Geldkwestie

Huurconflict leidt opnieuw tot faillissementsaanvraag Aktiesport

19 januari 2021 14:47
Vastgoedondernemer Pieter van Loon. Beeld © RTL Z

De Dordtse vastgoedondernemer Pieter van Loon heeft het opnieuw aan de stok met Sports Unlimited Retail, het moederbedrijf van onder meer Aktiesport en Perry Sport. De verhuurder vraagt het faillissement aan, omdat Van Loon minder huur krijgt dan is afgesproken. En dat pikt de ondernemer niet.

Het is niet de eerste keer dat Sports Unlimited en Pieter van Loon met elkaar overhoop liggen. Bij de eerste lockdown wilde de sportwinkelketen ook al minder huur betalen, waarop een faillissementsaanvraag volgde. Maar voordat er een rechter aan te pas kwam, wisten de partijen een akkoord te bereiken. 

Daar lijkt het nu niet op. Volgende maand mag een rechter zich buigen over het bankroet. Volgens Van Loon laat Sports Unlimited het tot een zaak komen. Sports Unlimited zelf wil niet ingaan op 'individuele gevallen', laat marketingdirecteur Bôte Galema schriftelijk weten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gedwongen winkelsluiting zorgt voor uitpuilende magazijnen

Tenminste de helft van de normale huur

In zijn algemeenheid wil Galema wel kwijt dat Sports Unlimited 'oplossingsgericht en constructief' met verhuurders in gesprek te zijn over huurkortingen en dat dat 'in de meeste gevallen succesvol' gaat.

"De gedwongen sluiting van onze 98 winkels sinds begin december levert een zwaar omzetverlies, waardoor wij genoodzaakt zijn deze gesprekken aan te gaan. Sports Unlimited Retail betaalt voor alle locaties tenminste de helft van de normale huur", aldus Galema. 

Faillissementsaanvraag beproefde methode

Vastgoedondernemer Pieter van Loon weet inmiddels wel hoe je een faillissementsaanvraag indient. Vorig jaar vroeg hij, naast het bankroet van Sports Unlimited, ook het faillissement van AS Watson aan, het moederbedrijf van Ici Paris XL en enkele drogisterijketens.   

"Er moet op een gegeven moment iemand opstaan die zegt: tot hier en niet verder. Dit is niet redelijk, niet eerlijk en eigenlijk onacceptabel."

Die besloten toen vanwege de coronacrisis en winkelsluitingen om geen huur meer te betalen. "Er moet op een gegeven moment iemand opstaan die zegt: tot hier en niet verder. Dit is niet redelijk, niet eerlijk en eigenlijk onacceptabel", vertelde hij toen aan RTL Z. 

Big Bazar misschien de volgende

Van Loon zegt nu ook voor andere ketens met huurproblemen te overwegen een faillissementsaanvraag te doen, zoals Big Bazar. Big-Bazar-eigenaar Michiel Witteveen, ook de baas van Blokker, zegt in een reactie daar niet van te schrikken. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verhuurder vraagt bankroet voor AS Watson, na weigering huur te betalen

Volgens Van Loon verlopen de gesprekken tussen hem en Sports Unlimited helemaal niet 'constructief en oplossingsgericht'. Hij kreeg begin januari een brief, waarin hem werd meegedeeld dat er minder huur zou worden overgemaakt. "Zonder overleg."

Vaste lasten

Net als tijdens de eerste lockdown zijn het zware tijden voor winkeliers, groot en klein. Ook nu weer zijn winkels gesloten en kunnen zij minder omzet draaien. Daarom hopen zij vaste lasten te beperken, waaronder huurlasten.

Van Loon zegt daar met verschillende bedrijven over in gesprek te zijn om een oplossing te vinden. Maar voor eenzijdige dictaten van huurders heeft hij geen begrip. "Ik heb ook gewoon personeel, verzekeringen, vaste lasten. Dat gaat allemaal door. Ik wil wel van een rechter horen waarom ik dit probleem moet dragen", zegt Van Loon daarover. 

Voordeel huurder

Sinds het uitbreken van de coronapandemie en de bijbehorende lockdowns zijn er al enkele vergelijkbare zaken voor de rechter gekomen. Geregeld vallen die in het voordeel van de huurders uit. Het eventuele bankroet staat gepland op 9 februari bij de rechtbank in Amsterdam. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Langere lockdown dreigt: 'Gepijnigde winkelier snakt naar maatwerk'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van