Horeca en detailhandel hard geraakt

Meer bedrijven ontvangen in totaal minder NOW-steun

13 januari 2021 13:53 Aangepast: 09 december 2021 07:54
Horeca in Den Haag is dicht vanwege nationale lockdown. Beeld © ANP / Robin Utrecht

Zo'n 77.000 ondernemers ontvangen steun voor de derde periode van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Door de lockdown zijn dit er meer dan in de vorige NOW-periode.

In totaal krijgen de werkgevers minder geld: zo’n 2,8 miljard euro aan voorschotten voor oktober tot en met december. Inmiddels heeft UWV 1,7 miljard euro van de voorschotten overgemaakt aan deze werkgevers.

Ter vergelijking: voor de eerste periode NOW werden 139.500 aanvragen toegekend en keerde UWV 7,9 miljard euro aan voorschotten uit. Bij de tweede periode NOW ging het om 63.500 werkgevers en een totaal voorschotbedrag van 4,3 miljard euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Kan het derde steunpakket de tweede coronagolf wel aan?

Maximaal 80 procent

Dat blijkt uit een factsheet van UWV, de organisatie die de NOW-regeling uitvoert. Dat de bedrijven over deze laatste periode minder geld krijgen, komt onder andere omdat ze maximaal 80 procent van hun loonkosten vergoed krijgen.Tijdens de NOW 1 en 2 was dat nog 90 procent.

De overheid riep de NOW-regeling in het leven om werkgevers te stimuleren zoveel mogelijk mensen in dienst te houden. Hierbij krijgen bedrijven een percentage van hun loonkosten vergoed, afhankelijk van hun omzetverlies.

Miniatuurvoorbeeld
Meer lezen

Koolmees: 60 procent bedrijven moet NOW-steun terugbetalen

Effect van de lockdown

De eerste regeling (NOW 1) liep van maart tot en met mei. In augustus maakte het kabinet bekend dat de regeling nog drie keer met drie maanden wordt verlengd en langzaam wordt afgebouwd.

Via de derde NOW-regeling konden bedrijven steun vragen voor de salarissen in oktober tot en met december 2020. Aanvankelijk konden werkgevers een aanvraag indienen van 16 november tot en met 13 december, maar na de aankondiging van de lockdown ging het UWV-loket weer open tot en met 27 december.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Mark Rutte kondigt strengere lockdown aan: 'Geen andere keuze'

Meer dan de helft naar horeca en detailhandel

Van de uiteindelijke ruim 81.000 aanvragen kwamen er meer dan een kwart (23.000 binnen) sinds de start van de lockdown. Meer dan de helft van alle aanvragen komt van ondernemers die hun zaak moesten sluiten tijdens de lockdown: horeca en catering (20.243) en detailhandel (18.621).

Horecaondernemers hebben ook het hoogste verwachte omzetverlies: 68,5 procent. Dat is flink hoger dan het gemiddelde van alle werkgevers (51,5 procent).

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van