Van onze partner SchuldenlabNL

Ondernemers zijn de wanhoop nabij

22 januari 2021 13:27
Beeld © SchuldenlabNL

Hoe langer de lockdown duurt, hoe meer ondernemers in de financiële problemen raken. Niet of te laat om hulp vragen zal hun problemen ernstiger maken en het oplossen ervan lastiger. RTL Z en Schuldendlab organiseren een online seminar om deze ondernemers te helpen.

“Iedereen wil geld van ons: de belastingdienst, onze leveranciers, ons personeel, maar we hebben al maanden amper inkomsten. De buffer die we hadden is er in de eerste lockdown al doorheen gegaan, dus de volgende stap is nu ons privégeld.”

Ronald en Nancy Elzinga hebben samen twee kappers- en beautysalons in Almere. In totaal hebben ze 18 mensen in dienst. Hoewel ze hun zaken al langere tijd hebben, hadden ze begin vorig jaar eindelijk het gevoel alles goed op de rit te hebben. “Vooral het vinden en houden van goed opgeleide mensen is lastig in onze branche”, vertelt Nancy. “Maar in de eerste maanden van 2020 lukte het ons nog om vijf goede mensen aan te nemen, en waren we voor ons gevoel echt compleet.”

De wanhoop nabij

Tot ze in maart 2020 de deuren moesten sluiten in verband met corona. Ronald: “Toen waren we nog vol vertrouwen, een paar weken dicht zouden we wel overleven. In de zomer dachten we ook echt dat het achter de rug was, en met een goede decembermaand zouden we het jaar misschien toch nog redelijk af kunnen sluiten.”

Maar die goede decembermaand kwam er niet want in december ging Nederland wéér in lockdown, nog strenger dan in maart dit keer. Het ondernemersechtpaar is de wanhoop inmiddels nabij: “We hopen ons personeel eind deze maand nog te kunnen betalen, maar dan moet er wel snel iets gebeuren.”

Druppel op gloeiende plaat

Natuurlijk hebben ze gebruik gemaakt van de verschillende regelingen die de overheid aanbiedt. Ronald: “Iedereen denkt dat wij als ondernemers volop gesteund en gesubsidieerd worden en zo klinkt het ook als je het nieuws kijkt of leest. Maar eenmalig vierduizend euro is in ons geval een druppel op een gloeiende plaat, onze vaste lasten zijn bijna vijftigduizend euro per maand. De steun voor ondernemers zou veel meer maatwerk moeten zijn.”

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Geen maatwerk bij coronasteun, meer ondernemers vallen buiten de boot'

Verwarring

Mohamed Bouker van de Deloitte Impact Foundation helpt SchuldenlabNL met het schuldenzorgvrij krijgen van Nederland, zowel particulieren als ondernemers. Ook hij noemt de huidige berichtgeving over ondernemend Nederland verwarrend: “Je hoort overal dat het aantal faillissementen lager is dan ooit, maar dat komt alleen maar doordat de overheid veel zzp’ers en mkb’ers (nu nog) overeind houdt én doordat ondernemers net als Ronald en Nancy hun eigen pensioen en spaargeld opsnoepen. Die faillissementen komen echt nog wel.”

Boeggolf aan faillissementen

Sterker nog, er wordt een boeggolf aan faillissementen verwacht die mogelijk groter is dan de nasleep van de financiële crisis, blijkt uit onderzoek van Deloitte. Het daadwerkelijke aantal faillissementen is afhankelijk van hoelang de verschillende coronamaatregelen nog zullen duren en wanneer de overheidssteun wordt afgebouwd.

Vraag om hulp

Voor ondernemers die -net als Nancy en Ronald- het water aan de lippen staat heeft Bouker het dringende advies om tijdig hulp te zoeken. “Ondernemers vinden het vaak moeilijk om hulp te vragen. Ze zijn trots en vaak ook optimistisch, denken dat ze het zelf allemaal wel kunnen.” Maar hoe langer ondernemers wachten met hulp zoeken, hoe groter de problemen worden en hoe moeilijker het wordt ze op te lossen. Bouker: “Mijn advies is om op het moment dat je een betalingsachterstand begint te krijgen meteen aan de bel te trekken. Dan zijn er vaak nog gemakkelijk afspraken en regelingen te treffen. Wanneer de achterstanden zich al opgestapeld hebben wordt dat alleen maar lastiger.”

Online seminar

Om ondernemers die in financiële problemen zitten of dreigen te raken te helpen, organiseert RTL Z samen met SchuldenlabNL een online seminar op donderdag 28 januari. In dit seminar proberen experts als Ralph van Dam (Achmea/Centraal Beheer) en Jacqueline Zuidweg (Schuldhulpverlening voor ondernemend Nederland) zo veel mogelijk vragen te beantwoorden. Ook komen er politici en kenners aan het woord die weten waar het misgaat, en hoe het beter kan. Bij gemeentes, maar ook in politiek Den Haag. Want ondernemers worden geconfronteerd met tal van loketten en worden van het kastje naar de muur gestuurd. Dat moet en kan beter.

Aanmelden voor het online seminar kan via deze link.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van