Gratis hulp

Ondernemers helpen elkaar de crisis door: 'Denk niet alleen aan jezelf'

03 maart 2021 15:14 Aangepast: 03 maart 2021 15:15
Anil Soekhoe is eigenaar van chocolatier Hop & Stork. Beeld © RTL Nieuws

Veel ondernemers worden snoeihard geraakt door de coronamaatregelen, maar er zijn ook bedrijven waar de zaken wel goed gaan omdat ze bijvoorbeeld gewoon open mogen zijn. Gelukkig denken die goedlopende ondernemers niet altijd aan zichzelf. Ze helpen collega's die in de problemen zitten.

Anil Soekhoe was lekker bezig om zijn droom te verwezenlijken. Vijf chocoladewinkels in heel Nederland, dat is zijn uiteindelijke doel. Na Utrecht en Den Haag opende hij daarom in 2019 een derde filiaal in hartje Amsterdam. Soekhoe was over de helft.

Compleet filiaal in de opslag

Maar toen sloeg corona toe. De toeristen bleven weg. En dus ook de Chinezen, Amerikanen en Arabieren die dol zijn op luxe chocola. "De omzet ging omlaag, dus heb ik mijn filiaal dicht moeten gooien." Toch lopen de kosten nog altijd door.

Soekhoe wil straks, als corona voorbij is, namelijk alsnog het derde filiaal openen. En dus ligt de complete Amsterdamse inventaris nu opgeslagen. Iets wat hem honderden euro's per maand kost, maar nu alles voor een schijntje verkopen en straks alles opnieuw kopen is nog duurder.

Danny van der Meer en zijn buurvrouw bieden gratis opslagruimte aan. Danny van der Meer en zijn buurvrouw bieden gratis opslagruimte aan.

Gratis container

Gelukkig krijgt Soekhoe de helpende hand aangeboden van de Voerman Group. Het Haagse verhuisbedrijf biedt samen met het ernaast gelegen opslagbedrijf Container Hotel gratis containers aan voor maximaal tien maanden. Volgende week wordt de inboedel opgehaald.

In totaal biedt directeur Danny van der Meer van de Voerman Group tien containers aan, aan ondernemers die het nodig hebben. "Wij hebben het ook moeilijk, maar we komen er wel doorheen. We zien dat andere ondernemers extra hulp nodig hebben, en daarvoor doen we het", vertelt hij.

Van optredens naar webshop

Ook zanger Danny Diego is te spreken over de hulp die hij kosteloos kreeg. Zijn volle agenda was van de ene op de andere dag leeg. Dat kost hem niet alleen inkomsten uit optredens. Ook de inkomsten uit de merchandise die tijdens optredens wordt verkocht loopt hij mis.

Diego doet normaal veel optredens in België en daar zijn ze dol op bedrukte shirts, sleutelhangers en kussenslopen. Sinds een paar maanden verkoopt hij deze spullen in een eigen webshop. Hij kan er nog niet van rondkomen, maar het levert wel extra omzet op.

Zanger Danny Diego Zanger Danny Diego

Gratis hulp

De webshop werd kosteloos gebouwd door Danny Mehdi, die een achtergrond heeft in de sales en marketing. "Ik vind het mooi om met mijn kennis en know-how anderen te kunnen helpen", vertelt Mehdi.

Ze zijn nog lang niet klaar. Mehdi wil de site de komende tijd van een flinke update voorzien en verder ontwikkelen. Diego droomt zelfs al van een eigen communityplatform voor zijn fans.

#hulpisonderweg

De Danny's kwamen met elkaar in contact via het platform #hulpisonderweg. Dat is opgezet om ondernemers die door corona het roer om moeten gooien snel in contact te brengen met marketeers.

De site werkt volgens een vraag- en aanbodmodel. Getroffen ondernemers kunnen een oproepje plaatsen om hulp. Daar kunnen andere ondernemers dan weer op reageren. Ook kunnen zij zelf kosteloos hulp aanbieden.

Gratis een uurtje sparren

Het is een idee van Wing Cheung en zijn Belgische compagnon, die vooral zien dat ondernemers het fijn vinden om even te kunnen sparren met iemand die veel weet van marketing, webshops of sociale media.

Als voorbeeld geeft Cheung ondernemers die geholpen worden met het bereiken van hun doelgroep via sociale media, nu hun winkel dicht is. "Het loopt goed. We hebben al verschillende ondernemers geholpen."

Cheung vindt het belangrijk om andere mensen belangeloos te helpen, zonder het idee te hebben er zelf beter van te worden. "We moeten stoppen met what's in it for me denken en andere helpen vanuit een maatschappelijk belang."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boeken van de buurman te koop in de supermarkt: 'Dit zouden meer winkels moeten doen'

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van