Van onze partner Deloitte

‘Innoveren en verdienen gaan niet samen’

01 april 2021 08:40
Biense Dijkstra, directeur en eigenaar van Bouwgroep Dijkstra Draisma Beeld © Imazzo

Bouwgroep Dijkstra Draisma weet als geen ander wat crisis is. En dus ook hoe je hier het beste mee omgaat. Directeur en eigenaar Biense Dijkstra geeft zijn visie hierop.

Economische crisis, stikstofcrisis, coronacrisis. Als er één branche is die weet wat crisis is, dan is het de bouw wel. Biense Dijkstra, directeur en eigenaar van Bouwgroep Dijkstra Draisma hoeft dan ook geen moment na te denken over de beste aanpak in lastige tijden: “Niet in een hoekje gaan zitten mopperen en mensen ontslaan, maar innoveren en investeren. Júíst in crisistijd.”

Transformeren in crisistijd

Dijkstra blikt terug op de economische crisis rond 2008: “We hadden toen amper werk, met een portefeuille van een paar maanden waren we destijds al heel blij. Andere bouwbedrijven zagen we helemaal stilvallen en mensen ontslaan, maar daar wilden wij niet aan meedoen.” In plaats daarvan zette Dijkstra vol in op innovatie en transformeerde hij zijn traditionele werkplaats in een geïndustrialiseerde productielijn. Dijkstra: “Voorheen spijkerden we in onze fabriek bouwonderdelen van derden in elkaar, nu worden in onze fabriek prefabwoningen gecreëerd met behulp van robots. We bouwen nu een huis in één dag dus we kunnen veel grotere volumes draaien én zijn veel minder afhankelijk van derden.”

Isoleren met rietsigaar

Ook op duurzaamheidsvlak maakte het bedrijf ten tijde van de economische crisis grote stappen: hun prefabwoningen produceren ze zonder uitstoot en zoveel mogelijk circulair. Dijkstra: “Beton waar het moet, hout waar het kan.” Van de stikstofcrisis heeft het bedrijf dan ook weinig tot geen last. “En we blijven doorinnoveren, zo zijn we nu bezig met lisdodde (rietsigaar) als isolatiemateriaal zodat we zelfs co2-positief kunnen gaan bouwen.” Al dit soort innovaties worden in huis ontwikkeld en getest, de eerste tien hectare lisdodde wordt zelfs als lokaal initiatief op eigen grond verbouwd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

‘Hierdoor hoefden wij geen ad hoc crisismanagement te voeren’

Stilzitten is geen optie

Ook de coronacrisis krijgt geen vat op het bouwbedrijf. Dijkstra: “Ik schaam me er bijna voor om dit te zeggen, maar 2020 was voor ons uiteindelijk een heel goed jaar.” Desondanks herinnert Dijkstra zich de eerste persconferentie in maart 2020 nog goed. “We zijn op zondagavond samengekomen op kantoor en hebben meteen een actieplan opgesteld. Stilzitten is in dit soort situaties geen optie voor ons.” Er lagen al plannen om de fabriek in 2021 opnieuw verder uit te breiden en deze plannen werden per direct naar voren gehaald, zodat iedereen aan het werk kon blijven. Dijkstra: “We hebben de verplaatsing van onze materieeldienst versneld uitgevoerd met hulp van onze werknemers van de stilgevallen renovatieprojecten.”

Drukker dan ooit

Ook nu leidde de snelle actie en het durven investeren in onzekere tijden tot succes, de bouwgroep sloot 2020 zelfs beter af dan vooraf verwacht. Dijkstra: “We zijn drukker dan ooit, en blijven dat de komende tijd ook nog wel. Onze snelle en duurzame woningen komen als geroepen nu er in Nederland zo’n schreeuwend tekort aan woningen is.”

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

‘Elke crisis biedt nieuwe kansen’

Lease-woningen

Op dit woningentekort speelt Dijkstra ook slim in met zijn nieuwe concept voor woningcorporaties: Buurblok. In dit leaseconcept voor woningcorporaties komen wonen, energie, vervoer en onderhoud samen. In een paar weken tijd realiseert de bouwgroep samen met een energiepartner prefabwoningen inclusief energieplan, onderhoud en vervoer in de vorm van elektrische deelauto’s, scooters of bakfietsen. Woningcorporaties leasen deze woningen in plaats van dat zij ze aankopen, om zo sneller meer sociale huurwoningen te kunnen realiseren. De eerste woningen zullen dit jaar nog gebouwd worden in Leeuwarden. Dijkstra: “Iedereen heeft het over living as a service, met dit concept bieden we dat. Voorlopig verdienen we er nog niks aan, maar het zorgt wel voor een goede flow in onze fabriek.”

Factor Pi

Dat brengt Dijkstra meteen bij zijn tip voor andere leiders en ondernemers: “Heel simpel: innoveer! En probeer er niet te snel een verdienmodel van te maken, want innoveren en verdienen gaan nu eenmaal niet samen. Maar dat komt later wel.” Bij de ontwikkeling van nieuwe innovaties rekent Dijkstra daarom altijd met de factor Pi: “Het duurt altijd 3,14 keer zo lang, kost 3,14 keer meer geld en er zijn zeker 3,14 keer meer teleurstellingen. Maar uiteindelijk kun je ook 3,14 keer zo efficiënt werken. Dat moet je als ondernemer altijd blijven onthouden, zeker in lastige tijden.”

Bouwgroep Dijkstra Draisma is deelnemer aan het Best Managed Companies-programma (BMC). Dit programma biedt deelnemende organisaties de kans om in hun strategische en operationele management te duiken. Ze verkrijgen inzicht in hun sterke en zwakkere punten en stellen op basis hiervan een korte én lange termijnplan op. Uiteraard worden bedrijfssuccessen samen met peers gevierd. Ga voor meer informatie naar de website van BMC. 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van