'Te vroeg'

Hoekstra voelt weinig voor kwijtschelden belastingschulden

02 februari 2021 16:36 Aangepast: 02 februari 2021 16:38
Wopke Hoekstra tijdens zijn gesprek met RTL Z. Beeld © RTL Z

Demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra vindt het nog 'te vroeg' om beloften te doen over het kwijtschelden van belastingschulden van individuele ondernemers die door de coronacrisis in financiële nood zitten. Dat zei hij zojuist in zijn wekelijkse gesprek met RTL Z. 

President van De Nederlandsche Bank Klaas Knot zei afgelopen zondag in tv-programma Buitenhof dat het kwijtschelden van zulke belastingschulden op zeker moment zou moeten kunnen. Dat zou wel alleen voor individuele gevallen moeten gelden, en eerst moet Nederland uit de pandemie komen.

Als-dan situatie

Ook Hoekstra vindt het nog te vroeg om het over kwijtschelden te hebben. "We zitten daar nog een heleboel stappen voor. Het is zo'n als-dan situatie, en die vind ik altijd ingewikkeld", aldus de CDA-lijsttrekker.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Steunpakket 3+: extra geld voor horeca en evenementenbranche

Te ingewikkeld

Hij wijst erop dat er drie manieren zijn waarop ondernemers nu al ondersteund worden. "We hebben de steunpakketten, dat is één. Ondernemers krijgen 36 maanden om hun belastingschuld terug te betalen, dat is twee. En het is al mogelijk voor ze om, als dat niet goed gaat, een individuele regeling te treffen met de Belastingdienst voor het aflossen van die schuld."

Hij wil eerst kijken 'hoe ver we komen in die 36 maanden'. "Het is te ingewikkeld om daar nu verder op vooruit te lopen." Helemaal uitsluiten doet hij de mogelijkheid niet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlanders sparen miljarden extra door coronacrisis

Hoekstra hoopt verder dat de combinatie van testen, vaccineren en het mooiere weer ervoor gaat zorgen dat de situatie in het tweede kwartaal heel anders wordt dan nu. Juist ook voor ondernemers die nu buiten de boot vallen als het om overheidssteun gaat. 

Perspectief bieden

"Veel ondernemingen komen dan weer uit de noodblokken. Hopelijk vinden de miljarden die Nederlanders het afgelopen jaar hebben gespaard dan hun weg naar de winkelstraat", zegt Hoekstra in het gesprek. 

Hij onderkent dat er ondernemers zijn die met de handen in het haar zitten, ook na de 7,6 miljard extra van vorige week. "Je wilt zoveel mogelijk perspectief bieden en met het pakket van vorige week komen we een heel eind. Maar is iedereen uit de zorgen? Nee, dat niet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoekstra: 'Maatregelen gaan echt impact hebben op samenleving en economie'

Verlengen steunpakketten

De steunpakketten lopen nu tot het begin van de zomer. Is er een mogelijkheid dat ze worden verlengd? "We hebben altijd aangegeven dat we de steun blijven aanpassen aan nieuwe situaties. Dat zullen we dan ook doen", belooft de minister. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van