Kroeg dicht, competities stil

Geen pijlen, wel de handdoek in de ring: Wezepse dartwinkel stopt na 30 jaar

11 maart 2021 15:18 Aangepast: 11 maart 2021 15:21
Mariëtte bij de dartbanen in haar winkel. Beeld © Eigen foto

Al bijna 30 jaar heeft Mariëtte een darts- en sportprijzenwinkel in Wezep. Maar nu gaat de boel - winkel en woonhuis - in de verkoop. Inderdaad, vanwege de coronacrisis. "We verkochten juist artikelen in drie categorieën met de gedachte: als er dan één weg valt, hebben we de andere twee nog."

Tot zijn overlijden, 3,5 jaar geleden, deed Mariëtte de winkel samen met haar man. "Hij zat altijd in bruingoed, maar mocht na een schouderoperatie geen zware dingen meer tillen. Ik heb toen de sportprijzenhandel van kennissen overgenomen, en hij is met dartsartikelen begonnen."

Dat is inmiddels 29 jaar geleden. Later kwamen er ook nog bingo-artikelen bij.

Kroegen dicht, sporten plat

De eerste twee jaar na haar mans overlijden waren pittig, zegt Mariëtte. "Een goede vriendin en natuurlijk mijn dochter sleepten me erdoorheen, waardoor ik uiteindelijk mijn draai weer vond." Ze is nu 62 en was van plan om in ieder geval tot haar 67e door te gaan met de winkel.

Was, inderdaad, want corona gooit roet in het eten. "Alle sporten liggen plat, dus sportprijzen verkoop ik niet. Er mag niet gebingood worden. De kroegen zijn dicht, daar wordt altijd het meest gedart. Als hobby, maar ook de competities. Die liggen stil."

"We verkochten juist artikelen in drie categorieën met de gedachte: als er dan één weg valt, hebben we de andere twee nog."

Extra zure situatie

En dus ligt de omzet van de winkel ook al maanden stil. "De kroegen waren voor de lockdown al dicht. Ja, ik verkoop een enkeling wat online." Zo komt aankomende dinsdag 'een jongeman wat dingetjes halen'. Dat levert mij niet meer dan 5 of 10 euro op. Dat is dan ook het enige."

Vrouwen bloot, handel dood, luidt het gezegde. Dat geldt ook voor de dartsartikelen in Mariëttes winkel. In het voorjaar worden normaal gesproken allerlei sportcompetities gespeeld, inclusief prijzen. "Biljarten, tennis, voetbal. Ik kreeg ook veel grootouders over de vloer die een bekertje of medaille kochten voor een kleinkind dat ging afzwemmen."

Het maakt de situatie extra zuur voor de onderneemster. "We verkochten juist artikelen in drie categorieën met de gedachte: als er dan één weg valt, hebben we de andere twee nog."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ondernemers helpen elkaar de crisis door: 'Denk niet alleen aan jezelf'

Niet genoeg steun

Failliet gaat ze nog niet, maar het water staat Mariëtte wel steeds verder aan de lippen. "Ik haal nu elke maand een bedrag uit de reserves van de winkel om van te kunnen leven. Dat houd ik niet tot het einde van het jaar vol."

Overheidssteun krijgt ze wel, maar dat is niet genoeg. "Ik krijg Tozo, dat is iets van 1050 euro per maand. Maar daar gaat de ruim 400 euro die ik maandelijks uit de nalatenschap van mijn man krijg nog vanaf. Dan blijft er 600 euro over voor alle vaste lasten. Mijn gas en elektra is bij elkaar al 400 euro."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kroeg eerder sluiten, goed plan? 'Virussen houden zich niet aan openingstijden'

Hele pand in de verkoop

Omdat ze haar reserves niet helemaal wil opmaken, rest haar nog maar één optie, zegt Mariëtte. Verkopen. Een opvolger is er niet, dus gaan de winkel en het woonhuis naar een andere geïnteresseerde. De makelaarskosten wil ze het liefst vermijden, dus maakt een vriendin van haar dochter de foto's.

"Ik verkoop het hele pand en ga Wezep helemaal uit, richting Bunschoten, dichter in de buurt van mijn dochter. Ik hoop dat ik iets kleins terug kan kopen. Nu heb ik een stuk grond van 980 m2 en een vrij groot pand. Het is dat ik de winkel aan huis heb, voor mij alleen is het eigenlijk te groot."

Boos op het beleid

Ze heeft het 'helemaal gehad met die hele corona'. "Ik zit ook aan huis gekluisterd, want stel dat er net een klant belt. Ieder dubbeltje telt mee. De muren ken ik inmiddels wel. Ik ben zo boos dat de kroegen niet open mogen, ik ben boos op het beleid en daarin ben ik niet de enige.

Maar ja, ook al mogen de kroegen over een paar weken wél weer open: de dartcompetitie start pas weer in september. Als-ie al mag starten. "Je weet gewoon niet hoe het er tegen die tijd uitziet. Het is te onzeker."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van