Met de verlenging van de lockdown beloofde het kabinet extra steun voor ondernemers. Maar er volgt waarschijnlijk pas volgende week een concreet plan, terwijl de roep van ondernemers in nood steeds luider wordt.
Het aantal besmettingen met het coronavirus daalt te weinig terwijl de gemuteerde en waarschijnlijk besmettelijkere Britse grote zorgen baart. Er was volgens premier Mark Rutte daarom 'geen andere keuze' dan de lockdown te verlengen tot zeker 9 februari, zo zei hij gisteravond.
Voor de gekwelde ondernemers van dit land geldt dat niet alle pijn kan worden verzacht, maar er is volgens de premier wel meer nodig. Extra steun bovenop de lopende maatregelen is in de maak. In elk geval voor die bedrijven die plotseling hun deuren moesten sluiten.
Overleggen
De verantwoordelijke ministers Wopke Hoekstra (Financiën), Eric Wiebes (Economische Zaken) en Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) werken aan een plan en overleggen hierover met ondernemersorganisaties VNO NCW, MKB Nederland en de vakbonden.
"We willen de problemen oplossen en mensen door deze laatste fase trekken", zei minister Hoekstra dinsdag in gesprek met RTL Z over het plan. Maar niemand kan op voorhand gerustgesteld worden: sommige ondernemers zullen dit niet overleven.
Dinsdag of eerder
Over de extra steun moet op zijn vroegst eind deze week, maar waarschijnlijk begin volgende week meer duidelijk worden.
"Onze verwachting is dat het nieuwe steunpakket begin volgende week via de bewindspersonen naar buiten komt", zegt woordvoerder Edwin van Scherrenburg namens VNO NCW en MKB Nederland. "Dinsdag bijvoorbeeld. Maar iets eerder zou ook kunnen." Donderdag gaan ze weer om de tafel met het kabinet.
"Er moet heel snel boter bij de vis."
Verlossing of niet
Het is dus nog even wachten op verlossing, of misschien ook niet. Horecabond Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt het alvast 'kwalijk' dat er nog geen duidelijkheid is.
Het komt keihard aan, want de huidige steun dekt de lopende kosten niet, zegt Robèr Willemsen, voorman van KHN. Volgens de lobbyclub hebben ondernemers zeker 4 miljard aan eigen geld ingelegd om te overleven.

Geld is op
Het geld is op. Er moet snel boter bij de vis, zegt Willemsen. Daarom liggen er volgens KHN verschillende plannen en lobbypunten op tafel bij het kabinet, al wenst de branche, die geen officiële onderhandelpartner is, niet te veel te speculeren over de steunplannen.
Wensen zijn er wel degelijk. En dan vooral betere financiële steun en perspectief: een concreet plan voor heropening.
Meer financiële steun
De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) zou alle loonkosten moeten dekken in plaats van een deel. Ook de Tegemoetkoming vaste lasten (TVL) moet omhoog en voor meer bedrijven gaan gelden. Voor starters die buiten de boot vallen moet een aparte regeling komen.
Dat zijn ook onderhandelonderwerpen van VNO NCW en MKB Nederland, zegt Van Scherrenburg. De clubs willen daarbij dat de voorraadvergoeding voor winkeliers omhoog gaat, want 'een kaalslag in de winkelstraten dreigt.'
De winkeliers zelf pleiten daarbij voor het toestaan van afhalen van bestellingen. Een van de weinige opties die velen van hen hebben in tijden van lockdowns.

Eigen vermogen droogt op
VNO wijst net als KHN op het opdrogende eigen vermogen van ondernemers, geld dat is bedoeld voor pensioenen of investeringen verdwijnt. Het brengt de continuïteit van bedrijven in gevaar en vraagt daarom om extra hulp.
Omdat het geld opdroogt, vormt bijvoorbeeld ook de transitievergoeding voor ontslagen werknemers een probleem voor sommige werkgevers.
Toekomstperspectief
De ondernemer van Nederland lijkt uiteindelijk nog wel het meest te zitten wachten op een plan voor de toekomst. Een speciaal garantiefonds zou er bijvoorbeeld voor moeten zorgen dat evenementenbedrijven weer feestjes kunnen gaan plannen zonder al te veel risico's.
Het kabinet was al van plan om deze maand een test te doen met een aantal organisatoren van evenementen, maar tijdens de persconferentie werd bekend dat dat op de lange baan is geschoven.
Volgens VNO NCW moeten we desondanks gaan bedenken hoe we, met hulp van meer testen en vaccineren, de economie langzaam weer kunnen openen. Het kan het perspectief bieden dat nu ontbreekt, aldus de organisatie.