Drie maanden erbij

Coronasteunpakket voor startende ondernemers verruimd

25 maart 2021 12:16 Aangepast: 25 maart 2021 12:20
Mona Keijzer, demissionair staatssecretaris van Economische Zaken Beeld © ANP Foto

De startersregeling krijgt een ruimere opzet. Niet alleen ondernemers die begin 2020 een zaak oprichtten kunnen straks aanspraak maken op overheidssteun, ook starters uit het laatste kwartaal van 2019.

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken laat in een Kamerbrief weten de regeling te hebben verruimd

Motie VVD

In eerste instantie kwamen alleen ondernemers die gestart zijn tussen 1 januari en 30 juni 2020 in aanmerking. Alleen zou daarmee nog een behoorlijke groep starters buiten de boot vallen die ook financiële gevolgen ondervonden van de coronamaatregelen.

Een winkelier bijvoorbeeld, die zich in november 2019 al aanmeldde bij de Kamer van Koophandel, maar nog moest verbouwen en dus pas in februari 2020 open ging. Om vervolgens weer te moeten sluiten door de lockdown en pas in de zomer weer omzet te draaien.

Reden voor onder anderen VVD-Kamerlid Thierry Aartsen om eind januari een motie in te dienen in de Tweede Kamer. Die werd aangenomen en naar aanleiding daarvan heeft Keijzer de regeling aangepast.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

7,6 miljard euro extra aan steunpakketten: dit zijn de belangrijkste veranderingen

Toestemming uit Brussel

Voor alle starters die in aanmerking komen, geldt dat zij minimaal 30 procent omzetverlies moeten hebben geleden in het eerste en tweede kwartaal van 2021. De referentieperiode is het derde kwartaal van 2020.

Net als de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) wordt de startersregeling uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De precieze voorwaarden worden momenteel uitgewerkt. De regeling zou in mei geopend moeten worden; wel is eerst nog toestemming nodig van de Europese Commissie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tilburg komt startende ondernemers nu al te hulp: 'We zijn heel blij en verrast'

Geld lenen

Het demissionaire kabinet heeft 55 tot 70 miljoen euro per kwartaal uitgetrokken voor de startersregeling. Daarnaast is nog eens 70 miljoen euro aan corona-overbruggingskredieten beschikbaar. Ondernemers kunnen hieruit maximaal 35.000 euro lenen. 

Ondernemers die tussen 1 januari en 15 maart 2020 zijn gestart, kunnen voor het eerste kwartaal van 2021 gebruikmaken van de gewone TVL-regeling. Voor het tweede kwartaal kunnen ze alleen een beroep doen op de startersregeling.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van