier jaar geleden: bij de vorige installatie van de Tweede Kamer waren er 35 leden met ervaring als ondernemer.

Veel (voormalig) zzp'ers

Forum, het blad van ondernemersorganisatie VNO-NCW, heeft wederom het aantal Kamerleden met ondernemers- en bedrijfservaring geïnventariseerd. Daarbij hebben ze het begrip 'ondernemerschap' wel breed geïnterpreteerd. Wie maar kort zelfstandig consultant of freelance radiomaker is geweest, wordt ook al meegeteld als (voormalig) ondernemer.

Het gaat dus veelal om zzp'ers. Ondernemers met personeel zitten er niet veel tussen, vier slechts, waaronder D66'er De Jong met zijn ijsfabriek. Maar ondernemers vind je niet alleen in de liberale hoek. Met name GroenLinks, Denk en Forum voor Democratie hebben in verhouding veel mensen met ondernemerservaring in hun fractie. 

Laurens Dassen en Nilüfer Gündoğan (archief). Laurens Dassen en Nilüfer Gündoğan (archief).

Ervaring in bedrijfsleven

In totaal hebben 72 van de zojuist geïnstalleerde Kamerleden ervaring in het bedrijfsleven. Daarvan waren er dus 40 (kortstondig) ondernemer. De rest was ooit in loondienst bij een bedrijf. Zo was VVD-voorman Rutte ooit hr-manager bij Unilever, werkte Lilian Marijnissen kort bij de Rabobank en begon Sigrid Kaag van D66 haar carrière bij Shell.

MKB-voorman Jacco Vonhof vindt het goed om te zien dat 'in het bonte gezelschap van Kamerleden de ervaring in het bedrijfsleven weer iets is toegenomen'.

Edwin van Scherrenburg van VNO-NCW wijst erop dat twee derde van Nederland in het bedrijfsleven werkt. Dat het aantal Kamerleden met werkervaring bij een bedrijf stijgt vindt hij dan ook positief: "Om goed beleid te kunnen maken en de regering goed te kunnen controleren is kennis van de praktijk namelijk essentieel", aldus Van Scherrenburg.

Ook Lilian Marijnissen (SP) heeft ervaring in het bedrijfsleven. Ze werkte ooit een jaar bij de Rabobank. Ook Lilian Marijnissen (SP) heeft ervaring in het bedrijfsleven. Ze werkte ooit een jaar bij de Rabobank.

Vastgoedondernemer Azarkan

Een ondernemer die Tweede Kamerlid wordt mag overigens gewoon eigenaar van zijn of haar bedrijf blijven. Wel kiezen een hoop Kamerleden, waaronder Farid Azarkan van Denk, ervoor om de onderneming op afstand te zetten. Net als Van Haga deed Azarkan zaken in vastgoed, maar daar vindt hij als Kamerlid de tijd niet meer voor, zo vertelde hij eerder aan Trouw.

Niet alleen tijdgebrek speelt een rol. Actief ondernemerschap combineren met een Kamerlidmaatschap kan leiden tot belangenverstrengeling. En wie zich als ondernemer én Kamerlid niet aan de wet houdt, ligt ook nog eens extra onder een vergrootglas.

Farid Azarkan is vandaag opnieuw beëdigd als Tweede Kamerlid. Farid Azarkan is vandaag opnieuw beëdigd als Tweede Kamerlid.

Weg bij de VVD

Zo werd makelaar Johan Houwers vanwege een fraudezaak uit de VVD-fractie gezet in 2015. Ook Wybren van Haga moest twee jaar geleden bij die partij vertrekken omdat hij zich actief met zijn onderneming had bemoeid, terwijl hij de VVD had toegezegd dat niet meer te doen. Daarvoor was hij al in opspraak gekomen, omdat zijn bedrijf zich niet aan lokale regelgeving zou houden.

Kritische berichtgeving over een onderneming hoeft overigens niet het einde van een politieke carrière te betekenen. Vandaag is Van Haga geïnstalleerd als Kamerlid van de partij Forum voor Democratie, waar hij zich al eerder bij aansloot.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van