Ga naar de inhoud
400 miljoen euro

Brussel stemt in met voucherfonds, eindelijk geld terug voor reizigers

Vakantiegangers kunnen nu in ieder geval hun geld terug vragen. Beeld © RTL Z

Nederlandse vakantiegangers én reisorganisaties kunnen opgelucht ademhalen: de Europese Commissie geeft goedkeuring aan het voucherfonds van de overheid. Daardoor kunnen reizigers die vorig jaar boekten, maar vanwege corona niet weg konden, hun vouchers toch omwisselen voor geld.

Met het fonds van 400 miljoen euro wil de Nederlandse overheid leningen geven aan aanbieders van pakketreizen. Daarmee kunnen zij hun klanten terugbetalen.

Geen geld terug, maar een voucher

Toen vorig jaar veel reizen niet konden doorgaan vanwege de coronacrisis, betaalden reisorganisaties het geld dat klanten al hadden betaald niet terug omdat ze anders failliet dreigden te gaan. In plaats daarvan kregen reizigers een voucher, met de belofte dat ze deze binnen een jaar wél konden omwisselen voor geld, of voor een andere vakantie.

Zon,
Lees ook:
Zon, zee en vouchers: dit zijn je rechten als je nu een vakantie boekt

Maar ook nu zouden reisorganisaties in de problemen komen als ze het geld zouden moeten terugbetalen en het is nog onzeker of je van de zomer buiten Nederland op vakantie kunt.

Overheid springt bij

Daarom kwam de overheid met het idee van een lening aan deze bedrijven via een fonds. Vakantiegangers kunnen daardoor wel hun geld terugkrijgen. Reisorganisaties hebben zes jaar om de lening aan de overheid terug te betalen.

Vervaldatum
Lees ook:
Vervaldatum vouchers in zicht, maar wachten is op goedkeuring uit Brussel

Alles leek in kannen en kruiken, alleen de Europese Commissie moest nog goedkeuring geven. Dat was omdat het om overheidsgeld gaat en er dus sprake zou kunnen zijn van ongeoorloofde staatssteun. Die goedkeuring is er nu echter.

Onlangs benadrukte een rechter nog dat geld uit het voucherfonds pas na goedkeuring van Brussel kan worden uitgeleend. Het bedrijf D-reizen eiste in een kort geding geld op uit het fonds, maar de rechtbank Rotterdam oordeelde anders.