Vanaf 1 juli

Evenementensector kan weer gaan plannen: overheid staat garant

19 maart 2021 14:20 Aangepast: 19 maart 2021 14:37
Muziekfestival Lowlands kon voor het laatst in 2019 worden gehouden. Beeld © Marcel Krijgsman / Hollandse Hoogte

Vanaf 1 juli staat de overheid garant voor 80 procent van de kosten die zijn gemaakt voor evenementen, zoals concerten of festivals, die vanwege corona niet kunnen doorgaan.

Staatssecretaris Mona Keijer van Economische Zaken en minister Ingrid van Engelshoven van Cultuur zetten samen hiervoor 385 miljoen euro opzij.

Niet alleen wordt 80 procent van de kosten vergoed, ook kunnen organisatoren voor de resterende 20 procent een lening krijgen tegen aantrekkelijke voorwaarden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Festivals en evenementen opgelucht om coronasteun, maar onzekerheid blijft

Corona

De maatregelen waren eerder dit jaar al aangekondigd, maar ze moesten nog worden uitgewerkt. Verder is nu de precieze omvang van het bedrag bekend. Aanvankelijk was sprake van een fonds van minimaal 300 miljoen euro. Dat blijkt dus wat meer te zijn.

Het fonds is nodig, omdat vorig jaar door de coronacrisis de meeste evenementen niet konden doorgaan. Nog steeds ligt de boel stil, maar vanwege het garantiefonds kunnen organisatoren dus weer evenementen plannen vanaf 1 juli.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

EMA: AstraZeneca is veilig, voordelen wegen zwaarder dan de risico's

Financiële risico's

De kosten van evenementen die vorig jaar niet konden doorgaan, werden in veel gevallen gedekt door een annuleringsverzekering. Maar inmiddels hebben verzekeraars die mogelijkheid geschrapt. Veel organisatoren deinzen daardoor terug voor de financiële risico's die bij een evenement komen kijken.

Van Engelshoven gaat ervan uit dat ondernemers nu aan de slag kunnen met de organisatie van zomer- en najaarsfestivals. "Dit biedt echt weer perspectief."

'Begin juli iedereen geprikt'

Eerder deze maand zei demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid dat alle Nederlandse volwassenen die een coronavaccin willen, begin juli minimaal één keer geprikt kunnen zijn, mits de nu verwachte leveringen doorgaan.

De nieuwe regeling biedt ook mogelijkheden voor organisatoren van festivals die doorgaans in de eerste helft van dit jaar worden gehouden. Als zij hun evenement uitstellen tot na 1 juli, komen ook zij ervoor in aanmerking.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van