Dubbel geraakt

Ondernemer raakt bijna zijn huis kwijt door conflict met Belastingdienst

19 januari 2021 15:43 Aangepast: 20 januari 2021 15:47
Ondernemer Dragan Blom. Beeld © Eigen foto

Hij is blij maar ook een beetje gevoelloos, na een emotionele achtbaan van ongeveer zes jaar. Nadat ondernemer Dragan Blom uit Breda belastingschulden kreeg, viel zijn bedrijf om en dreigde hij zijn huis uitgezet te worden. Tot overmaat van ramp was hij ook slachtoffer van de toeslagenaffaire.

Deze week kreeg Blom dubbel goed nieuws. Met dank aan een barmhartige Samaritaan, waar hij via zijn advocate mee in contact kwam, kan hij in zijn huis blijven wonen. En schulden die hij moest betalen aan diverse overheidsinstanties als gevolg van de toeslagaffaire, worden kwijtgescholden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Overheid scheldt schulden gedupeerden toeslagenaffaire kwijt

"Mijn vrouw kan het nog niet bevatten. Alles is rond. Een man die ons verhaal hoorde, schiet ons te hulp. Hij investeert in de overwaarde van ons huis. Dat geld betaalt hij aan de bank, waarmee de schuldeisers worden betaald," zegt Blom opgelucht. De weldoener wil niet in de media.

"Mijn vrouw kan het nog niet bevatten. Alles is rond."

Opeens is de huisuitzetting die hem, zijn vrouw, kinderen en hun oma al jaren boven het hoofd hing van de baan. De openbare verkoop van zijn woning stond voor vandaag gepland, maar werd last minute geannuleerd, vertelt hij.

Nieuwsgierigen hadden de laatste dagen al via de ramen een blik naar binnen geworpen en om twaalf uur zou de veiling via Funda starten. "Samen met mijn vrouw heb ik de Funda-pagina steeds ververst, rond tien uur werd die verwijderd en wisten we zeker dat het goed kwam", aldus Blom.

Een winkel van Dragan Bloms bedrijf Foregames, dat in 2019 failliet ging. Een winkel van Dragan Bloms bedrijf Foregames, dat in 2019 failliet ging.

Twee winkels

Tot 2019 was Blom eigenaar van Foregames, een gameshop met winkels in Breda en Tilburg en een webshop. "In 2009 had mijn bedrijf een groeispurt. Ik heb toen een nieuw automatiseringssysteem laten bouwen, maar daar waren problemen mee. Er waren steeds kasverschillen, maar het duurde heel lang voordat ik achter de oorzaak was."

Vanwege de problemen wilde Blom zijn jaarcijfers niet inleveren. "Ik wilde geen handtekening zetten onder cijfers die niet klopten. Toen heeft de Belastingdienst een schatting van mijn inkomen gemaakt en toen ging het mis."

"Daardoor liepen de schulden op. Ik ben jaren in de slag met de Belastingdienst geweest."

De schatting was volgens Blom veel te hoog, waardoor hij ook te veel inkomstenbelasting moest betalen. "Ik moest belasting betalen over inkomsten die ik helemaal niet gehad heb en ook toeslagen zoals de kinderbijslag en zorgtoeslagen werden teruggevorderd. Daardoor liepen de schulden op. Ik ben jaren in de slag met de Belastingdienst geweest", vertelt Blom. 

RTL Nieuws dossier toeslagenaffaire

Dossier Toeslagenaffaire

Het blootleggen van de misstanden bij de Belastingdienst in de Toeslagenaffaire, is terug te lezen in de artikelen en video's die RTL Nieuws hierover heeft gepubliceerd. Bekijk het hele dossier.

Zwarte lijst

Blom vroeg de Belastingdienst meerdere keren om een oplossing. Die kwam er nooit. "Ik weet niet waarom. Misschien omdat ik vanwege mijn dubbele nationaliteit en de toeslagenaffaire op de zwarte lijst stond. Ik heb ooit mijn dossier opgevraagd, maar nooit gekregen."

In de toeslagenaffaire kregen de slachtoffers uiteindelijk gelijk, als eerste genoegdoening krijgen zij allemaal een bedrag van 30.000 euro compensatie. Blom heeft hier al een deel van ontvangen.

Voor zijn bedrijf kwam dit alleen veel te laat. De schulden waren opgelopen tot meer dan 150.000 euro, waarna schuldeisers van Foregames het faillissement aanvroegen. In augustus 2019 werd dat uitgesproken. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet treedt af vanwege toeslagenaffaire

Kabinet gevallen

"Ik heb dat faillissement lang proberen aan te vechten. Maar tot een week geleden, toen het kabinet viel, was er bijna niemand die mijn verhaal geloofde. Intussen zat mijn hele gezin al jaren in spanning", verhaalt Blom. "Moesten we ergens anders gaan wonen?"

Zijn dochter dacht vanochtend na over een nieuwe kleur voor de muren van haar slaapkamer. "Dat was de eerste keer in jaren, we kunnen eindelijk weer aan de toekomst denken. Niet alleen financieel, maar ook mentaal hebben we een flinke tik gekregen."

Machteloos

Machteloos, boos. Alle emoties kwamen de laatste jaren langs. Een nieuwe baan kon hij niet vinden. "Werkgevers zien je door het faillissement toch als een gefaald ondernemer."

"Niet alleen financieel, maar ook mentaal hebben we een flinke tik gekregen."

Met de bank, de curator en de Belastingdienst was het moeilijk zaken te doen, volgens Blom. "Het gaf een gevoel van onmacht, omdat je niet doordringt bij de instanties. Soms dacht ik even, 'laat maar'." 

Rabobank en de Belastingdienst laten RTL Z weten niet te kunnen reageren vanwege pricayregels, de curator reageert niet direct op vragen.

Ondernemersbloed

Ondanks alle ellende bleef Blom doorgaan. "Ik ben een straatschoffie. Mijn moeder kwam naar Nederland als Servisch arbeidsmigrant. Ik kom uit een kansarm gezin, maar ben door keihard te werken ver gekomen. En ik heb een heel sterk rechtvaardigheidsgevoel, dus ben altijd naar een oplossing blijven zoeken", zegt Blom. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Overleg over schulden door toeslagenaffaire klapt: 'Desastreuze plannen'

Blom weet nog niet wat de toekomst qua werk brengt. "De schade aan mijn oude bedrijf is onherstelbaar. Dat kan ik nooit meer in die staat terugbrengen. Dat heeft nu een slechte naam, omdat ik enkele orders niet kon uitleveren", denkt hij. 

Hij overweegt een ander bedrijf te beginnen. "Ik ben een echte ondernemer. Ik hoop dat mijn ondernemersbloed weer gaat bruisen", besluit hij. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van