Beveiligers trekken aan bel

'Kwart bedrijven komt in geldnood door coronacrisis'

13 januari 2021 16:42
Beveiliging op Schiphol. Beeld © ANP

Meer dan een kwart van de bedrijven dreigt in acute geldnood te komen door de coronacrisis. Dat concluderen economen van ABN Amro in een onderzoek.

Vooral in de zakelijke dienstverlening komen ondernemers in de problemen. Het gaat bijvoorbeeld om schoonmaakbedrijven en adviesorganisaties. Ook de bouw en retailsector worden hard geraakt, net als de vrijetijdssector bestaande uit bijvoorbeeld horeca- en reisbedrijven.

Bedrijven in geldnood Bedrijven in geldnood

Financieel weerbaar

Het Nederlandse mkb is tot dusverre financieel weerbaar gebleken voor de crisis, zegt ABN Amro. De terugval van inkomsten kon vaak worden opgevangen door het terugschroeven van uitgaven.

Maar bij aanhoudende lockdownmaatregelen van het kabinet, zegt bijna 27 procent van de bedrijven het niet langer vol te houden dan drie maanden.

Nog niet failliet

ABN Amro onderzocht de inkomsten, uitgaven en reserves van ruim 200.000 bedrijven met een rekening bij de bank. Geldnood wil volgens de onderzoekers nog niet zeggen dat al die bedrijven ook failliet gaan. Extra steun van de overheid en leningen kunnen hen overeind houden.

De zakelijke dienstverlening staat er het minst goed voor en dat komt mede doordat er minder aandacht is voor deze sector, zegt econoom Sandra Phlippen van ABN Amro.

'De bulk is zakelijk'

"De focus ligt sterk op de horeca, de retail en de reisindustrie. Maar dat is maar een deel van het verhaal.  Want in termen van het totale aantal bedrijven, zit de bulk in de zakelijke dienstverlening", aldus Phlippen.

Er is volgens haar te weinig aandacht voor het grote aantal bedrijven in deze sector dat in de problemen zit.

Beveiligers in nood

Een van de bedrijfstakken in de zakelijke sector die aan de bel trekt is de beveiligingsbranche. Veel opdrachten, bijvoorbeeld op Schiphol of de beveiliging van evenementen, zijn opgedroogd. 

De sector, goed voor zo’n 30.000 voltijdsbanen, zegt dat zeker 30 procent van de omzet is weggevallen. Bij sommige gespecialiseerde bedrijven zou dat zelfs veel meer zijn.

Gespecialiseerde bedrijven verdwijnen

Volgens Ard van der Steur, voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche, wordt de sector te weinig gesteund. "Juist voor gespecialiseerde beveiligers in bijvoorbeeld de horeca zijn er geen inkomsten meer", zegt hij. "Daar is echt extra steun voor nodig, maar die blijft tot nu toe uit."

De grote zorg van de branche is dat bedrijven ermee stoppen en werknemers ander werk gaan zoeken. Vervolgens is er geen capaciteit meer als de vraag naar beveiligers weer opveert.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ondernemers willen duidelijkheid over extra steun: 'Snel boter bij de vis'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van