Ga naar de inhoud
Scheve markt

Makelaars lassen klantenstop in vanwege krapte op woningmarkt

Huizen die te koop staan, worden razendsnel verkocht. Beeld © ANP

Door het schreeuwende tekort aan huizen nemen sommige makelaars geen nieuwe klanten meer aan, blijkt uit een rondgang van RTL Z. "Als we al met zes klanten naar hetzelfde huis toe gaan en het worden er nog meer, ben je dan nog goede service aan het verlenen?"

De aankoopafdeling van Puur Makelaars in Haarlem houdt wekelijks een overleg. Met z'n vijven bespreken ze in welke prijsklasse en buurten nog klanten geholpen kunnen worden. Als de vraag te groot is en het aanbod te klein, neemt het kantoor tijdelijk geen nieuwe aankoopklanten meer aan.

"Dat is echt niet leuk om te doen. Hier ben ik geen makelaar voor geworden", zegt Michel Clous van Puur Makelaars.

Nauwelijks huizen op de markt

"Wij hebben ook een stop in bepaalde prijsklassen", zegt Marcel Arendsen van Brecheisen Makelaars in Utrecht. "Voor starters die een appartement zoeken van 3 tot 3,5 ton is bijna niets te krijgen. Ook in de prijsklasse van 4 tot 7 ton, de doorstromers, is het megadruk."

Het grote probleem is dat heel veel mensen een nieuw huis zoeken, maar dat er nauwelijks huizen op de markt komen. "In de regio Utrecht waren afgelopen kwartaal 73.000 mensen die een huis zochten en weet je hoe veel er te koop stonden? 637", vertelt Arendsen.

Huizenprijzen
Gekte op de woningmarkt
Huizenprijzen stijgen dit jaar veel sneller dan verwacht, denkt Rabobank

Schrijnende gevallen

En het aantal woningzoekers wordt alleen maar groter. In de stad Utrecht steeg dat aantal met 7 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor. In omliggende gemeenten was die plus nog groter. In Leidsche Rijn 11 procent en in Houten 26 procent, volgens Arendsen.

Het liefst zouden makelaars Arendsen en Clous iedereen helpen die aanklopt, maar dat gaat niet. "Je voelt de frustratie van huizenzoekers. Soms is de situatie ook echt schrijnend. Mensen gaan uit elkaar of wonen met het derde kind op komst in een veel te krap appartement", zegt Clous.

Klant doorverwijzen

Erik Smit heeft in Amsterdam zijn eigen makelaarskantoor en ziet ook de gevolgen van het extreme tekort aan huizen. "Vijftig tot zestig aanvragen voor een woning die wij in de verkoop hebben, is geen uitzondering", zegt hij.

Smit heeft tot nu toe nog geen klanten hoeven afwijzen. "Maar je kan maar één belang behartigen. Dus zodra dat in het geding komt, zal ik naar een andere makelaar doorverwijzen."

Morgen de verkoopklant

"Ik herken het beeld ook, maar ik wijs niemand de deur", zegt Frits Markus van Markant Makelaars in Barendrecht. Als meer klanten interesse hebben in hetzelfde huis, weet je pas na de bezichtiging wie ook echt wil doorzetten, is zijn mening. "Bovendien, wie nu op zoek is, kan morgen de verkoopklant zijn", aldus Markus.

De huizenprijzen blijven ondanks corona stijgen

09:38