We willen niet alleen massaal van onze coronacoupe af, we snakken er ook naar om ons lichaam met inkt te versieren. Tatoeëerders mogen vanaf vandaag weer met hun naald in de weer en daar wordt gretig gebruik van gemaakt.
Nog een paar plekjes heeft hij in maart, eigenaar Folkert de Jong van tattooshop Miss Monroe in Amersfoort. "Op de avond dat in de persconferentie werd aangekondigd dat we weer open zouden mogen kregen we de eerste appjes al. Vandaag heb ik de vlag uitgehangen, ik ben er zo blij mee."
Volle agenda's
De agenda is voor de komende tijd behoorlijk volgelopen. "We hebben eerst de mensen gebeld die al een afspraak hadden gepland die niet door kon gaan vanwege de lockdown. Verder proberen we zoveel mogelijk dagsessies in te plannen. Tussendoor zijn er nu nog wat gaatjes over, handig voor mensen die een tekstje of een dolfijntje of zoiets willen laten zetten. Dan heb je toch weer iemand blij gemaakt."
Zelf tatoeëert hij niet; hij verhuurt op de bovenverdieping van zijn winkel een aantal stoelen aan artiesten en heeft beneden een groothandel in tattoo-gerelateerde spullen. "Shirts, kunst, gadgets. Per gezette tatoeage krijg ik een percentage voor het gebruik van de werkplek."

Overheidssteun 'is lachertje'
De artiesten die bij hem een stoel huren, zijn redelijk de lockdown doorgekomen. "Zij hebben veelal geen eigen shop. Al zijn er ook bij die deze week weer bij me komen werken en me vragen of ik nog wat potjes inkt heb staan. Daar hebben ze zelf geen geld meer voor. En ik ken een hoop shopeigenaren en artiesten die nog verder in de problemen zijn gekomen. Die hun tattoospullen hebben verkocht om maar brood op de plank te hebben."
En de financiële steun van de overheid dan? Dat is een lachertje, vindt De Jong. "Daar kun je niks mee. Ik ben van huis uit elektromonteur, ik kon in de bouw terecht. Dat was net genoeg om mijn huis te betalen, maar de gemeente zegt: je had inkomsten, dus geen recht op steun. Gelukkig heb ik een coulante huurbaas voor mijn bedrijfspand. 'Betaal als je weer geld hebt en anders komt het later wel'.

Amber Spelt is 'saved by the bell', zoals ze het zelf zegt. Al 11 jaar tatoeëert ze. Sinds 3 jaar heeft ze haar eigen tattooshop in Groningen: Even iets Ambers. "Ik ben heel blij dat ik weer tatoeages mag zetten. Tijdens de tweede lockdown dacht ik echt: ik moet dicht, dit is het einde."
Nu is het, godzijdank, smoordruk, zegt ze. "Ik heb bijna gehuild, zo vaak ging de telefoon voor een afspraak. De komende drie maanden staan ramvol, zeven dagen per week."
Afwachtende klanten
Een opluchting voor Spelt, die heel bang was dat haar agenda leeg zou blijven. "Ik dacht: straks mag ik weer open en komt er niemand. Toen we de vorige keer weer open mochten, wachtten mensen heel erg af. Toen heb ik eigenlijk maar een paar dagen echt fijn kunnen werken en verder heel veel om me heen zitten kijken. En toen moesten we alweer dicht."
Tijdens de eerste lockdown kreeg ze 4000 euro aan overheidssteun. "Begrijp me goed, ik ben daar heel blij mee, maar uiteindelijk was het een druppel op een gloeiende plaat. Ik kon er anderhalve maand huur van betalen voor mijn shop, maar had zelf verder nog niks. Voor de afgelopen lockdown krijg ik helemaal niks. Daarin ben ik zeker niet de enige."
Toko dichtgooien
De afgelopen maanden heeft ze naar ander werk gezocht. "Maar ik zie er wel echt uit als een tatoeëerder, mijn handen zitten onder, ik heb een tatoeage aan de zijkant van mijn gezicht. Ik heb het gevoel dat dat afschrok. Ik zou nu dan ook niet meer iemand in het gezicht tatoeëren, al is het maar een bloemetje."
Een vaste klant van Spelt opperde om een crowdfunding op te zetten. "Zij wilde onlangs een nieuwe afspraak bij mij maken en ik heb toen eerlijk gezegd: als dit nog een maand duurt, gaat de toko dicht. Ik wil best gesloten blijven voor het algemeen belang, maar boodschappen kunnen doen lijkt me ook fijn. Binnen 10 minuten kreeg ik bericht dat ze een Gofundme had opgezet. Dat daar zo snel zoveel geld op is binnengekomen, dat voelt zo goed."

Volgepland
Ze haalde zo 1500 euro op. Het geld is dan ook hard nodig, zegt Spelt. "Anders had ik misschien wel mijn huis uit gemoeten. Mijn buffer is er helemaal doorheen. Ik heb inmiddels dik 7000 euro schuld aan huurachterstand, energierekeningen. Alle belastingaanslagen en gemeentelijke heffingen komen er ook weer aan. En je weet niet hoe het er volgende week uitziet he, ook daarom heb ik alle dagen volgepland."