Belastingregels crowdfunding complex

Maaike van vernielde Primera stort ingezameld geld in noodfonds voor andere ondernemers

27 januari 2021 20:46 Aangepast: 29 januari 2021 19:41
Maaike en haar man krijgen veel steun in hun stad. Beeld © ANP

De teller staat op 117.000 euro. Heel Nederland wil Primera-eigenaresse Maaike Neuféglise steunen via een crowdfundingactie. Er is meer geld binnen dan nodig, dus wil ze een fonds opzetten voor hulp aan andere ondernemers.

Tijdens het gesprek komen de tranen weer. Nadat maandagavond de winkel van Neuféglise in Den Bosch volledig geplunderd werd door relschoppers, is de schade groot. "Bloed aan de muur, overal glas, alles kapot, we weten niet eens waar we moeten beginnen."

Ze is verzekerd, maar de verzekering dekt alleen de dagwaarde. Het enorme succes van een door weblog GeenStijl opgezette crowdfundingactie overviel haar, maar het geld is welkom. In anderhalve dag werd er 117.000 euro opgehaald, veel meer dan Neuféglise nodig heeft.

"Wij krijgen alle aandacht van de media, maar er zijn ook andere ondernemers in de Bossche binnenstad die schade hebben. Die zijn niet geplunderd, maar hebben wel gebroken ruiten bijvoorbeeld. En niet iedereen krijgt de schade van de verzekering vergoed. Als je een verkeerd vinkje hebt gezet bij een bepaald vakje, ben je niet verzekerd voor rellen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De Primera van Maaike werd geplunderd: 'Geen winkel meer over'

100 bossen bloemen

Ze wil haar collega-ondernemers helpen. Vandaag bracht ze al bloemen rond. "Ik heb 100 bossen gekregen, zoveel plek heb ik niet in huis." En er komt financiële hulp voor hen aan.

"Er komt een fonds of een stichting, we moeten nog even kijken hoe we dat in het vat gaan gieten. Ik krijg heel veel mailtjes van mensen die mijn geld willen beheren, maar ken die mensen niet en weet niet of die te vertrouwen zijn. Maar GeenStijl gaat iemand voor me zoeken voor het beheer van het geld. Gedupeerde ondernemers kunnen daar een aanvraag indienen, eerst uit de Bossche binnenstad en als er dan nog geld is eventueel daarbuiten."

Door reserves heen

De Primera is een corporatie, alle eigenaren zijn zelfstandig ondernemers. "We hadden het door de eerste en tweede lockdown al heel moeilijk. Al bij de eerste lockdown kwamen er maar weinig mensen in de binnenstad. We zijn compleet door onze reserves heen, dus ik heb geen spaargeld om zelf voor de schade te betalen."

Ton aan schade

Bij de Primera kun je tijdschriften kopen, loten, postzegels, inktcartridges, batterijen en wenskaarten. "Sommige mensen denken dat er amper schade is. Wat kosten die paar tijdschriften en aanstekers nu. Maar het gaat om een ton aan schade. Zo zijn de tafels in de winkel kapot, de poten zijn er ontwricht. Zo'n tafel kost al 2000 euro."

Leveranciers willen haar helpen en bieden gratis nieuwe voorraad aan. En van de verzekering krijgt ze ook geld, al kijkt die naar de dagwaarde. "Er moet een nieuw camerasysteem komen en een ander alarmsysteem, alles moet geschilderd worden en er komen nieuwe rekken."

Eerlijke verdeling

Ze weet nog niet hoeveel geld van de crowdfundingsactie ze nodig heeft. "Maar nu is al wel duidelijk dat er geld overblijft. Er komt een eerlijke verdeling. Ondernemers moeten aantonen hoeveel schade ze hebben, die niet vergoed wordt."

Het binnengekomen geld staat nu op een bankrekening van GeenStijl. Over crowdfundingsacties moet in sommige gevallen belasting worden betaald, de Belastingdienst ziet het volgens accountants als bedrijfsvermogen. Over een schenking moet 30 tot 40 procent schenkingsbelasting betaald worden, behalve als het om een goed doel met een speciale status gaat.

De Primera van Maaike en Guido is totaal vernield. De Primera van Maaike en Guido is totaal vernield.

Belastingen

Belastingregels bij crowdfunding zijn heel ingewikkeld, laten verschillende accountants die RTL Z sprak weten. "Er kan belasting verschuldigd zijn over de donatie, maar welk type belasting en (dus) hoeveel hangt af van hoe de crowdfunding is opgezet, hoe de ondernemingsstructuur van Maaike is vormgegeven en aan wie wordt uitbetaald (de onderneming of Maaike als privépersoon)", zegt bijvoorbeeld DRV Accountants & Adviseurs.

Crowdfunding kent vele verschijningsvormen en variaties, die allemaal weer andere fiscale gevolgen kunnen hebben, stelt de Belastingdienst die woensdag niet in kon gaan op het specifieke geval van Maaike Neuféglise.

Dankbaar

"Ik ben blij dat GeenStijl er mensen bij zoekt die er verstand van hebben", laat ze weten. "Zonder de actie en alle mentale steun had ik sowieso niet geweten hoe ik de winkel weer op kon bouwen. Dit is echt overweldigend, maar ik ben heel dankbaar.

Bart Nijman van GeenStijl laat weten dat nog bekeken wordt in welke juridische vorm het gedoneerde geld wordt geschonken. "We gaan een en ander eens rustig bekijken als de stof is nedergedaald."

"Ik hoop dat ze de lui pakken die dit hebben gedaan." "Ik hoop dat ze de lui pakken die dit hebben gedaan."

Schadefonds

Onduidelijk is of het voor ondernemers echt nodig is om een beroep te doen op de stichting of het noodfonds van Maaike Neuféglise. Onverzekerde winkeliers die schade hebben opgelopen door de rellen van de afgelopen dagen kunnen een beroep doen op het Schadefonds Geweldsmisdrijven, maakte minister van Financiën Wopke Hoekstra woensdagmiddag bekend.

DNB

Verzekerde ondernemers kunnen bij hun verzekeraar aankloppen voor een schadevergoeding voor de ravage die is aangericht door plunderaars en relschoppers. Het kabinet heeft hierover gesproken met De Nederlandsche Bank en verzekeraars. Hoekstra verwacht dat de volledige schade daarmee wordt opgevangen.

"Het overgrote deel van de ondernemers is verzekerd en daarmee geholpen", zegt de bewindsman. Volgens DNB valt de aangerichte schade onder 'klein molest', wat betekent dat verzekeraars kunnen uitkeren.

De kleine groep ondernemers die niet is verzekerd, kan op een vergoeding uit het schadefonds rekenen. Hoekstra: "Ik ga er vanuit dat we daarmee de volledige schade die ondernemers is aangedaan door de raddraaiers weten op te vangen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Steun vernielde Primera-zaak Den Bosch: 100.000 euro ingezameld

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van