Uit de schappen

Ondernemers hard geraakt door bamboeverbod: 'Mijn servies is wel veilig'

22 februari 2021 07:13
Ondernemer Michelle de Boer mag geen bamboeservies meer verkopen Beeld © Mies to go

Kinderwinkels, duurzame cadeauzaken en de Albert Heijn. Servies waar bamboe in zit was hip en lag in talloze winkels, maar is nu verboden. Ondernemers vinden de beslissing niet eerlijk: "Ze scheren alle merken over één kam."

Ondernemer Michelle de Boer heeft de ene na de andere mail van bezorgde moeders in haar inbox zitten. "Is jouw servies wel veilig? Kan ik het nog gebruiken?" Ze stelt de moeders gerust: haar bamboeservies is getest en voldoet aan alle voorwaarden.

De Boer is illustrator en maakt servies persoonlijk, bijvoorbeeld door er de naam van een kindje op te zetten. Een deel van het servies van haar bedrijfje Mies to go is gemaakt van dat hippe materiaal: de combinatie van bamboe en melamine.

De bamboebordjes van Mies to go. De bamboebordjes van Mies to go.

Verkoopverbod

Keukenproducten van die materialen waren een hit, omdat het een duurzaam alternatief is voor plastic. Maar de bamboetrend is nu bruut afgekapt: het servies mag niet meer verkocht worden en het Voedingscentrum waarschuwt voor het gebruik van de bamboebekers en kommetjes.

De reden voor deze resolute actie is tweeledig. Enerzijds heeft de Europese Commissie besloten dat de producten niet meer verkocht mogen worden, omdat bamboe niet op de lijst van goedgekeurde materialen staat.

Onveilig

Anderzijds is er een veiligheidsrisico. Een werkgroep in Brussel constateerde dat een deel van het verkochte servies materialen bevatte die bij verhitting mogelijk schadelijk konden zijn.

Ook in Nederland deed de NVWA onderzoek. En 9 procent van de onderzochte keukenproducten bleek te veel van de stof formaldehyde af te geven, die in grote hoeveelheden schadelijk kan zijn. In extreme gevallen kan het maagzweren veroorzaken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voedingscentrum waarschuwt: gebruik geen bamboebekers of -servies

Wel veilig

Bij 89 procent van de bamboeproducten was er niks aan de hand. En dat steekt, vindt De Boer. Veel bamboeproducten, zoals die van haar, zijn getest in laboratoria op veiligheid. "Ze scheren alle merken over één kam", aldus de ondernemer. "Mijn servies is wel veilig."

Een woordvoerder van de NVWA bevestigt dat veel merken niet als 'onveilig' uit de bus kwamen. "Daarom hebben we ondernemers ook niet verplicht om hun producten terug te halen. Dat doen we alleen bij hoogrisicoproducten."

Onduidelijkheid

Geen hoogrisicoproduct dus. Maar ja, hoe weet je als consument nou welke bamboebeker veilig is en welke niet? Bij de onderzochte keukenartikelen van de NVWA had een groot aantal geen merk en ook geen materiaalomschrijving. Gissen dus.  

Veilig of niet, de verkoop van het bamboeservies moet hoe dan ook stoppen. Pijnlijk voor een ondernemer als De Boer. "Al valt het bij mij nog mee. Ik verkocht twee typen bamboeserviezen, maar verkoop gelukkig nog veel meer."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zijn onze Billy-kasten straks allemaal van bamboe?

Hard geraakt

Bij wie het niet meevalt is haar leverancier: Capventure. Het bedrijf telt vier merken, waarvan een (Zuperzozial) voor een groot deel gericht was op de combinatie van bamboe en melamine. Die verkoop ligt nu stil. Het is afwachten of de voorraad nog wat waard is.

Net als De Boer wordt eigenaar Remco van der Leij platgebeld door afnemers. "Het is erg druk. Mensen hebben veel vragen." Van der Leij probeert vooral uit te leggen dat de ene bamboebeker de andere niet is.

Hun servies is veilig, benadrukt hij naar zijn klanten. Ze beschikken over de nodige veiligheidscertificaten.

Streep door alle producten

Desalniettemin zet de overheid een streep door álle bamboevezelproducten. "Enerzijds begrijpelijk, want er is geen beginnen aan om alle producten individueel te testen. Anderzijds is het wel heel vervelend, want wij lijden hier dus onder."

De schade is groot. Zuperzozial is het belangrijkste merk van Capventure en vormt vijftig procent van de totale collectie aan verkochte keukenproducten. Een financiële aderlating dus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kunnen operaties duurzamer? 'Te veel wegwerpmateriaal'

Toch op de lijst

En nu? Van der Leij beraadt zich op vervolgstappen. In theorie zou hij, of een ander bedrijf, naar de Europese autoriteit ESFA kunnen stappen, in de hoop dat bamboe alsnog op de lijst van goedgekeurde materialen komt te staan. Maar kan jaren duren en kost veel geld.

In de tussentijd kijkt Van der Leij alweer naar nieuwe duurzame materialen. "Er komt een nieuwe keukencollectie aan van biokunststof."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van