Ga naar de inhoud
Lockdown

Heineken voorspelt faillissementsgolf onder klanten

Een gesloten café met Heineken op de tap in Amsterdam. Beeld © Sabine Joosten

Heineken denkt dat vanwege de coronacrisis 10 tot 15 procent van de horecabedrijven in Nederland waar het bier aan levert, failliet gaat. Eenzelfde faillissementsgolf vreest de brouwer voor de rest van Europa.

Bestuursvoorzitter Dolf van den Brink zei dat in een toelichting op de presentatie van de jaarcijfers eerder deze week. Aan de consumenten ligt het volgens hem niet. "We zijn niet bezorgd over het gedrag van consumenten. Mensen willen weer samenkomen in restaurants en bars om te eten en bier te drinken. Die komen terug."

Maar er zijn wel zorgen dat veel horecabedrijven de lockdown niet meer volhouden. "Als dit langer duurt, dan zou het kunnen dat zo'n 10 tot 15 procent van de horeca failliet gaat", aldus de 48-jarige topman van Heineken. "Wij proberen zoveel mogelijk te helpen. Wij schelden de huren over februari voor enkele honderden van onze horecapanden kwijt, maar dat is niet oneindig."

Van den Brink deed daarbij een oproep aan andere vastgoedeigenaren om horeca-ondernemers te helpen.

Winst
Lees meer
Winst gehalveerd bij Heineken: 8000 mensen weg

Discotheken

De topman denkt dat met name de horeca die het van vrijwel uitsluitend drank moet hebben moeilijker herstelt.

"Er zal een verandering van de markt optreden, waarbij het langer duurt voor zaken als discotheken en nachtclubs om te herstellen, dan bijvoorbeeld voor restaurants. We zijn bezorgd over hoe de markt zich gaat ontwikkelen."

Heel Europa

Heineken vreest in geheel Europa voor een faillissementsgolf in de horeca, die ook het bedrijf lange tijd gaat voelen.

Van den Brink denkt niet dat als de horeca bijvoorbeeld dit voorjaar weer open mag, alles meteen weer naar het oude niveau terugkeert. "Het duurt tot zeker tot 2023 duurt voordat het zover is."

"En om eerlijk te zijn", zo zegt hij , "zelfs dan zullen we nog steeds voelen dat er schulden moeten worden afgebouwd."

Meer
Lees meer
Meer supermarktbier maakt ellende voor Heineken niet goed

Kwijtschelden

Heineken heeft inmiddels voor 50 miljoen euro aan huurinkomsten van horecagelegenheden die het in bezit heeft kwijtgescholden. Dat is met name in Nederland en Groot-Brittannië gebeurd.

Ook is nog eens voor tien miljoen euro steun gegeven aan horeca in 21 landen. 50.000 horeca-ondernemingen maakten daar gebruik van door het 'Back the Bars'-initiatief.

In Nederland ging dat onder de naam Help de Horeca. Die actie begon overigens in maart en eindigde in juli afgelopen jaar. Daarbij werd bijna 4 miljoen euro opgehaald doordat klanten een waardebon kochten bij hun favoriete horecazaak.