Veilige oplossing gevonden

Banken heropenen eind maart 250 geldstortautomaten voor ondernemers

18 februari 2021 13:26 Aangepast: 10 september 2021 12:04
Vanwege de kans op plofkraken zijn de stortautomaten sinds begin januari dicht. Beeld © ANP

De helft van de 500 stortautomaten waar ondernemers hun cashgeld kunnen deponeren gaan eind maart weer open. De kluizen waren sinds januari dicht wegens het gevaar voor plofkraken. Banken hebben een structurele oplossing gevonden voor het veilig verpakt afstorten van contant geld.

Dat heeft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zojuist bekendgemaakt. Vanaf april komen er iedere week tien tot vijftien automaten bij.

Hoe de betere beveiliging precies in elkaar steekt, willen de banken vanwege de veiligheid niet zeggen. Duidelijk is wel dat ondernemers hun storting altijd vooraf moeten aankondigen.  

Explosieven

De automaten gingen begin dit jaar tot frustratie van ondernemers op slot omdat er een nieuw soort plofkraak is, waarbij niet-ontplofte explosieven kunnen achterblijven. Deze kunnen gebruikers, medewerkers van de bank of voorbijgangers mogelijk verwonden.

De sluiting leverde veel problemen op omdat zij hun geld op veel minder plekken konden afstorten. Daarop besloten de banken later in januari al om tijdelijk veertig automaten te heropenen, met zeer beperkte openingstijden en bewakers. Dat laatste is straks niet meer nodig.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van