Niet leuker

Belastingdienst: één euro korting als je 10.000 euro ineens betaalt

19 januari 2021 10:53 Aangepast: 20 januari 2021 12:49
Betaal 10.000 euro in één keer en krijg 1 euro korting. Beeld © ANP

"Betaal 10.000 euro in één keer en krijg één euro korting." Als een bedrijf met dit aanbod komt, zouden weinig mensen erop ingaan. De Belastingdienst heeft echter duizenden zzp'ers een brief gestuurd om hen op deze korting te attenderen.

Het gaat om de voorlopige aanslag over de inkomstenbelasting voor 2021 en de aanslag zorgverzekeringswet (ZVFW). Zzp'ers krijgen deze aan het begin van het jaar, op basis van een schatting van de fiscus wat ze gaan verdienen.

Vervolgens krijgen ze de mogelijkheid om deze aanslag gespreid te betalen of in een keer. 

Boeterente verlaagd

Wie het hele bedrag in één keer ophoest, krijgt korting. Normaliter gaat het dan om grofweg 170 euro, bij een aanslag van 10.000 euro. Nog enigszins de moeite dus als je het hele bedrag kan voorschieten, maar dit jaar is dat anders.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Belastingdienst nog coulanter voor ondernemers: meer uitstel, soepeler voorwaarden

Vanwege de coronacrisis is de invorderingsrente tijdelijk gedaald van 4 procent naar 0,01 procent. Dat is de rente die bedrijven en ondernemers moeten betalen als zij te laat zijn met het betalen van belasting. Vanwege de coronacrisis heeft de fiscus deze verlaagd om bedrijven te helpen.

Nadeel

De rente voor de betalingskorting is echter ook gedaald, meldt de Belastingdienst. En dat zorgt ervoor dat je slechts één euro korting krijgt als je grofweg 10.000 euro in één keer neerlegt.

"U kunt bezwaar maken tegen het bedrag van de betalingskorting die u krijgt. Maar als u bezwaar maakt omdat wij rekenen met het percentage van 0,01, zal uw bezwaar worden afgewezen", meldt de Belastingdienst erbij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Belasting omlaag, accijns omhoog: dit verandert in 2021 in je portemonnee

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van