'Hoop dat verzekeraars coulant zijn'

Welke schade dekt de verzekering na de rellen?

27 januari 2021 07:24 Aangepast: 27 januari 2021 12:57
Schade in een winkel in Rotterdam, na de rellen deze week Beeld © ANP Koen van Weel

Veel winkeliers en andere ondernemers in steden die zijn getroffen door de coronarellen hebben schade geleden. Volgens de verzekeraars wordt de schade conform de polisvoorwaarden vergoed, maar wat betekent dat concreet?

"De dekking is natuurlijk afhankelijk van wat er in de polis staat", zegt Mop van Tiggele-van der Velde, hoogleraar Verzekeringsrecht bij de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Radboud Universiteit Nijmegen.

"Niet alle polissen kennen dezelfde dekking, maar ik kan me voorstellen dat verzekeraars in dit geval qua uitleg een ruimhartige benadering zullen kiezen. De eerste berichten vanuit het Verbond van Verzekeraars laten dat ook zien."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verzekeraars willen schade coronarellen op daders verhalen

Opstal- en inventarisverzekering

Alles dat vast zit valt doorgaans onder je opstalverzekering, legt Iwanna de Jonge, woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars, uit. Dat geldt dus voor bijvoorbeeld het gebouw zelf, maar ook voor een zonnescherm.

Alle spullen die los staan, daarentegen, vallen onder je inventarisverzekering, dat is vergelijkbaar met een inboedelverzekering voor particulieren. Denk daarbij aan een toonbank. Brand, inbraak, vandalisme of waterschade worden doorgaans door de inventarisverzekering gedekt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boete voor ondernemers die zaken verdedigen tegen relschoppers: 'Sta te trillen'

Verder heb je nog een glasverzekering. Een glazen pui kan daaronder vallen, maar dat hangt ervan af hoe de ondernemer zich heeft verzekerd, aldus De Jonge. Ze merkt wel op dat niet alle ondernemers zich altijd even uitgebreid verzekeren.

Auto

Als je auto beschadigd is, dan wordt dat niet automatisch vergoed. Als je all-risk bent verzekerd, dan is de schade wel gedekt. Bij beperkt casco wellicht ook, maar ook die dekkingskwestie is afhankelijk van de polisvoorwaarden.

Ben je alleen WA (wettelijke aansprakelijkheid) verzekerd, dan heb je pech, dan valt de schade van de afgelopen dagen niet onder de dekking.

Schade verhalen lastig

Verzekeraars zeggen dat ze de schade later zullen proberen te verhalen op de daders, "maar dat is niet zo makkelijk. Vind ze maar eens, met hun hoodie op en mondkapje voor", zegt Van Tiggele-Van der Velde.

De mogelijkheid om schade te verhalen hebben verzekeraars omdat die de schade aan de verzekerde vergoedt en daardoor in feite de vordering overneemt. Dat geeft hen het recht om te verhalen. Verder is het ook mogelijk dat een verzekerde die schade heeft die niet onder de dekking valt, zich in een strafrechtelijke procedure voegt als benadeelde partij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veel Nederlanders pikken de rellen niet en laten dat nu horen: 'We zijn het spuugzat'

Overheid verzekert zich niet

Er zijn in de openbare ruimte ook heel wat vernielingen aangericht, zoals bij bushokjes. De overheid verzekert zich echter niet, de bezittingen van de overheid zijn immers verpreid door het land en dat dempt het risico.

Niet alle openbare eigendommen in heel Nederland worden tegelijkertijd vernield, legt Van Tiggele-Van der Velde uit.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering zal in ieder geval niet de schade vergoeden voor de dader als deze zelf met opzet een ruit ingooit of een winkel leegrooft, ook al is die wel aansprakelijk, legt Van Tiggele-Van der Velde uit.

"Het zou immers wat zijn, je zo gedragen en dan verwachten dat je verzekering betaalt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van