Octrooi en modelrecht

Ontwerpster Inge: 'Nike heeft idee voor nieuwe schoen gestolen'

11 februari 2021 07:27 Aangepast: 11 februari 2021 16:45
Links het ontwerp van Inge Kuipers, rechts de schoenen van Nike. Beeld © (links) Inge Kuipers, (rechts) Nike, (onder) Inge Kuipers. Collage: RTL Z

Zijn de nieuwe schoenen van Nike een innovatief eigen ontwerp, of ordinair jatwerk? Ontwerper Inge Kuipers vermoedt het laatste. Het is zelfs haar eigen ontwerp dat zou zijn gestolen door Nike, denkt zij.

Met een uitgebreide campagne bracht Nike vorige week een nieuwe schoen op de markt. De Go FlyEase heeft een scharniersysteem, waardoor je geen handen of schoenlepel meer nodig hebt om hem aan te trekken. Maar dat design kwam Inge Kuipers wel heel bekend voor. Tien jaar geleden kwam ze met een vergelijkbaar idee. Ze denkt dan ook dat Nike haar design gestolen heeft.

Kuipers studeerde in 2011 aan de Design Academy Eindhoven waar ze de opdracht kreeg om met behulp van een 3D-printer een schoen te ontwerpen.

"Ik ben toen verder in de schoenenproblematiek gedoken. Je hebt vaak kapot getrapte hielen. Een schoenlepel gebruiken vinden veel mensen onhandig, die heb je ook niet altijd bij. Maar bij mijn ontwerp klap je de hak naar achteren, dat heb je een veel grotere instap."

Beurzen

Haar ontwerp staat niet alleen op internet, maar werd ook op verschillende beurzen en in het schoenenmuseum Waalwijk getoond. "Wij voerden die opdracht uit op verzoek van een 3D-fabrikant, een andere klas werkte toen samen met Nike. Misschien hebben ze het idee toen gezien, of later bij een tentoonstelling," speculeert Kuipers.

Inge Kuipers Inge Kuipers
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nike onthult 'handsfree' schoenen met nieuw instapsysteem

De concepten van Nike en van Kuipers lijken voor de leek inderdaad erg op elkaar, als je de beelden vergelijkt. Kuipers heeft echter geen octrooi aangevraagd op het model, terwijl Nike dat nu wel heeft gedaan.

"Als student doe je zoiets niet snel. Het kost veel geld, je moet het dan ook voor verschillende landen aanvragen En zelfs als ik wel octrooi had aangevraagd, is het lastig om zoiets te beschermen. Als je zaken aanpast, dan is je octrooi soms niet meer geldig," stelt Kuipers.

Nike heeft de schoen namelijk wel doorontwikkeld. Die is nu van andere materialen gemaakt en heeft een ander design met andere kleuren. "Nike hoeft me ook niet per se af te kopen. Maar het gaat me om de eer en de erkenning, ik vind het vervelend dat ze nu doen alsof het volledig hun idee is, terwijl ik ze geïnspireerd heb."

De schoenen van Nike. De schoenen van Nike.
"De Nike Go FlyEase is ontstaan uit en is ontwikkeld door het innovatieteam van Nike om alle atleten te ondersteunen."

Kuipers heeft wel een mail aan Nike gestuurd maar had een week later nog geen antwoord. Tegen RTL Z stelt het bedrijf na aandringen dat het zich van geen kwaad bewust is. "De Nike Go FlyEase is ontstaan uit en is ontwikkeld door het innovatieteam van Nike om alle atleten te ondersteunen", zegt het bedrijf dat verder geen toelichting wil geven.

Het is voor designers altijd heel moeilijk om hun product te beschermen. Kuipers: "Bij auteursrecht voor fotografen is het veel makkelijker. Dan wordt exact die foto gekopieerd. Bij schoenen en kleding wordt vaak iets aangepast, waardoor het juridisch heel lastig ligt. Als kleine ontwerper maak je bovendien vaak geen kans tegenover grote bedrijven."

Via LinkedIn kwam ze in contact met juristen die haar willen helpen. "Het is dus afwachten hoe het verder gaat."

 

Het ontwerp van Inge. Het ontwerp van Inge.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van Haren wint slag in zaak tegen wereldberoemd Louboutin

Andere rechtszaak

De zaak doet enigszins denken aan de strijd tussen schoenenwinkel Van Haren en ontwerper Christian Louboutin. De twee bedrijven hadden een conflict over rode schoenzolen. De roodgelakte zool was kenmerkend voor de schoenen van Louboutin, maar Van Haren besloot desondanks in 2012 eigen schoenen met rode zolen op de markt te brengen.

In 2013 gaf de rechter Louboutin gelijk, maar Van Haren ging in hoger beroep en leek te winnen. Na meerdere rechtszaken over Europees merkenrecht kreeg toch de ontwerper gelijk, ook omdat er een patent was aangevraagd en omdat verschillende beroemdheden met de schoenen liepen.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van