-0,5 procent

Boven 100.000 euro negatieve rente voor ondernemers bij SNS en ASN

25 februari 2021 12:00
Beeld © Harold Versteeg | Hollandse Hoogte / ANP

Zakelijke klanten moeten vanaf 1 april rente betalen als ze meer dan 100.000 euro op een rekening hebben staan bij SNS Bank, ASN Bank of Regiobank. De maatregel geldt niet voor particulieren.

Volksbank, de moeder van SNS, ASN en Regiobank, maakt de stap vandaag bekend.

Eind november maakte Volksbank al bekend dat er vanaf komende maandag een negatieve rente betaald moet worden vanaf 250.000 euro. Die grens is van toepassing op zakelijke en als particuliere klanten.

Voor zakelijke klanten gaat die grens een maand later al aanzienlijk verder omlaag. De negatieve rente geldt voor zowel betaalrekeningen, als spaar- en beleggingsrekeningen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Banken in de penarie: ontslagrondes, volle stroppenpotten en verlies

Lage rente

Volgens Volksbank moet de stap wel genomen worden. Zelf moet de bank namelijk een negatieve rente van 0,5 procent betalen als het geld stalt bij de Europese Centrale Bank (ECB). Dat moeten banken elke nacht verplicht doen met geld dat niet is uitgeleend, maar nog wel in kas is.

De ECB hanteert die negatieve rente om de economie te stimuleren. Bij lage rentes kan er makkelijker geld geleend worden waardoor bedrijven sneller geneigd zijn een lening af te sluiten voor een nieuw project dat werkgelegenheid kan opleveren, is het idee. 

Maar omdat het stallen van geld banken veel geld kost, wordt een deel van de schade ook doorberekend aan de klant. Een negatieve rente vragen aan particuliere klanten voor bedragen onder de 100.000 euro wordt, in ieder geval nu, door banken overigens nog onhaalbaar geacht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderzoek: intimidatie en pestgedrag in top Volksbank

Ook negatieve rente bij andere banken

Steeds meer banken hebben de afgelopen jaren een negatieve rente ingevoerd. Dat gold dan met name nog voor grote bedragen. Zo rekenen ING, ABN Amro en Rabobank negatieve rente voor saldi van boven de 250.000 euro en 500.000 euro.

Ook Triodos Bank voerde een negatieve rente in, voor spaarders met meer dan 100.000 euro. Spaarklanten van Triodos moeten daarnaast per maand 2 euro betalen voor hun spaarrekening. Knab hanteert vanaf 1 februari een negatieve rente voor een spaarsaldo vanaf 250.000 euro.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van