Vrouwen met mannenbaan

Blond met bloemetjesjurk: Lucy is vrouw en motorfietsmonteur

21 januari 2021 06:45 Aangepast: 29 januari 2021 19:40
Lucy van Ostade geeft een workshop aan een groep vrouwen. Beeld © Geratel.

Veringen, carburateurs en lagers. Lucy van Ostade (28) uit Den Bosch weet er alles van. Ze is één van de weinige vrouwelijke motorfietsmonteurs in Nederland.

Na eerder onder meer bij een Ducati-specialist en Harley Davidson-dealer te hebben gewerkt, begon ze in 2018 voor zichzelf. Nu leert ze andere mannen en vrouwen in workshops hoe hun motor in elkaar zit.

Blond met bloemetjesjurk

Ze is blond, heeft krullend lang haar en in het weekend draagt ze regelmatig een bloemetjesjurk. Qua uiterlijk zou je Lucy van Ostade eerder in een horecazaak of kledingwinkel zien werken dan in een motorzaak. Doordeweeks is ze echter te vinden in haar werkplaats, tussen de olie en het gereedschap.

De olie raast door haar aderen, zegt ze. "Motorrijden is me met de paplepel ingegoten. Mijn vader en opa rijden ook, al was ik de eerste vrouw die zo fanatiek werd. Mijn vader nam mijn broer en mij vaak mee naar motorevenementen. Iedereen gaat er vanuit dat meisjes andere interesses hebben, maar ik vond die motoren fantastisch."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Langzaam maar zeker: meer vrouwen in beroepen op hoogste niveau

Lucy van Ostade geeft uitleg over de werking van een motor. Lucy van Ostade geeft uitleg over de werking van een motor.

Uitlaatklep

Het is het gevoel van vrijheid, zo omschrijft ze het. "Het is een passie, je krijgt een gevoel van kracht en macht als je rijdt. Echte motorrijders snappen wat ik bedoel. Het is een uitlaatklep."

Haar eerste motor was een Honda CB 550 uit 1977. Een oldtimer, die veel onderhoud nodig had. "Je kunt anderen niet constant om hulp vragen, dus ben ik zelf gaan sleutelen. En ik bleek aanleg voor techniek te hebben."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Mannen die geen kostwinner zijn, worden als zwakkeling gezien'

Na een studie grafische vormgeving ("de hele dag achter de computer zitten was niets voor mij") startte ze met de opleiding voor motorfietstechnicus. "Ik was de enige vrouw in een klas met dertig jongens. Maar ik was ook al een stuk ouder. En als ze zien dat je echt passie hebt, ben je al snel één van hen."

Mannenwereld

Toen ze ging samenwonen ging Van Ostade op zoek naar een fulltimebaan en kwam ze als monteur bij een garage terecht. Het bleek lastig om met plezier te werken in de mannenwereld.

"Niet iedereen neemt je even serieus, zowel klanten als collega's niet. Je moet stevig in je schoenen staan. En je hebt soms een leidinggevende nodig die het voor je opneemt en aan lastige klanten uitlegt dat jij een even goede of zelfs betere monteur bent dan die mannen."

Nieuwe stap

Na drie jaar en twee garages had Van Ostade er genoeg van. Ze begon voor zichzelf en ging workshops geven via haar bedrijf Geratel. Een stap die ze geen moment heeft betreurd.

Ze geeft bij de workshops uitleg over de basis van een motorblok, maar laat bijvoorbeeld ook zien hoe remblokken, zekeringen, ketting en het luchtfilter werken en legt uit hoe je slijtage herkent. "Ik ben zoveel gelukkiger geworden. Alles wat ik leuk vind om te doen, combineer ik. Mensen helpen, creatief bezig zijn, sleutelen, de hobby van een ander verrijken."

Lucy van Ostade geeft uitleg over de werking van een motor. Lucy van Ostade geeft uitleg over de werking van een motor.

Machowereld

Op de workshops komen zowel mannen als vrouwen af. "Veel mannen komen bewust hierheen, omdat ze niet het gevoel hebben dat ze zich moeten bewijzen. Bij een gewone garage durven ze het niet te zeggen als ze iets niet weten, het is toch een machowereld."

De dure rekening bij die garage wordt klakkeloos betaald, zonder te weten wat er nu eigenlijk gedaan is en of dat nodig was. "Ik heb een heel gemengde doelgroep, ze komen vanuit Friesland tot diep in België. Er zijn meiden die net een rijbewijs hebben, maar ook mannen die al jaren rijden."

"Vrouwen zijn net zulke goede monteurs als mannen, soms zelfs beter"

Denken versus doen

Mannen denken anders dan vrouwen, blijkt uit verschillende onderzoeken. Van Ostade ziet dat terug bij haar workshops. Er is een verschil in gedrag. Mannen gaan vaak meteen doen, vrouwen denken vaak eerst na, generaliserend gezegd.

"Als mannen tegen een probleem aanlopen, gebruiken ze vaak eerst brute en lompe kracht. Soms maken ze daarbij iets kapot. Vrouwen denken langer na en zijn secuurder. Wat is er nu eigenlijk aan de hand en hoe kan ik dit oplossen?"

"Je moet stevig in je schoenen staan"

Onzekere vrouwen

Vrouwen zijn net zulke goede monteurs en soms zelfs beter, merkt Van Ostade. "Maar ze zijn wel vaak onzekerder. Ze twijfelen of ze het wel goed doen en durven daardoor niet zoveel. Mannen doen juist vaak te veel, ze overschatten zichzelf."

Motorrijders die Van Ostade niet kennen en haar 'on the road' tegenkomen, hebben soms nog steeds de neiging tot mansplaining. Even aan dat blonde meisje uitleggen hoe de dingen werken. Vroeger leidde het tot frustratie, maar inmiddels kan ze het naast zich neerleggen.

Lucy van Ostade geeft uitleg over de werking van een motor. Lucy van Ostade geeft uitleg over de werking van een motor.

Stoere bebaarde man

"Je moet niet van het hele leven een gevecht maken. Ik laat me niet meer beïnvloeden door de vooroordelen van anderen. En ik snap het ook wel. Als je mij naast een grote stoere bebaarde man zet en vraagt wie de meeste kennis heeft, zou ik als ik niet beter weet ook voor de man kiezen."

Inmiddels volgen meer vrouwen de opleiding motorfietstechnicus in Den Bosch. "Daar ben ik echt heel blij mee. Ik probeer meer meiden enthousiast te maken voor het vak.

Die meiden zullen te maken krijgen met mannelijke monteurs, die een naakte vrouwenkalender in de kantine hangen. Van Ostade: "Nou en? Dan hang ik er een mannenkalender naast. Je moet ook tegen een grapje kunnen, zolang het maar niet te ver gaat."

Rosie the Riveter

Deze week is ze bevallen van een dochter met de roepnaam Rosie. “Ze is genoemd naar Rosie de Riveter. Een krachtige naam.”

Rosie de Riveter staat in Amerika symbool voor de vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de fabrieken werken omdat de mannen opgeroepen waren voor het leger. Auto’s en wegen werden toen gebouwd door vrouwen.

“De naam staat symbool voor het feminisme. Ik kan niet verwachten dat er over vijf jaar evenveel mannen als vrouwen zelf aan hun motor sleutelen. Zoiets moet groeien en normaal worden, van beiden kanten. Maar hopelijk is een vrouwelijke monteur heel normaal als Rosie 16 is.”

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van