Vergaderen terwijl je sommen maakt met je zoon, je dochter helpt met haar werkstuk en je baby een vieze luier heeft? Thuiswerken met kinderen valt niet mee. Ook werkgevers zien dat en komen hun personeel vaker tegemoet. Van onderwijs aan huis tot betaald verlof. "Je moet werken wanneer je kan."
Veel ouders zitten inmiddels met de handen in het haar. De zorg voor hun kinderen is nauwelijks te combineren met hun werk. GroenLinks kwam vorige week al met een plan om betaald coronaverlof mogelijk te maken. "We krijgen signalen dat mensen last krijgen van burn-outs", zei Tweede Kamerlid Paul Smeulders.

Oppastegoed
Overheden in Duitsland en Italië schoten ouders om die reden al te hulp. In Nederland is die hulp er nog niet, maar komen sommige bedrijven hun personeel wel tegemoet. Tijdens de eerste lockdown kochten organisaties zoals Deloitte bijvoorbeeld al oppastegoeden voor hun personeel bij de centrales van Nederland.
"Zodat medewerkers zich net even die paar uurtjes, of die ene weekenddag optimaal kunnen concentreren voor de baas", vertelde Charly van Straten, eigenaresse van oppasdienst Charly Cares, eerder aan RTL Z.
Verlofuren erbij
Corona is helaas een blijvertje gebleken, en dus springen meer bedrijven op de bres voor hun personeel. Bij KPN worden ouders met kinderen jonger dan twaalf jaar bijvoorbeeld gecompenseerd in hun verlofuren. De ouder neemt vier uur op en KPN legt daar vier uur bij voor een hele dag vrij.
Voor anderen geldt dat ze zes uur kunnen opnemen, KPN legt er dan twee uur bij. De regeling kan ook worden ingezet voor een halve dag. "Juist nu is dit belangrijk voor de vitaliteit van onze medewerkers", zegt woordvoerder Ellen van Heerwaarden. "Zo kunnen zij werk en privé zo goed mogelijk combineren."

Betaald verlof bij Aegon
Bij financieel dienstverlener Aegon, met zo'n 2500 werknemers in Nederland, krijgen de ouders dat verlof in overleg, zonder dat het hen geld kost. "Er is een officiële regeling, Aegon wil graag dat er minimaal vier uur per dag gewerkt wordt", zegt woordvoerder Alexander Kuipers. De overige tijd mag worden besteed aan zorg- en onderwijstaken.
De uren worden onderling, binnen de teams afgestemd. Werken in avonduren of het weekend mag en uren inhalen, 'heel graag', zegt het bedrijf. "We willen graag flexibel zijn, er wordt ook niets bijgehouden qua uren. Maar we verwachten wel dat onze werknemers flexibel zijn", aldus Kuipers.
Docent aan huis
Bij ingenieursbureau Everspartners, met tachtig werknemers, gaan ze nog een stap verder. Daar hebben ze heel hard gezocht naar pedagogisch medewerkers en docenten om hun personeel te ontlasten bij het geven van thuisonderwijs, vertelt eigenaar Piet Krop. "En het is gelukt, mede dankzij Linkedin en Facebook", zegt hij.
Inmiddels heeft hij drie docenten die enkele tientallen werknemers van het bedrijf een dag of wat helpen, ze komen aan huis. "Dan kan de werknemer als hij of zij wil naar kantoor." Voor de kinderen van personeel op het voortgezet onderwijs zijn er online bijlessen geregeld.
Strippenkaart
"Via een strippenkaart kunnen ze afnemen wat ze nodig hebben", aldus Krop, die het uit eigen zak betaalt. "Ik doe het graag", zegt hij. "Om mijn mensen een beetje te helpen."
Krop wist voor de lessen een aantal pabo-studenten te strikken. "Die zitten nu thuis, en mogen belastingvrij bijverdienen tot een bepaald maximum. Daar maken we nu slim gebruik van", aldus de ondernemer.

Kleine bedrijven: werken wanneer je kan
Voor kleinere bedrijven kan het lastiger zijn om zaken zoals verlof in goede banen te leiden, weet Raymond Bresching, mede-eigenaar van marketingbureau Counter Content. Het werk loopt gewoon door en met een team van zes loop je al snel tegen achterstanden aan. Toch wordt ook hier naar oplossingen gezocht. "Die achterstanden lossen we op met freelancers", zegt hij.
Het team van Bresching geeft in gedeelde agenda's aan op welke momenten in de week ze niet bereikbaar zijn. Omdat hun partner bijvoorbeeld een belangrijke meeting heeft, of omdat ze thuisonderwijs moeten verzorgen. Gemiste uren kunnen op een moment naar keuze worden ingehaald.
"Onze werkweek is niet meer rigide, je kunt het ook in het weekend doen. De basis is elkaar vertrouwen en open zijn over wat er in je leven speelt", zegt de ondernemer. Op die manier hoeft hij ook niet in de weer met ingewikkelde regelingen. "We gaan voor flexibiliteit, werken wanneer je kan."